Vastgoedman berooft Rutte III van meerderheid; Investeerders WeWork weinig enthousiast

Adam Neumann, Getty, WeWork

Ondernemersnieuws: vastgoed-enfant terrible Wybren van Haga ontneemt Rutte III meerderheid, WeWork-investeerders hadden weinig op met cijferprutswerk Adam Neumann en 2,5 ton groeifinanciering voor dronebedrijf dat motten doodt.

1. Vastgoedondernemer berooft Rutte III van meerderheid

Vastgoedondernemer en geroyeerd VVD-kamerlid Wybren van Haga behoudt zijn zetel in de Tweede Kamer, waardoor het kabinet Rutte III zijn meerderheid verliest. Van Haga werd eind september uit de partij gezet nadat hij als ondernemer zonder vergunning bouwwerkzaamheden aan een monumentaal Haarlems pand had laten uitvoeren. Eerder werkte hij zichzelf in de nesten door zich niet te houden aan Amsterdamse verhuurregels. Ook werd Van Haga deze zomer aangehouden toen hij beschonken achter het stuur zat. Rutte III zal waarschijnlijk weinig problemen ondervinden door Van Haga’s soleerwerk, omdat Groenlinks alle begrotingen wil accepteren.

2. Glasnost start branded content-dochter

Het Amsterdamse PR-bureau Glasnost begint een dochteronderneming, waarmee het bedrijf zich extra zal richten op de toegenomen vraag onder bedrijven naar brandend content, oftewel advertenties vermomd als artikelen. Het nieuwe bureau zal Yuri heten en onderdak bieden aan drie werknemers. Albert Heijn, Lipton en Uber Eats zijn de eerste klanten van het bureau. Yuri zal zich naast branded verhalen ook toelegggen op influencermarketing. Yuri moet fungeren als antwoord op ‘valsspelers’ in de branche, stelt Glasnost-ondernemer Wouter Glaser tegen Adformatie: “Wij als Yuri willen een helder en eerlijk geluid laten horen, met langdurige samenwerkingen en data als leidraad van campagnes en audits om valsspelers buitenspel te zetten.”

3. Investeerders WeWork afgeschrikt door warrige prospectussen

Potentiële investeerders in WeCompany, het moederbedrijf van kantuurverhuurbedrijf WeWork, werden afgeschrikt door de slordige omgang die het bedrijf had met cijfers in diens prospectussen. Dat meldt The Wall Street Journal maandag. Zo gaf WeCompany onjuiste cijfers over de kosten van het aantal nieuwe werkplekken in het eerste half jaar van 2019 en liet het bedrijf in het prospectus weg dat gevallen oprichter en brokkenpiloot Adam Neumann (foto boven) vanuit het remuneratiecomité de Raad van Bestuur adviseerde. Ook was er onduidelijkheid over de totale bruto kosten van WeCompany. In het prospectus van augustus ging het nog om 1,3 miljard dollar, terwijl dit een maand later in de herziene prospectus om 800 miljoen dollar bleek te gaan.

4. De ‘slimme stad’, mag dat wel?

Voor tech- en IoT-startups vormen gemeenten een mooie afnemer, maar is dat wel altijd in de haak? Privacytoezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens (AP) begint een onderzoek naar de privacytechnische gevolgen van de zogeheten slimme stad. Hierbij verzamelen gemeenten via sensoren zoveel mogelijk data om betere beslissingen te kunnen nemen over bijvoorbeeld mobiliteit, energie, veiligheid of huisvesting. Om erachter te komen of gemeenten hiermee de privacy van bewoners schenden, begint de AP nu een verkennend onderzoek bij een niet nader genoemde groep Nederlandse gemeenten. In een later stadium zullen meer gemeenten getest worden, laat de AP maandag weten in een persbericht.

5. Gronings Klippa krijgt 2 ton van NOM

De Groningse startup Klippa krijgt een investering van 200.000 euro van de Noorderlijke Ontwikkelingsmaatschappij (NOM). Dat melden de Groningers maandag aan Sprout. De startup digitaliseert bonnetjes, facturen en declaraties. Ceo Yeelen Knegtering vertelt aan Sprout dat de investering is bedoeld ter voorbereiding op een latere Series A-ronde. “Deze investering wordt gebruikt om ons salesteam uit te breiden. Zo willen we heel Europa gaan bedienen met een internationaal team vanuit ons kantoor in Amsterdam.”

6. En dan dit: Motten-killers krijgen 2,5 ton groeigeld

Een bedrijf dat drones inzet om, eh, motten om het leven te brengen, krijgt 250.000 euro groeigeld van investeringsfonds UNIIQ. Het gaat hier om Pats, een spin-off van de TU Delft. Het idee is dat tuiners veel last hebben van insecten in kassen. De diertjes komen af op het gunstige kasklimaat, maar decimeren de oogst. Om ze te bestrijden, ontkomen tuiners doorgaans niet aan chemische bestrijdingsmiddelen, maar ja: stikstofuitspraak.. Startup Pats ontwikkelde als alternatief een systeem van razendsnel vliegende drones, die motten met roterende propellers in enkele seconden de dood injagen. Het systeem wordt al toegepast in de snijbloemteelt van gerbera’s en chrysanten. De startup zal het groeigeld steken in productontwikkeling.

7. Quote van de dag:

Temper, quote van de dag

Tot zover de Sprout-update van 8 oktober. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.

Jelmer Luimstra is journalist voor Sprout en Management Team. Hij schrijft over startups, scaleups en nieuwe economie.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!