Webshop vecht tegen ACM-boete; Wiebes maakt geen haast

Weegschaal

Ondernemersnieuws: webshop vecht tegen ACM-boete, Wiebes maakt geen haast met nieuwe zzp-wet en Nederlands filmkastje schendt auteursrechten. 

1. Webshop vecht tegen ACM-boete

Een webshop uit Almere verzet zich met hand en tand tegen een boete van toezichthouder ACM. Eigenaar Anita van Elmpt zegt tegen Omroep Flevoland dat de waakhond die geldstraf van 50.000 haar zonder enige waarschuwing heeft opgelegd. "Er is nooit iemand geweest die contact opnam met 'Hé, misschien moet je dat anders formuleren'." De ACM bestraft haar webwinkel voor sportbh's omdat Van Elmpt klanten niet goed zou hebben geïnformeerd over het annuleren en ruilen van bh's. De ondernemer is zich van geen kwaad bewust en beschuldigt de ACM van onduidelijke regels. Beide partijen treffen elkaar maandag tijdens een zitting over de boete. De straf werd in oktober bekendgemaakt, samen met vergelijkbare boetes voor Bever, Coolcat, Hipvoordeheb en Shoebaloo.

2. Wiebes maakt geen haast

Het kabinet tilt een voorstel voor aanpassing van de zzp-wet DBA over de verkiezingen heen. Tijdens een debat donderdag in de Tweede Kamer zei Wiebes dat hij geen overhaaste stappen wil zetten om zzp’ers meer zekerheid te bieden over hun status. Wel belooft hij een nieuwe brief in januari en nieuwe gesprekken met brancheorganisaties. Zzp’ers en hun opdrachtgevers hoeven volgens hem ondertussen niet te vrezen voor boetes en naheffingen. “Er is niets wat nog kan hinderen om weer normaal aan het werk te gaan”, probeert hij de gemoederen te sussen. De onuitvoerbaar gebleken Wet DBA werd twee weken geleden in de ijskast gezet. "We zetten nu alles on hold en komen terug met een scherper kader.” On hold betekent niet dat voor alle partijen de verleden tijd is.

3. Nederlandse streamer schendt auteursrechten

De Nederlandse maker van het videokastje Filmspeler schendt bewust auteursrechten. Dat adviseert de advocaat-generaal van het Europees Hof de rechters in een zaak die Stichting Brein al in 2014 aanspande. Het 189 euro kostende kastje van ondernemer Jack Wullems verzamelt de nieuwste films, series en streamt live-events zoals voetbalwedstrijden. Daar zit - verrassing - nogal wat materiaal tussen waar eigenlijk voor betaald dient te worden. Volgens Jack W. doet zijn kastje niks anders dan een computer, maar daar gaat de advocaat-generaal niet in mee. In de praktijk blijken gebruikers vooral auteursrechtelijk beschermde inhoud te bekijken. Het Hof doet over ongeveer drie maanden uitspraak.

4. Drie ton voor tijdregistratie

Urenregistratie-tool TIQ, eerder nog startup van de week, krijgt van vier business angels een investering van ruim 300.000 euro. De software van TIQ automatiseert het schrijven van uren, voor onder meer advocaten en accountants. Het vijfkoppige team van TIQ doorliep onlangs de groeiprogramma's van Microsoft in Londen en Rockstart in Amsterdam. De 3 ton komt bovenop de 150.000 euro die Nick Schilts ophaalde bij een eerdere investeringsronde.

5. Speelgoedwinkels adverteren met nepkortingen

De ACM heeft een aantal - niet bij naam genoemde - speelgoedwinkelketens op de vingers getikt vanwege het adverteren met nepkortingen. "Het effect hiervan is dat de consument verleid wordt snel zijn slag te slaan, terwijl de voorgespiegelde korting geen echte korting is." Als de ‘normale’ prijs een adviesprijs is, moet de winkel dit duidelijk bij de prijs vermelden, zegt de waakhond. Als de winkel korting geeft op een eerder gehanteerde prijs, dan moet het product ook echt kort geleden te koop zijn geweest voor die prijs. Dat betekent wat de ACM betreft:  niet langer dan drie maanden geleden. Winkeliers aangesloten bij verschillende brancheorganisaties reageren verbaasd. "De termijn van drie maanden komt voor de hele detailhandel uit de lucht vallen."

6. En dan dit: ondernemers dupe van nepnieuws

Het gaat er nog niet zo heftig aan toe als in de VS, maar ook in Nederland worden ondernemers slachtoffer van nepnieuws, schrijft de Telegraaf. Bij de schoenenwinkel van Peter Muskens in Oss vlogen stenen door de ruiten en kwamen dreigementen binnen nadat online het gerucht ging dat hij zijn buurvrouw onder dwang 2500 euro zou hebben laten betalen voor een paar schoenen. "Dat klopte van geen kant, maar je wilt niet weten hoe snel dat dan rond zingt. Een leverancier belde mij ’s avonds vanuit Frankrijk al dat mijn naam eraan ging. Maar dat was al gebeurd. De reacties die de mensen gaven, daar ben ik kapot van geweest.”

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van vrijdag 9 december. Tot maandag! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.

Laat ons je helpen slimmer te ondernemen!

✓ Vergroot de vindbaarheid van jouw bedrijf met een seo-vriendelijk profiel op Sprout.nl
✓ Promoot jouw product bij ondernemers en investeerders met een gratis online advertentie
✓ Blijf up to date en ontvang Sprout Magazine op je deurmat én digitaal
✓ Ontmoet mede-ondernemers tijdens exclusieve kennis- en netwerkevents
✓ Direct contact met Sprout-members in de buurt met het online netwerk

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl