Vleesgigant Vion stapt in vega; 'unicorns blazen waardering op'

Unicorn

Ondernemersnieuws: vleesgigant Vion springt op vegatrein, CM.com schrapt beursgang nu definitief en startups blazen waardering op tot unicorn-status om personeel te lokken.

1. Vleesgigant Vion doet ‘vega’

Vleesreus Vion gaat op de vegatoer, schrijft RTL Z. Met vijf nieuwe, white label vleesvervangers wil de vleesproducent (4,7 miljard euro omzet) de supermarkt veroveren. Als de veganistische hamburgers, schnitzels, gehaktballens, gehakt en kipstukjes aanslaan wil Vion ook onder een eigen merk gaan verkopen. Voor de ontwikkeling van de plantaardige producten tuigde Vion een interne ‘vegastartup’ op (ME-AT). Eerder gingen ook vleesbedrijven Jan Zandbergen, Bolscher en Zwanenberg op de vegatour. 

2. CM.com schrapt beursgang

Een dag na het uitstellen van zijn beursgang heeft CM.com zijn gang naar het Damrak vrijdag helemaal afgeblazen. Door tegenvallende marktomstandigheden is er minder interesse dan gehoopt, stelt het bedrijf van Jeroen van Glabbeek. “Maar daarmee is er voor ons mooie bedrijf verder niet veel aan de hand”, zegt Van Glabbeek in BN DeStem. “We blijven groei in het vooruitzicht houden.” CM.com wilde 100 miljoen euro ophalen met zijn IPO. Van Glabbeek weet nog niet of hij nu een beroep zal doen op private investeerders, zegt hij in het Financieele Dagblad. "We gaan dit eerst even verwerken, en maandag weer aan de slag."

3. ‘Unicorns blazen waardering op om personeel te lokken’ 

Ondernemers blazen de waardering van hun bedrijf soms op om als unicorn door het leven te kunnen gaan en zo bijvoorbeeld makkelijker personeel aan te kunnen trekken, erkent Anand Sanwal. Hij is als oprichter van CB Insights één van dé experts op het gebied van startups en waarderingen. Sanwal reageert op LinkedIn op een investeerder die op Twitter opmerkt dat 31 procent van alle 406 bedrijven op de unicorn-lijst een waardering heeft van precies 1 miljard dollar. Dat is geen toeval, erkent Sanwal, die ook waarschuwt dat werknemers de klos zijn als een ‘plof-unicorn’ flopt.

4. Telegram heroverweegt cryptomunt na ingreep beurswaakhond

Chat-app Telegram overweegt de uitgifte van zijn cryptomunt Gram op te schorten, schrijft Bloomberg. Vrijdag stak de Amerikaanse beurswaakhond SEC een stokje voor de iniatial coin offering (ICO) van Telegram, waarmee de dienst tot nu 1,7 miljard dollar ophaalde, bij onder anderen een aantal grote Silicon Valley-investeerders. De Gram zou op 31 oktober live hebben moeten gaan, om iedereen met een smartphone te voorzien van een decentrale blockchain-munt (net als Facebook met zijn worstelende project Libra). Telegram wil het achterliggende Telegram Open Network ook gebruiken voor andere digitale diensten.

5. Fanly-oprichter ontsnapte aan de dood

Jord Cuiper, oprichter van startup Fanly, heeft 2 jaar geleden ternauwernood en ernstige infectie overleefd, vertelt hij aan het Financieele Dagblad. Maar niet een kwaadaardige bacterie was de oorzaak van zijn slechte gezondheid, stelt de ondernemer, maar een levensstijl die lange tijd enkel in het teken stond van zijn bedrijf en het aanzien dat hij daarmee verwierf. “Ik was zelf destructief geweest”, zegt Cuiper. Toen hij vorig jaar zijn ervaringen deelde tijdens een sabbatical op Bali, leidde dat tot zoveel reacties dat hij zich omschoolde tot coach voor “nieuwe rolmodellen”, oftewel mensen “die naast het hebben van succes ook daadwerkelijk rijkdom ervaren”. 

6. En dan dit: bitcoin en avocado houden elkaar in de smiezen

Wat is de overeenkomst tussen een bitcoin en een avocado? De beurskoers, concludeert een journalist van Bloomberg. Zowel de prijs van de avocado als de bitcoin verdrievoudigde in de eerste 7 maanden van dit jaar. Enige correlatie is natuurlijk onwaarschijnlijk, al zou je voor het gemak kunnen stellen dat millennials zowel van avocado’s als bitcoins houden. Voor bitcoin-bezitters is te hopen dat het verband geen stand houdt, want de waarde van een avocado is de afgelopen weken flink gedaald.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout-update van maandag 14 oktober. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!