Voormalige Twitter-baas investeert in Amsterdams Stream; Coronasteun wordt soberder

Ondernemersnieuws: Stream haalt 15 miljoen dollar op bij Silicon Valley hotshots, mes gaat in coronasteun en zoon van startupprins Constantijn heeft zijn eigen startup.

1. Nederlands-Amerikaans Stream scoort met chat-api en haalt 15 miljoen op

Thierry Schellenbach heeft 15 miljoen dollar opgehaald voor Stream, de startup waarmee hij en zijn medeoprichter Tommaso Barbugli software ontwikkelen waarmee klanten makkelijk een chatfunctie kunnen toevoegen aan hun eigen apps. Onder de investeerders is voormalig Twitter-ceo David Costolo, maar ook de Nederlandse investeerder Knight Venture Capital. Stream is al vijf jaar met 60 man vanuit zowel Amsterdam als het Amerikaanse Boulder aan het buffelen en had het eerder dit jaar nog loodzwaar doordat een grote klant omviel door corona, aldus Schellenbach, eerder oprichter van Fashiolista, tegen Techcrunch. Maar juist de behoefte aan online contact zorgde ook voor een hausse aan nieuwe klanten.

2. Mes in coronasteun, 20 miljard voor Wobke-Wiebefonds, Vpb-verlaging geschrapt

Het mes gaat in de coronasteun zodra de huidige NOW-periode is afgelopen en de verlaging van de winstbelasting is van de baan. Wel stort het kabinet volgend jaar 20 miljard in het ‘Wobke-Wiebe’ investeringsfonds voor de versterking van de economische structuur. Dat maken media tot nu toe op uit het kabinetsoverleg van deze week. Het geld is bedoeld om te investeren in duurzame economische groei en welvaart. Het zal vooral besteed worden aan onderwijs, arbeidsmarkt, innovatie, infrastructuur en groene economie. Wat de coronatseun betreft: de drempel van 20 procent omzetverlies gaat mogelijk naar 30 procent, en de maximale loonsubsidie gaat van 90 procent naar 70 of 80 procent van de salarissen. Daartegenover staat dat dit pakket langer geldig wordt.

3. Computable wijst 10 beste startups aan

IT-vakblad Computable heeft de startups bekendgemaakt die een kans maken op een Computable Award in de categorie tech-startup. Hou deze namen dus in de gaten: Blanco, Blockheating, BrainCreators, Circularise (die we tegenkwamen op de CES), CodeSkillz, Dutch Analytics (spraken we in de Haagse YES!Delft-dependance), Freedom Internet, Loqed, SurePay en Widget Brain. De onderbouwing die de jury geeft van de 10 nominaties, is overigens ook het lezen waard. En: moge de beste winnen op 24 november!

4. Kees Koolen koopt schone mobiele stroomvoorziening met GreenBattery

Ex-Booking-kopstuk Kees Koolen blijft overnames doen in de schone energiehoek: dit keer lijft hij met Koolen Industries een meerderheid in van GreenBattery, specialist in de opslag van stroom. GreenBattery levert schone, stille en duurzame alternatieven voor de dieselgeneratoren die noodstroom verzorgen of op bouwlocaties en evenementen herrie en nare uitstoot verspreiden. Han Huiskamp richtte zijn startup op in 2015, heeft zijn concept in de praktijk getest en is klaar om op te schalen. Dat lukt beter met het kapitaal van Koolen, en via de andere bedrijven in zijn groene energieconglomeraat. Bedragen worden niet bekendgemaakt.

5. Peter Thiels spionagebedrijf Palantir gaat naar de beurs

Spionagebedrijf Palantir, officieel in data analytics, maar dan wel met onder meer geheime diensten als klant, gaat naar de beurs. Dat werd naar Amerikaanse begrippen ook tijd, want  het door onder anderen PayPal-magnaat en Trump-vriendje Peter Thiel opgerichte bedrijf bestaat al 17 jaar. In die tijd heeft het overigens nooit een stuiver winst gemaakt met zijn datagesnuffel, blijkt uit documenten die het heeft ingediend bij beurswaakhond SEC. In 2019 maakte het op een omzet van 742,5 miljoen dollar zelfs 580 miljoen dollar verlies. Desondanks wordt de waarde van het nogal discrete bedrijf door investeerders geschat op 20 miljard dollar. Het leunt overigens wel stevig op een grote klant: de Amerikaanse overheid.

6. En dan dit: zoon van fresh prince Constantijn is ook in business

Gespot in ons lijfblad Ditjes & Datjes (gratis bij onder meer Dirk van den Broek): roddelproza over de zakelijke activiteiten van Claus-Casimir, zoon van Constantijn van Oranje. De 16-jarige blijkt al aan het ondernemen: hij verkoopt online de betere sneakers en kleding op Grails Plug, zoals Nike Jordan, Nike, Louis Vuitton en Adidas. Genoeg reden om te speculeren over Constantijn – zelf boegbeeld van de Nederlandse startupwereld via Techleap en ‘graaf Claus-Casimir’. ‘De jonge graaf zal ongetwijfeld veel tips en adviezen hebben gekregen van zijn vader prins Constantijn.’ Vast wel. En à propos: ‘Dat ook een ander kind van Constantijn een ondernemertje in de dop is, bewijst de 18-jarige Eloise. Zij heeft duizenden volgers erbij gekregen in een korte tijd op Instagram en verkoopt gebruikte kleding via United Wardrobe.’ Oranje boven, toch?

Wat we ook lazen:

  • De drie fantastische dagen van Wirecard in Nederland. Mooie reconstructie van FTM.
  • Het Japanse Optim heeft een handige feature toegevoegd aan de software waarmee klanten al jaren de devices van hun werknemers mee konden managen: Optim houdt nu in de gaten of ze thuis wel productief zijn. (Forbes)
  • De overname van TikTok door Microsoft is uitgelopen op een soap. The New York Times beschrijft smakelijk hoe een voorzichtige samenwerking een puinhoop werd dankzij de bemoeienis van Trump.

Tot zover de Sprout-update van donderdag 27 augustus. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!