Vertaal-apparaat Travis 110.000x verkocht; Italiaanse vegan burgers naar Nederland

Ondernemersnieuws: FonQ-oprichters Patrick Kerssemakers en Frank Hansen stoppen geld in MyMicro, Travis The Translator meer dan honderdduizend maal verkocht en vrolijke vegan burgerketen opent eerste toko in Nederland.

1. FonQ-oprichters stappen in online onderdelenleverancier

FonQ-oprichters Patrick Kerssemakers en Frank Hansen stappen als investeerders in MyMicro Group (MMG) via investeringsmaatschappij 5square. De zelfverklaard marktleider in Nederland op het gebied van reserve-onderdelen voor smartphones, laptops en witgoed (met webshops als ReplaceDirect.nl, Accu.nl en Twindis.nl) ontvangt 'een miljoeneninvestering' in ruil voor een meerderheid van de aandelen. Het groeikapitaal zal MMG gebruiken voor de uitbouw van de merken, het vergroten van het marktaandeel en een internationaliseringsslag. "Ik zie kansen en heb veel zin om een actieve bijdrage te leveren aan de vernieuwde marketing- en salesstrategie", aldus Kerssemakers.

2. Vertaal-apparaat Travis 110.000 maal verkocht

Startup Travis bestaat ongeveer anderhalf jaar en heeft in die tijd zo'n 110.000 van zijn vertaal-apparaten verkocht, mede dankzij een samenwerking met Sourcenext. Deze partij verzorgde de distributie van het vertaalapparaat in Amerika en Canada en werkte eerder met onder meer Evernote, Fitbit en Dropbox samen. In de hele wereld lijkt er vraag naar het Rotterdamse vertaalapparaat: van Andorra tot Zwitserland, van Bermuda tot Fiji, het apparaat is in meer dan 120 landen besteld. In september lanceert de Sprout Startup van het Jaar een nieuwe versie: de Travis Touch.

3. Ben Verwaayen pompt geld in snelgroeiende Rescale

Het Amerikaanse Rescale heeft in een Series B-financieringsronde 32 miljoen dollar én Ben Verwaayen, de oud-topman van KPN, BT en Alcatel-Lucent, binnengehaald. Keen Venture Partners, het investeringsvehikel van Verwaayen, behoort tot de dertig investeerders die in het snelgroeiende bedrijf, dat simulatiesoftware voor onder andere auto's en vliegtuigen koppelt aan de cloud, stappen. Verwaayen treedt ook toe tot de board of directors van Rescale, waar hij de in Nederland geboren oprichter Joris Poort tegenkomt. "Ik verwacht, met de acht miljoen die we nog in kas hadden, dat we met dit nieuwe geld twee jaar volop kunnen groeien", zegt Poort.

4. Containerverhuurder start betaling met cryptovaluta

Wie in Nederland een afvalcontainer wil huren, kan dat nu ook met cryptovaluta betalen. AfvalcontainerShop is namelijk het eerste Nederlandse containerbedrijf dat vijftien verschillende cryptovaluta, waaronder Bitcoin, Litecoin, Ethereum en Ripple als betaalmiddel accepteert. "We willen een signaal afgeven aan de hele afvalindustrie om gebruik te gaan maken van blockchain", legt ceo Richard van Rijnsbergen uit. "Het accepteren van cryptocurrencies is één ding, maar waar het echt om gaat is dat we de toepassingen van de blockchain, op het gebied van duurzame afvalverwerking en het traceren van recyclebare grondstoffen, verder gaan onderzoeken en ook echt gaan integreren in onze systemen."

5. Kleurrijke vegan burgers naar Rotterdam

Over twee dagen opent de eerste locatie van Flower Burger in Nederland. Sterker nog, het is de eerste vestiging van de Italiaanse vegan burgerketen buiten de eigen landsgrenzen. Rotterdam is de gelukkige stad waar de kleurrijke veganistische burgers te verkrijgen zijn. Flower Burger is in 2015 opgericht en heeft zijn oorsprong in Milaan. Het concept verkoopt veganistische burgers en heeft inmiddels zeven vestigingen in Italië. De burgerformule krijgt in Rotterdam de beschikking over 140 vierkante meter en 48 zitplaatsen. Het Italiaanse restaurant heeft een kaart die bestaat uit vijf vaste burgers en een wisselende variant, waarbij de vrolijke broodjes met natuurlijke kleurstoffen van opvallende kleuren worden voorzien.

6. En dan dit: 'zelfrijdende auto's juist knelpunt-veroorzaker'

Door de komst van zelfrijdende auto's zal het verkeer rondom stedelijke knelpunten niet afnemen, maar juist toenemen, blijkt uit de verkennende studie Autonome voertuigen van TNO en Arcadis op verzoek van de Vervoerregio Amsterdam en de provincie Noord-Holland. Ook zal die ontwikkeling leiden tot minder fietsers en wandelaars en een dalend gebruik van het openbaar vervoer. Volgens de onderzoekers kunnen deze ongewenste bij-effecten alleen met de inzet van 'zeer zwaar geschut' worden bestreden, zoals forse prijsprikkels en stringente toegangs- en andere ontmoedigingsmaatregelen.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van woensdag 25 juli. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Schrijft voor Sprout over startups, investeringsgeld en snelle groeiers.