Webshops overtreden wet met nepaanbiedingen; Stint trekt bakfietsen terug

Ondernemersnieuws: verscheidene webwinkels belazeren klanten met nepaanbiedingen, Stint trekt duizenden bakfietsen terug na fataal ongeluk Oss en GeenStijl definitief in handen redactie.

1. Webwinkels bieden klanten nepaanbiedingen aan

Webwinkels blijken nog steeds geregeld nepaanbiedingen aan klanten te doen. Hierbij doen zij alsof het product voor de kortingsperiode een hogere prijs had dan daadwerkelijk het geval was. Dit concludeert de Consumentenbond maandag na een drie maanden durend onderzoek onder veertig webwinkels, diverse supermarkten en drogisterijen. 26 van de veertig webwinkels bleken de wet te overtreden met nepaanbiedingen. Bedrijven als Fonq, Wehkamp en Otto kwamen als bedriegers uit het onderzoek rollen. Zo deed Otto alsof een Sony-geluidsinstallatie voor een kortingsperiode 329 euro kostte, terwijl dit in feite 205 euro was. Webshops kunnen dus nog aardig wat leren van Amazon-oprichter Jeff Bezos, die de rijkste man van de wereld werd door de klant te allen tijde centraal te stellen.

2. Stint onderzoekt 3.500 bakfietsen na ongeluk Oss

Mobiliteitsbedrijf Stint Urban Mobility van ondernemer Edwin Renzen laat al zijn 3.500 elektrische bakfietsen in Nederland onderzoeken. Een bakfiets van het merk Stint botste donderdag in Oss met een trein. Vier kinderen kwamen daarbij om het leven, de begeleider en een ander kind raakten zwaargewond. De bakfiets kon wegens onbekende redenen niet stoppen met rijden. De Inspectie Leefomgeving en Transport onderzoekt of de elektromagnetische straling van spoorweginstallaties hierbij invloed kan hebben gehad. Het bedrijf van Renzen praat voorlopig niet met de media en wacht de uitkomsten van het onderzoek af. De onderneming voorziet scholen in de tussentijd van alternatief vervoer.

3. Tesla breidt uit in Nederland

Tesla breidt uit in Tilburg. Het bedrijf huurt een logistiek complex voor de Europese opslag van onderdelen van zijn elektrische auto's, aldus het Brabants Dagblad. Het pand is 36.000 vierkante meter en is opgebouwd uit twee delen. Het opslaghuis zal in de buurt komen te staan van Tesla’s fabriek in Tilburg. In deze fabriek wordt het laatste montageproces gedaan voor de Model S- en Model X-wagens, die voor Europese markten zijn gericht. Het bedrijf van Elon Musk heeft zijn Europese hoofdkantoor in Amsterdam. In Tilburg heeft het bedrijf ook al een ander opslaghuis staan.

4. Yuki uit Rotterdam neemt branchegenoot over

Het Rotterdamse softwarebedrijf Yuki neemt branchegenoot Comandi over. Beide partijen blijven onder eigen naam actief, maar zullen van elkaars technologie gebruikmaken. Welk bedrag er gepaard gaat met de overname maken beide bedrijven niet bekend. Comandi ontwikkelt onder meer management-dashboards, doet bedrijfsrapportages en analyseert data. Het in 2007 opgerichte Yuki uit Rotterdam zit in de wereld van onder meer boekhouding en facturatie. Het bedrijf heeft de financiële slagkracht die ze bij Comandi goed kunnen gebruiken. Het personeel van Comandi uit Alphen aan den Rijn zal voortaan op kantoor in Rotterdam werken. Dewi Vermeulen blijft directeur van Comandi.

5. Emté-ondernemers naar rechter wegens overname

Meerdere Emté-ondernemers zijn naar de rechter gestapt vanwege de overname van de keten door Coop en Jumbo. Distrifood meldt op basis van de informatie van een woordvoerder van de rechtbank Oost-Brabant dat drie partijen verzet hebben aangetekend tegen “de voorgenomen juridische splitsing van Sligro Food Group Nederland bv”. Het zou onder meer gaan om de Emté in Serooskerke van ondernemer André van der Hoofd. Deze Emté wordt omgebouwd tot Coop. Waarom Van der Hoofd daar geen zin in heeft, wil hij niet aan distrifood zeggen. “Zolang er geen uitspraak is van de rechter, onthoud ik mij van commentaar.” De rechter komt op 30 oktober met zijn uitspraak.

6. En dan dit: GeenStijl begint “restart-up avontuur”

Het is officieel: antiblog GeenStijl wordt vanaf 1 november een zelfstandige onderneming. Hoofdfredacteur Marck Burema en adjunct-hoofdredaceteur Bart Nijman worden aandeelhouder bij het bedrijf, meldt GeenStijl maandag in een blogpost. Moederbedrijf Mediahuis wilde van GeenStijl af, dat geregeld ophef veroorzaakt. Nadat geen koper zich aandiende, besloot de redactie het blog zelf over te nemen. GeenStijl omschrijft zijn situatie als “restart-up avontuur”. Het goedgelezen blog hoopt in de toekomst geld te kunnen verdienen met een Premium-service, waarbij lezers tegen betaling onder meer advertentievrij kunnen lezen. Het zogeheten lezersmodel leidde bij online media tot nu toe tot wisselende resultaten: de Correspondent had er succes mee, opiniewebsite Jalta niet.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van dinsdag 25 september. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Jelmer Luimstra is online redacteur voor Sprout, en schrijft over vernieuwende scaleups en startups.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!