Verplichte vakantiedagen wegens corona mag niet; Elon Musk heropent fabriek in Californië

Elon Musk

Ondernemersnieuws: werkgevers mogen personeel niet verplicht vakantiedagen laten opnemen, Elon Musk gaat tegen coronaregels in en Felyx naar Groningen.

1. Verplicht vakantiedagen opnemen uit den boze

Veel bedrijven vragen hun werknemers dezer dagen om vakantiedagen op te nemen, zodat niet iedereen tegen het eind van het jaar tegelijk weg wil. Je mag hierover een moreel appel doen, maar je medewerkers hiertoe dwingen is verboden, benadrukken werkgeversvereniging AWVN en vakbond FNV tegen NU.nl. Een woordvoerder van de FNV: ‘Als je je werkgever op deze manier wil helpen, prima. Zolang het maar niet onder druk gebeurt.’

2. Corona-update:

 • Boris Johnson ligt in het Verenigd Koninkrijk onder vuur vanwege zijn late handelen bij het coronavirus. Het VK telt de meeste coronaslachtoffers van Europa.
 • Minister Dekker houdt ondanks kritiek vast aan zijn nieuwe faillissementswet.
 • Ondernemers die failliet dreigen te gaan, kunnen dit jaar gratis professionele coaching krijgen. De overheid verhoogt de subsidie met 240.000 euro.
 • Effecten coronacrisis nog nauwelijks zichtbaar bij aantal failliet gegane bedrijven in april, wel relatief veel horecabedrijven.
 • Corendon test vakantiegangers voortaan op corona.
 • Politie en banken waarschuwen in het Financieele Dagblad voor ceo-fraude tijdens het thuiswerken.
 • Is het koopseizoen van de coronacrisis geopend? Een Haags private-equityhuis Main Capital neemt een Oostenrijkse softwaremaker over en tekent koopcontracten voor nog eens vijf overnames.
 • Nog zo eentje: private-equitymaatschappij Standard Investment haalt 85 miljoen euro op om te investeren in overnames. Het fonds ziet kansen door corona.
 • Toch denken specialisten dat het ‘koopseizoen’ pas in het najaar zal plaatsvinden, zo blijkt.
 • Deutsche Bahn zou voor 8 miljard euro aan coronasteun krijgen.
 • Wie de komende tijd met KLM reist (anyone?), moet aan boord mondkapjes dragen.
 • Deglobalisering gesignaleerd: Frankrijk koppelt coronasteun autobedrijven aan meer productie in eigen land.
 • Ondertussen gaat de autoproductie in China weer terug naar het normale niveau.
 • Vakbonden uiten zich in het Financieele Dagblad woedend over het schrappen van de boete op ontslag van personeel voor bedrijven die van een tweede golf aan coronasteun gebruik willen maken.
 • De kapper wordt voortaan duurder, vanwege de coronacrisis.

3. Elon Musk heropent fabriek in Californië: ‘Arresteer me maar’

Elon Musk, beter bekend als de vader van X Æ A-12, opent tegen de coronamaatregelen in toch zijn Tesla-fabriek in Californië. ‘Als iemand gearresteerd wordt, vraag ik erom dat ik dat alleen ben’, schrijft de ondernemer op Twitter. Volgens de lokale autoriteiten moet Musk een goedgekeurd veiligheidsplan hebben. Hij heeft het al aan de stok met onder meer de Californische parlementariër Lorena Gonzalez. De Democraat schreef recent op Twitter ‘F*ck Elon Musk’, mede omdat Musk recent naar de rechter is gestapt om zijn Tesla-fabriek weer geopend te krijgen. ‘Californië heeft heel veel subsidie gegeven aan een bedrijf dat de veiligheid en het welzijn van werknemers altijd heeft genegeerd, vakbonden kapotmaakt en ambtenaren pest.’ ‘Message received’, antwoordde Musk.

4. Felyx naar Groningen

De elektrische deelscooters van Felyx rijden al in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en in Brussel, maar vanaf juni komen er tevens honderd modellen in Groningen te staan. Dat maakt de scaleup van Quinten Selhorst en Maarten Poot via een blogpost bekend. Felyx positioneert zich als ‘duurzaam alternatief voor autoritten op korte afstand’, maar ook als ‘aanvulling op het openbaar vervoer’. Felyx stelt dat er inmiddels 8 miljoen ritjes met de deelscooters zijn gemaakt, goed voor ‘een paar honderd rondjes om de aarde’. Opvallend: de elektrische deelscooters van GO Sharing zijn sinds afgelopen week ook naar Groningen gekomen.

5. Groene bedrijven ‘vooraan in de rij’ bij coronasteun

Het groene, publiek gefinancierde fonds Invest-NL legt 100 miljoen euro bij voor startups die door de coronacrisis in zwaar weer zijn gekomen. Wie van deze regeling gebruik wil maken, hoeft echter niet per se iets groens te doen, blijkt uit een interview van Techleap met onder meer Invest-NL-directeur Wouter Bos. ‘We werken op basis van wie het eerst komt, wie het eerst maalt’, zegt Bos. Wel noemt hij ‘mogelijke CO2-reductie’ als één van de factoren die ervoor kan zorgen dat je ‘vooraan in de rij’ kan komen te staan. Invest-NL heeft een fondsgrootte van 1,7 miljard euro.

6. En dan dit: restauranteigenaar omzeilt slim coronamaatregelen

Al moeten restaurants en terrassen nog altijd gesloten zijn, hotels mogen open zijn. Arlo Vlaar, eigenaar van restaurant Vlaar in ’s Graveland besloot daarop tien campers voor de deur te zetten waar klanten konden eten. Vlaar tegen de Telegraaf: ‘Restaurants en terrassen zijn dicht, maar hotels mogen open. Ik bedacht dat ik met de verhuur van campers de boel kon omzeilen. Want mijn gasten tekenen een contractje waarmee ze voor drie uur ’huiseigenaar’ zijn van een kampeerwagen en daar mag je gewoon thuisbezorgen.’ Het bleek afgelopen weekend een groot succes, met maar liefst 116 eters.

Wat we ook lazen:

 • Het jaar waarop het internet dacht dat ik MacKenzie Bezos was. (Wired)
 • Zelfs een crisis kan Macron niet populair maken. (de Volkskrant)

Tot zover de Sprout-update van 12 mei. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.

Jelmer Luimstra is journalist voor Sprout en Management Team. Hij schrijft over startups, scaleups en nieuwe economie.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!