Wegblijvers plaag voor restaurants; Elon Musk even in Amsterdam

Restaurant

Ondernemersnieuws: restaurants geplaagd door wegblijvers, Elon Musk brengt bliksembezoek aan Amsterdam en driekwart verhuurt woning zwart.

1. Restaurants gebukt onder wegblijvers 

Horecaondernemers hebben steeds vaker te kampen met gasten die reserveren maar niet komen opdagen. Uit een enquête van brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) blijkt dat 62 procent van de horecaondernemers het aantal no shows het afgelopen jaar zag toenemen. “Ik zit dan met een lege tafel én te veel eten”, zegt een restauranteigenaar in het AD. Gasten die online reserveren komen vaker niet opdagen dan gasten die telefonisch reserveren. De KHN overlegt daarom nu met reserveringssites voor maatregelen. Zo worden bij reserveringsplatform Iens gasten die binnen zes maanden drie keer niet op komen dagen geblokkeerd.  

2. Elon Musk even in Amsterdam 

Elon Musk heeft vrijdagavond in België een bliksembezoek gebracht aan de haven van Zeebrugge, waar afgelopen week een eerste scheepslading van 3000 Model 3's voor de Europese markt arriveerde. De oprichter van Tesla repte zich daarna naar de assemblagefabriek in Tilburg en naar het Europese hoofdkwartier van Tesla in Amsterdam. Vanaf nu komt er wekelijks een scheepslading Tesla's aan in Zeebrugge. Autoterminal International Car Operators (ICO) investeerde 2,5 miljoen euro in 300 oplaadpunten die ieder acht auto’s opladen, zodat die grotendeels opgeladen door kunnen worden gestuurd naar afhaalpunten zoals die in Tilburg.

3. Buitenlandse bedrijven goed voor 10.000 banen

372 buitenlandse bedrijven investeerden vorig jaar 2,85 miljard euro in Nederland, en zorgden daarmee voor bijna 10.000 nieuwe banen, blijkt uit cijfers van de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA). Zo opende de Britse online sportzender DAZN een ontwikkelcentrum in Amsterdam en breidden Giant en Timberland hun Europese distributielocaties uit in respectievelijk Lelystad en Almelo. De VS is met 3185 banen hoofdleverancier, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk (1.596 banen), China (614 banen), Japan (580 banen) en Duitsland (300 banen). De 42 bedrijven die zich vanwege de Brexit in Nederland vestigden waren goed voor 1.923 banen en 291 miljoen euro aan investeringen.

4. Recordaantal nieuwe bedrijven

In 2018 werd een recordaantal van 191.000 bedrijven opgericht, waarvan 94 procent eenmanszaken, berekent het CBS. Tegelijk werden bijna 107.000 bedrijven opgeheven, maar het saldo van oprichtingen en opheffingen is met 85.000 het hoogste sinds 2007. Grootste groeibranche zijn bedrijven die onderwijs aanbieden, vooral eenmansbedrijfjes op het gebied van studiebegeleiding, sportonderwijs en bedrijfsopleiding. Managementadviesbureaus en klusjesbedrijven kenden ook een flinke netto groei. In de afgelopen tien jaar is het aantal bedrijven met 52 procent gegroeid naar ruim 1,75 miljoen, waarvan 80 procent eenmansbedrijven.  

5. Driekwart verhuurt woning zwart 

Maar een kwart van de particulieren geeft tijdelijke verhuur van hun woning netjes aan bij de Belastingdienst, bericht Trouw, dat cijfers opvroeg bij de fiscus. Van de inkomsten uit tijdelijke verhuur moet 70 procent worden opgegeven aan de Belastingdienst, die daar inkomstenbelasting over heft. Airbnb meldde vorig jaar dat er in 2017 meer dan 31.000 verhuurders actief waren in Nederland. Daarvan deden er volgens Trouw ongeveer achtduizend aangifte. In 2015 deden 7000 huiseigenaren belastingaangifte van toeristenverhuur. Dat is 14 procent minder dan nu, terwijl het aantal verhuurders via Airbnb in diezelfde periode verdubbelde. 

6. En dan dit: Corendon-boeing steekt snelweg over 

Een Boeing 747 van Corendon is zaterdagnacht gearriveerd op zijn eindbestemming, het Corendon Village Hotel in Badhoevedorp, waar de jumbojet een attractie wordt. Het afgedankte toestel werd voor de vijf dagen durende tocht op Schiphol op een trailer geladen en stapvoets naar zijn plek gereden. De reis voerde over 17 sloten, 15 weilanden, meerdere bruggen én snelweg A9. Als Corendon-oprichter Atilay Uslu had geweten dat hij voor een vergunning maanden zou moeten onderhandelen met in totaal 22 instanties, had hij het project nooit gedaan, zegt hij tegen NU.nl. Uslu schat de kosten op "een aantal miljoenen".  

7. Quote van de dag:

 

Tot zover de Sprout update van maandag 11 februari. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!