‘Verdwenen’ Dream or Donate haalde 5,6 miljoen op; Elon Musk dist Jack Ma

Ondernemersnieuws: donatiesite-oprichter belooft iedereen geld terug te geven, Roland Kahn maakt volgende maand comeback met CoolCat en Elon Musk neemt (sarcastisch) Jack Ma de maat.

1. ‘Verdwenen’ Dream or Donate haalde 5,6 miljoen op

Het in opspraak geraakte Dream or Donate haalde in totaal 5,6 miljoen op aan crowdfundgeld, zegt Gijsbert Koren tegen Hart van Nederland. De Zwolse crowdfundingsite was vorige week opeens offline en lijkt te zijn omgevallen. Toen de site offline ging stond er nog voor ruim drie ton uit bij lopende projecten. Oprichter Robert-Jan Mastenbroek zegt dat de site gehackt is en dat bij de projecten verkeerde bedragen werden weergegeven, maar veel gedupeerden geloven dat niet. “Ik ben geen oplichter”, aldus de oprichter tegen RTV Oost. “Dé manier om dat te bewijzen is door nu iedereen zijn geld terug te geven. Dit is mijn verantwoordelijkheid. Ik ben een man. Een man een man, een woord een woord. Anders ben ik niets waard.”

Update 20:16 uur: Gijsbert Koren meldt aan Sprout dat het niet gaat om 5,6 miljoen euro, maar om 5,9 miljoen euro.

2. Deliveroo buigt en draait tariefverlaging terug

Deliveroo draait de tariefverlaging die eerder deze week werd ingevoerd, per direct terug. Dat doet het bedrijf na klachten hun bezorgers. In verschillende steden gingen zij de straat op om te protesteren tegen de nieuwe tarieven. Vorige week werd een nieuw tarief ingevoerd: in plaats van vijf euro per rit, kregen bezorgers nog maar 3,50. Wel kregen ze een bonus van twee euro in totaal als ze drie ritten achter elkaar deden. Deliveroo heeft gisterenavond een mail gestuurd naar haar bezorgers waarin het schrijft dat de tariefsverlaging is teruggedraaid. “We keren terug naar de oude tariefstructuur. Uit gesprekken bleek dat de introductie van de nieuwe incentives voor veel bezorgers niet goed werkt”, meldt een woordvoerder aan RTLZ.

3. Uber nu ook te bestellen zonder app

Op het vliegveld van Toronto test Uber een kiosk van waaruit je een Uber-rit kunt boeken zonder dat je daarvoor de app nodig hebt, schrijft Business Insider. Ongeveer een maand geleden plaatste Uber een kiosk op Pearson International Airport waardoor het mogelijk is om zonder telefoon een rit te boeken. Daarmee wil Uber de dienst beter beschikbaar maken voor mensen die moeite hebben met het gebruik van de app vanwege bijvoorbeeld taal of technische problemen. De kiosk maakt gebruik van bestaande hardware van de greenlight hub, een fysieke plek waar Uber-chauffeurs alles kunnen leren over de dienst.

4. Comeback Roland Kahn met CoolCat op 1 oktober

CoolCat keert op 1 oktober terug. Niet met fysieke vestigingen, want de omgevallen modezaak gaat verder als webshop voor kinderkleding. Bij wijze van proef wordt vanaf 1 november kleding verkocht bij één filiaal van America Today in Alkmaar. Maar fysieke winkels komen er niet meer, althans voorlopig niet. “We zijn een soort startup, snel en flexibel”, zegt CoolCat-topman Roland Kahn tegen het AD. De winkels van CoolCat die nog open zijn, zullen ergens deze maand de deuren sluiten, vertelt Kahn. Pijnlijk is het faillissement wel geweest voor de flamboyante zakenman. “Het was mijn eerste kindje, het was er eerder dan mijn kinderen.”

5. ‘Geef ruim baan aan scaleup van jonge ondernemers’

Meer dan de helft van jonge ondernemers tussen 25 en 35 lukt het niet om de startup te laten doorgroeien naar een mkb-bedrijf, blijkt uit het rapport Ontplooiingskansen Jongeren van het Jongerenplatform van de Sociaal-Economische Raad (SER) en Jong Management. Jong Management pleit daarom voor betere faciliteiten voor scaleups. “Het feit dat scaleups bijdragen aan de welvaart in Nederland en dus van grote waarde zijn voor onze economie zou het kabinet moeten ondersteunen met betrouwbaar beleid zodat zij zich gesterkt worden risico’s te nemen”, aldus voorzitter Daan Lammers. “Als je het mij vraagt moeten we in Nederland ruim baan geven voor scaleups van vooral jonge ondernemers, de bedrijven die welvaart van ons land in de toekomst waar moeten maken.”

6. En dan dit: Elon Musk dist Jack MA

Vorige week discussieerden Elon Musk en Jack Ma 45 minuten lang over kunstmatige intelligentie tijdens een technologie-evenement in Shanghai. Een handige editor heeft het gesprek ongeknipt in momenten waarin Musk op een soms sarcastische manier de maat neemt van Ma:

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout-update van maandag 2 september. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.

Schrijft voor Sprout over startups, investeringsgeld en snelle groeiers.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!