Waakhond verdenkt hotelsites van misleiding; Amerikanen bewieroken Delfts computergenie

Ondernemersnieuws: lokale partij keert zich tegen vastgoeddeal tassenontwerper Omar Munie, Britse waakhond verdenkt opdringerige hotelplatforms van misleiding en MIT eert Delftse computervernieuwer.

1. 'Tassenontwerper Omar Munie kocht pand onder taxatiewaarde'

Lokale partij Hart voor Den Haag/Groep de Mos wil dat de hofstad een stokje steekt voor een 'schimmige vastgoeddeal', waarbij tassenontwerper Omar Munie een kapitaal pand pal naast paleis Noordeinde mag kopen voor 1,7 miljoen euro. Munie wil in het pand, dat hij nu anti-kraak bewoont, een winkel met atelier opzetten. Maar het gebouw wordt volgens Hart voor Den Haag/Groep de Mos onder de taxatiewaarde verkocht. Ondernemer Yvonne Litz (sigarenwinkel La Casa del Habano) zou onlangs een hoger bod op het herenhuis hebben gedaan. "Het kan niet zo zijn dat Haagse ondernemers en burgers tekort wordt gedaan door een dergelijke voorkeurverkoop”, zegt raadslid Ralf Sluijs. 

2. Britse waakhond verdenkt hotelplatforms van misleiding 

De Britse toezichthouder CMA verdenkt hotelboekingwebsite van het misleiden van consumenten. De waakhond valt met name over sites - namen worden niet genoemd - die hotels tegen betaling hoger tonen in zoekresultaten. Ook zou de van Booking.com bekende tactiek van het verhogen van de koopdruk ('Nog maar 2 kamers beschikaar!', '15 mensen kijken naar deze aanbieding') gebruikers kunnen aanzetten tot overhaaste beslissingen. De CMA vermoedt daarnaast dat hotelsites onjuiste kortingen voorspiegelen en niet alle kosten laten zien, zoals belastingen en boekingfees. Als de platforms hun werkwijze niet aanpassen stapt de CMS mogelijk naar de rechter. 

3. Lyft int nog eens 600 miljoen

Investeerder Fidelity kiepert nog eens 600 miljoen in Uber-concurrent Lyft. De taxi-app van John Zimmer en Logan Green wordt daarmee nu gewaardeerd op 15 miljard dollar. Lyft geldt als een van de uitdagers van Uber, maar is enkel nog in de VS en Canada beschikbaar. Wel zijn er plannen om uit te breiden naar Zuid-Amerika. Lyft verzorgde vorig jaar 375 miljoen ritjes, Uber claimt er 4 miljard. Volgens de Wall Street Journal maakt Lyft zich op voor een beursgang, maar is Uber op dat vlak als eerste aan de beurt.  

4. Hotelondernemer casht 13 hotels  

Hotelondernemer Willem-Jan van den Dijssel casht binnenkort 'miljoenen euro's' met de verkoop van zijn belang in hotelketen Apollo Hotels aan een Israëlisch beursfonds, schrijft het FD. Van den Dijssel heeft samen met twee andere hotelondernemers 65 procent van de aandelen in de 13 vestigingen grote hotelketen. De krant speculeert dat Van den Dijssel de opbrengst investeert in het Valkenburgse kuuroord Thermae 2000, waar de ondernemer ook mede-eigenaar van is. Van den Dijssel maakte naam als bestuurder van hotel Krasnapolsky, dat hij na een sanering uitbouwde tot een internationaal concern dat in 2000 voor 1,1 gulden werd verkocht aan de Spaanse hotelgroep NH.

5. Italië kampioen kleinbedrijf, Nederland gemiddeld

Van alle landen in Europa telt Italië de meeste werknemers die werken bij een bedrijf met niet meer dan 50 medewerkers, blijkt uit cijfers van Eurostat. Van alle Italianen werkt 66 procent bij zo'n relatief kleine onderneming. In Spanje gaat het  60%. Nederland zit met 47 procent ongeveer op het Europese gemiddelde. In totaal is 98,7 procent van alle Europese ondernemingen niet groter dan 50 medewerkers. 

6. En dan dit: MIT eert Delftse computervernieuwer

De Nederlandse computerwetenschapper Menno Veldhorst heeft het geschopt tot de 35 Innovators Under 35, een jaarlijkse lijst van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) met de meest belovende de technologievernieuwers van de wereld. De op de TU Delft werkzame Veldhorst (33) ontdekte een techniek waarmee schakelingen voor kwantumcomputers voor het eerst op silicium kunnen worden geprint, zoals gangbare chips al decennia worden gemaakt. Door in te haken op die bestaande techniek heeft Veldhorst de productie van razandsnelle kwantumcomputers in een stroomversnelling gebracht, aldus MIT.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van vrijdag 29 juni. Tot maandag!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl