Verse Michelinsterren voor horeca-ondernemers; Flinke koerswinst bitcoin

Ondernemersnieuws: Nederland telt twaalf nieuwe sterrenrestaurants, de lonen stijgen door en challenger Bundles haalt grote partner binnen.

1. Veertien nieuwe sterrenrestaurants in Nederland

Nederlandse restaurants doen goede en bovenden kwalitatief hoogstaande zaken. Nederland krijgt er twaalf nieuwe sterrenrestaurants bij en twee restaurants met zelfs twee sterren. Dit werd maandag bekendgemaakt tijdens de presentatie van de Michelin Gids 2019 in Amsterdam. Opmerkelijk is het succes van het Roermondse Sabero, dat in april dit jaar opende en nu al twee sterren binnenhengelt. Ons land telt nu 107 sterrenrestaurants, wat er overigens wel eentje minder is dan bij de vorige telling.

2. Lonen stijgen door, meer vaste contracten

DNB-president Klaas Knot kan tevreden zijn, want de lonen zullen de komende jaren flink stijgen. De Nederlandse Bank, DNB dus, voorspelt dat de contractlonen van bedrijven komend jaar met 2,6 procent stijgen en in 2020 zelfs met 3 procent. Dit jaar komt Nederland naar verwachting uit op een stijging van 2,1 procent, waar het in 2017 nog ging om een stijging van 1,5 procent. Bovendien zou de vaste baan in opkomst zijn. Wel vlakt de economische groei in Nederland af van 2,5 procent dit jaar naar 1,7 procent in 2019. Onder meer de krappe arbeidsmarkt speelt hierbij een rol.

3. Grootste stijging bitcoin in weken

Stop de persen, zet al je geld op rood, want de koers van de bitcoin stijgt weer als een malle. Had men de cryptomunt al bijna dood verklaard, maandag vertoonde deze toch weer zijn grootste stijging in 3 weken. De bitcoin werd meer dan 3400 dollar waard. Volgens Reuters zou deze plotselinge koerswinst kunnen worden veroorzaakt doordat er veel cryptomunten in Japan en Hong Kong over de digitale toonbank gaan. Ook andere cryptomunten zoals xrp en ether stegen maandag. De bitcoin was overigens een jaar geleden nog 20.000 dollar waard.

4. Bundles haalt Greenchoice binnen als partner

Challenger Bundles haalt met duurzame energiereus Greenchoice een grote partner binnen. Het bedrijf dat een abonnement aanbiedt op onder meer wasmachines, wil samen met Greenchoice studentenhuizen verduurzamen. De twee ondernemingen zetten een programma op waarbij studentenhuizen zuinige machines en -drogers kunnen huren voor een paar tientjes per maand. Studenten vervangen hun witgoed momenteel vooral met lage kwaliteit-producten, waardoor ze hoge verbruikskosten hebben en een flinke ecologische voetafdruk.

5. Sungevity-ondernemer krijgt zonnepanelen-jurk

Sungevity-boardlid Roebyem Anders kan met haar nieuwe jurk de kerstboom verlichten. Op haar schouders draagt ze zonnepanelen en met een uit de zak te trekken stekkertje kan ze apparaten aanzetten. De jurk is een creatie van mode-ontwerper Ronald van der Kemp, die de jurk uit restproducten maakte. Door duurzaam te werken, ageert hij tegen de vervuilende fast fashion-industrie. Ontwerper Paulien van Dongen maakte overigens al eerder een parka waarmee je je mobiel kunt opladen. Ook zij maakte hierbij gebruik van zonnepanelen.

6. En dan dit: Amsterdamse boyband wil de Brexit tegenhouden

Nederlandse bedrijven die nog niet op de Brexit zijn voorbereid, kunnen hun hoop vestigen op – jawel – een boyband. Het Parool meldt dat de Amsterdamse zogeheten Breunion Boys de Brexit willen tegenhouden. Hun eerste single Britain Come Back is een oproep aan de Britten om de Artikel 50-procedure stop te zetten. Het is immers nog niet te laat, beargumenteren de boys: de liefde is nog niet over. Visual storyteller Julia Veldman formeerde de groep uit verslagenheid over de uitkomst van het Brexit-referendum. Zo voelde het voor haar ook toen haar favoriete boyband Take That uit elkaar ging.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van dinsdag 18 december. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Jelmer Luimstra is journalist voor Sprout en Management Team. Hij schrijft over startups, scaleups en nieuwe economie.