Verbod op uitverkoop komt er niet; 2019 was goed jaar voor Utrechtse startups

sale

Ondernemersnieuws: geen tijdelijk verbod op uitverkopen om kleine ondernemers te helpen, rolstoelleverancier HMC maakt kans op doorstart en veel groene belastingvoorstellen.

1. Geen uitverkoopverbod voor retail

Er komt geen tijdelijk uitverkoopverbod in Nederland om kleine retailondernemers te helpen. Dat meldt RTL Z op basis van informatie van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Een meerderheid in de Tweede Kamer had hierom gevraagd, maar volgens het ministerie is het juridisch niet haalbaar. De regel zou branchebreed, dus ook voor webwinkels, moeten gelden en een spoedwet hierover door de Tweede en Eerste Kamer krijgen zou al snel drie maanden duren. Een uitkoopverbod had moeten voorkomen dat grote ketens met de prijzen stunten, terwijl kleine ondernemers hiertoe de financiële middelen niet hebben.

2. Corona-update:

 • De meerderheid van de Nederlanders wil dat er groene eisen worden gesteld aan coronasteun.
 • EU-regeringsleiders en ministers van Financiën houden mogelijk volgende week weer hun eerste fysieke overleg sinds tijden. Ze zullen het hebben over de begroting en het coronanoodfonds.
 • De Duitse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar in een recessie beland.
 • La Place blijft ook na 1 juni grotendeels dicht.
 • Duitse ondernemers waren in mei iets minder negatief over de economie dan ze in april waren.
 • Toch liever een huis met een extra kamer voor het thuiswerken? Sinds de coronacrisis loopt het storm op de woningmarkt.
 • Ondernemer Hans Brouwer van MassiveMusic haalt met een hulpactie 84.000 euro op voor het Rode Kruis. Met dit geld kan de organisatie kwetsbare Amsterdammers tijdens de coronacrisis helpen.
 • Brussels Airlines gaat vanaf half juni weer vliegen.
 • TUI wil vanaf juni weer vliegen boven Europa.
 • De wereldhandel kromp het eerste kwartaal van dit jaar met 2,5 procent ten opzichte van het vierde kwartaal in 2019.

3. Doorstart rolstoelleverancier HMC nabij

Rolstoelleverancier het Hulpmiddelencentrum (HMC) maakt mogelijk een doorstart, meldt RTL Z. Beoogd doorstarter Kersten Hulpmiddelen en diens aandeelhouder Value8 zouden daarover gesprekken voeren met de curatoren. HMC, dat voorheen JenS Beenhakker heette, levert onder meer rolstoelen en rollators, met als doel ouderen langer thuis te laten wonen. Het bedrijf ging echter in april failliet, omdat het bedrijf met forse verliezen kampte. In 2018 leed het bedrijf wel 11,3 miljoen euro verlies. HMC kon zijn activiteiten na het faillissement doorzetten dankzij een noodkrediet van de Bank Nederlandse Gemeenten.

4. Uitrol 5G-netwerk gaat door

Nederland mag het 5G-netwerk gewoon uitrollen. Dat heeft de rechter maandag bepaald in een rechtszaak die was aangespannen door de stichting Stop5GNL. Deze stichting meent dat de gezondheidsrisico’s van de straling nog onvoldoende zijn onderzocht. De overheid, die binnenkort wil beginnen met de uitrol, krijgt van de rechter echter gelijk, omdat de Staat zijn beleid baseert op advies van deskundige partijen, controleert of de straling binnen de limieten blijft en ingrijpt als de straling boven de norm komt. Door 5G krijgen Nederlanders sneller internet. Tegen de komst van 3G en 4G waren indertijd ook protesten.

5. Veel belastingvoorstellen hebben groen karakter

In de belastingvoorstellen die medewerkers van het ministerie van Financiën afgelopen week deden, neemt ‘vergroening’ een centrale plaats in. 34 van de 169 voorstellen gaan over vergroening, concludeert het Financieele Dagblad na een eigen analyse. In het oog springt een verdubbeling van de aanstaande vliegbelasting. Deze wordt volgens de huidige plannen 7 euro, maar in het voorstel van het ministerie wordt deze 15 euro. Nieuwe groene belastingen zijn belangrijk voor de collectieve schatkist, omdat het ministerie verwacht dat de inkomsten uit de huidige milieubelastingen door positieve gedragsveranderingen terug zullen lopen.

6. Utrechtse startups halen 687 miljoen op

Startups die ooit hebben deelgenomen aan de Utrechtse incubator UtrechtInc haalden afgelopen jaar in totaal 687 miljoen euro aan groeigeld op. Dat meldt de organisatie in een update. De grootste investeringen betroffen die in de UtrechtInc-‘alumni’ Argen-X en Gitlab, meldt de incubator. Sinds 2009 hebben startups die aan het programma meededen maar liefst 1,6 miljard euro opgehaald aan investeringen. UtrechtInc meldt tot dusver 217 deelnemende startups te hebben gehad, waarvan 64 procent nog steeds actief is. Deze startups hebben volgens de incubator 2.560 banen gecreëerd.

7. En dan dit: Musk-junior heet voortaan X Æ A-Xii

Elon Musk en Grimes veranderen de naam van hun recent geboren zoon X Æ A-12 in X Æ A-Xii. Dat laat Grimes weten op Instagram. Het probleem met de eerste naam was dat je volgens de Californische wet alleen Engelse letters in namen mag gebruiken. Het duo heeft dit opgelost door Romeinse cijfers te gebruiken, oftewel ‘Xii’. X Æ A-Xii kwam op 4 mei ter wereld.

Wat we ook lazen:

 • Hoe het coronavirus onze manier van e-mailen veranderde. (Wall Street Journal)
 • Amsterdamse durfinvesteerder HenQ tuigt nieuw miljoenenfonds op. (het FD)
 • De miljoeneninvestering in Medal.tv was de startupdeal van 2019, aldus Vectrix. (Vectrix)
 • In Italië is er meer werkloosheid, maar zijn er minder seizoensarbeiders. Daarom gaan Italianen terug naar de akkers. (The New York Times)
 • Hoe rolstoelgigant HMC over de kop ging – een reconstructie. (RTL Z)
 • Zoom verwijdert Giphy-integratie uit app. (Tweakers)

Tot zover de Sprout-update van 26 mei. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.

Jelmer Luimstra is journalist voor Sprout en Management Team. Hij schrijft over startups, scaleups en nieuwe economie.