‘Veel startups gaan failliet door coronacrisis’; Slechts ouderen isoleren, kost ‘50.000 doden’

corona

Ondernemersnieuws: investeerders pleiten voor coronahulp startups, een ‘open-up’ kost al snel 50.000 doden en thuiswerken was al groot in 2019.

1. Durfinvesteerders vrezen massale faillissementen startups

Nederlandse durfinvesteerders vrezen massale faillissementen onder tech-startups waarin zij deelnemen. De geldschieters zijn bang dat er wel 53.000 banen verloren gaan. De durfinvesteerders roepen de regering daarom op met een speciale regeling voor start- en scaleups te komen. Op dit moment is er nog geen coronahulp voor dergelijke bedrijven, terwijl dit wel het geval is in Frankrijk, Duitsland en Zwitserland. De investeerders hebben de ministers van Financiën en Economische Zaken gemaild. Hun mail is ondertekend door onder meer Holland Capital, henQ, Endeit, LSP, Peak Capital en HPE.

Lees de hele brief.

2. Corona-update:

 • Er werden maandag 101 coronadoden gemeld door het RIVM en 260 nieuwe ziekenhuisopnames.
 • De banen van ruim 800.000 mensen met flexcontract zijn in gevaar door de coronacrisis, meldt de FNV.
 • Curatoren denken zelfs dat het er meer dan een miljoen kunnen worden. 
 • JP Morgan-ceo Jamie Dimon waarschuwt voor een aanstaande recessie, vergelijkbaar met die uit 2008.
 • Hugo de Koning (YoungCapital) vertelt donderdag in een Sprout-webinar over starten en ondernemen in crisistijd. Schrijf je nu in.
 • De Britse premier Boris Johnson ligt op de intensive care vanwege corona.
 • Donald Trump blijft het advies van experts negeren en prijst opnieuw hydroxychloroquine als corona-medicijn aan. Dat is gevaarlijk.
 • Volgens de baas van de American Medical Association kun je er namelijk je leven door verliezen.
 • De FIOD heeft maandag twee mannen uit Oldenzaal gearresteerd die anderen zouden hebben opgelicht met een nepbedrijf in mondkapjes.
 • Oostenrijk presenteert als eerste land een exit-strategie: vanaf 14 april mogen kleine winkels weer open, vanaf 1 mei gaan alle winkels open, vanaf half mei volgen de restaurants en tot en met eind juni zijn grote evenementen verboden.
 • Meer EU-lidstaten broeden op versoepeling van de coronamaatregelen.
 • DPG Media-topman Christian Van Thillo heeft het coronavirus flink te pakken gehad, en is genezen.
 • Duitsland houdt de grenzen met Nederland en België voorlopig open.
 • RTL Z signaleert een historische piek in het aantal ziekmeldingen
 • ThePhoneLab introduceert ‘s werelds eerst drive-in voor smartphonereparaties.
 • Uber lanceert Uber Hub, waarmee hun tijdelijk werkloze chauffeurs nieuw werk kunnen vinden.

3. Consequentie open-up: 50.000 doden

Een zogeheten open-up, waarbij de ouderen en kwetsbaren geïsoleerd blijven, maar de rest van Nederland weer gewoon naar kantoor kan. Daarvoor wordt al enige tijd uit ondernemershoek gepleit, maandag nog door bedrijfseconoom Eric Bruining. De methode kan er volgens voorstanders voor zorgen dat de economie niet nog verder naar de filistijnen gaat. Hoeveel coronadoden zou zoiets opleveren? Er zijn immers ook jonge coronaslachtoffers die geen hart- en vaatziekten of diabetes hebben. De Volkskrant besloot dit weekend door te rekenen hoeveel slachtoffers er zouden vallen, als we alleen de ouderen zouden isoleren. Het antwoord: 50.000 doden. De Watersnoodramp van 1953, keer twintig, aldus de krant. Volgens economoon Xander Koolman kunnen we beter de Zuid-Korea-route bewandelen.

4. Vraag naar loonsubsidie groter dan gedacht

Meer bedrijven maakten maandag gebruik van de regeling voor loonkostensubsidie dan het UWV van tevoren had gedacht. Bedrijven die door de coronacrisis hun omzet met minimaal 20 procent terug zagen lopen, konden maandag voor het eerst een aanvraag doen voor de zogeheten Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Het UWV meldde maandagmiddag dat wel 26.911 bedrijven dit hadden gedaan. Het UWV was van tevoren uitgegaan van 10.000 bedrijven per dag, waarmee dag één er dus ver boven zit. De regering heeft 10 miljard euro uitgetrokken voor door de coronacrisis gedupeerde bedrijven. Het Financieele Dagblad meldt dat er nog eens 12 miljard euro is uitgetrokken voor gedupeerde ondernemers.

Lees ook: zo zie je direct welke steunmaatregel bij jouw bedrijf past

5. Thuiswerken was ook al een ding in 2019

Dat thuiswerken anno 2020 dankzij de coronacrisis noodgedwongen een mondiale doorbraak heeft gemaakt, daar twijfelt niemand aan. In 2019 leefde het fenomeen echter óók al behoorlijk in Nederland, blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de statistiek (CBS). Afgelopen jaar werkten maar liefst 3,5 miljoen Nederlanders zo nu en dan of doorgaans thuis. Het gaat om 39 procent van de beroepsbevolking. In 2018 was dit nog 37 procent, wat neerkomt op 3,3 miljoen Nederlanders. Van alle 3,5 miljoen Nederlanders die aan thuiswerken deden, werkten ‘slechts’ 1,3 miljoen mensen altijd thuis.

6. En dan dit: complottheorie linkt 5G aan corona

Pas op! Het coronavirus wordt veroorzaakt door 5G! Grapje natuurlijk, maar je hebt heel veel eh, gekkies die dit echt denken. In de Britse steden Liverpool en Birmingham hebben deze 5G-complotdenkers telecommasten in de brand gestoken. Ook in het Brabantse Deurne is een mast in brand gestoken. Google-dochter YouTube heeft daarom besloten om 5G-corona-complotvideo’s aan te pakken. De Nederlandse community van 5G-haters verzamelt zich op Facebook, waar wordt geklaagd over censuur van YouTube. De incidenten in Liverpool en Birmingham tonen de keerzijde aan van het vrije internet, waarbij complottheoriën door fanatici worden omarmd. Wij hopen dat de telecommast-vandalen de veroorzaakte schade weer keurig terugbetalen.

Wat we ook lazen:

 • Corona of niet, Main Capital Partners steekt miljoenen in de Utrechtse IT-dienstverlener HowAboutYou. (Het FD) 
 • Doodzonde: Nederlandse groeibedrijven dreigen om te vallen, terwijl ze de economie er straks weer bovenop kunnen helpen. (Business Insider)
 • Google Docs doet gekke dingen tijdens de coronacrisis. Het organiseert virtuele escape rooms en live comedyshows. (Quartz)
 • Masayoshi Son over de ophef rondom WeWork, Vision Fund en Softbank. (Forbes)

Tot zover de Sprout-update van 7 april. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.

Jelmer Luimstra is journalist voor Sprout en Management Team. Hij schrijft over startups, scaleups en nieuwe economie.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!