Vegetarische Slager wint 2,5 ton; YouTube daagt Spotify uit

Ondernemersnieuws: De Vegetarische Slager wint met zijn plantaardige draadjesvlees een ondernemersprijs, zelfstandigen hoeven nog niet te vrezen voor boetes rondom de AVG en YouTube valt Spotify (weer eens) aan.

1. Vegetarische Slager wint ondernemersprijs 

Vegabedrijf De Vegetarische Slager van ondernemer Jaap Korteweg heeft donderdag een ondernemersprijs ter waarde van 250.000 euro gewonnen. Het betreft een voedselprijs van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. De Vegetarische Slager won in de zogeheten New Food Challenge met een innovatie om draadjesvlees te maken op basis van peulvruchten. De Vegetarische Slager bestaat al sinds 2008. Korteweg was in het verleden getrouwd met Partij voor de Dieren-politicus Marianne Thieme. In een tweet toont het bedrijf van Korteweg de winnende vleesvervanger in kwestie.

2. ‘Zelfstandigen krijgen niet direct boete bij AVG-overtreding’

Volgens de directeur van ZZP Nederland Frank Alfrink hoeven zelfstandigen er niet voor te vrezen dat zij direct een boete krijgen wanneer zij vrijdag nog niet aan de AVG-eisen voor privacy voldoen. Dat zegt Alfrink in een gesprek met persbureau ANP over de aankomende Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Volgens deze Europese privacywet moeten bedrijven onder meer bijhouden welke gegevens ze van klanten bewaren en hoelang ze dit doen. “Maar het is wel belangrijk dat ze eraan werken”, voegt Alfink toe. “Maak je geen zorgen, maar maak wel af waar je mee bezig bent.”

3. ‘Marokkaanse en Turkse werknemer benadrukt overeenkomsten’

Werknemers met een Turkse of Marokkaanse achtergrond benadrukken op de werkvloer vooral de overeenkomsten die zij hebben met autochtone werknemers. Dat blijkt uit een proefschrift van Ismintha Waldring van de Vrije Universiteit Amsterdam, waarbij ze sprak met in Nederland geboren werknemers die ouders hebben die uit het buitenland afkomstig zijn. Deze werknemers zouden hun etniciteit naar de achtergrond verdrijven om zo sneller geaccepteerd te worden binnen de organisatie. Zij zouden hun afkomst zien als privézaak en zouden zich door uitgesproken vooroordelen en grapjes van autochtonen weleens buitengesloten voelen. 

4. Europees verhoor Mark Zuckerberg wordt gestreamd

Het verhoor van Facebook-oprichter Mark Zuckerberg dat vandaag plaatsvindt in het Europees Parlement (EP), zal via een livestream te volgen zijn. Dat maakte EP-voorzitter Antonio Tajani gisteren bekend in een tweet. Tajani schrijft dat hij deze mogelijkheid met Zuckerberg heeft besproken, waarop de Facebook-topman akkoord is gegaan met het voorstel. “Goed nieuws voor EU-inwoners”, aldus de EP-voorzitter. Zuckerberg moet vandaag tegen het Europees Parlement vertellen over wat zijn bedrijf doet rondom databescherming. Lange tijd leek het erop dat er geen livestream zou komen.

5. Microsoft neemt Californische AI-startup over

Microsoft lijft de Californische startup Semantic Machines in. Dat liet het technologiebedrijf van miljardair Bill Gates zondag via een blogbericht weten. Semantic Machines richt zich op technologie voor gesprekken met artificial intelligence (AI). Hierdoor zouden gebruikers op een natuurlijke wijze met computers kunnen spreken. Microsoft stelt de techniek van de startup te willen gebruiken om zijn eigen virtuele spraakassistent Cortana te verbeteren. Hoeveel Microsoft voor de Californische startup heeft betaald, is onbekend. Semantic Machines heeft onder anderen Larry Gillick in dienst, die in het verleden werkte aan Siri, de virtuele spraakassistent van concurrent Apple.

6. En dan dit: YouTube lanceert Spotify-uitdager

Ook Google mengt zich in de strijd om de centen van de moderne muziekliefhebber. Met YouTube Music lanceert de eigenaar van het bekende videoplatform vandaag een streamingapp exclusief voor muziek. Gebruikers kunnen deze gratis gebruiken, of - net als bij Spotify - voor 9,99 euro per maand zonder advertenties. De betaalde versie zal YouTube Premium heten. Via YouTube Premium - de vervanger van het weinig succesvolle YouTube Red - kunnen gebruikers ook series bekijken. Google lijkt met deze diensten definitief de aanval in te zetten op Spotify en Netflix. De dienst lanceert eerst in landen als de VS en Australië. Wanneer deze naar Nederland komt, is nog niet bekend.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van dinsdag 22 mei. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op onze gloednieuwe Linkedin-pagina

Fan van Sprout? Word lid en ontvang direct:

✓ Meer kennis toegang tot alle artikelen én de verdiepende bookazines
✓ Meer exposure laat jouw bedrijf zien met persberichten en online advertentie
✓ Meer relaties middels het ondernemersnetwerk en 12 x live events

Jelmer Luimstra is journalist voor Sprout en Management Team. Hij schrijft over startups, scaleups en nieuwe economie.