Werkgevers mogen hoofddoek verbieden; Mayer krijgt maar 22 miljoen

Ondernemersnieuws: Europees Hof bepaalt dat werkgevers hoofddoeken mogen verbieden, Thierry Baudet blijkt verboden internetdienst te gebruiken en Marissa Mayer krijgt maar 22 miljoen euro mee van Yahoo. 

1. Werkgevers mogen hoofddoek personeel verbieden

Het Europees Hof van Justitie heeft gisteren bepaald dat bedrijven hun werknemers mogen verbieden om een hoofddoek of andere religieuze uiting te dragen. Het Hof boog zich over een zaak van een Belgische vrouw, die in 2006 door beveiligingsbedrijf G4S was ontslagen omdat ze weigerde haar hoofddoek af te doen tijdens het werken. Volgens het Hof mogen bedrijven hun personeel verplichten om neutrale kleding te dragen. Als dit voorschrift in het bedrijfsreglement is vastgelegd, is er volgens de rechtbank geen sprake van discriminatie. Volgens Adriana van Dooijeweert, voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens in Nederland, is de uitspraak geen vrijbrief om hoofddoekjes klakkeloos te verbieden. “Een bedrijf of instelling moet goed uitleggen waarom het uitstralen van neutraliteit zo belangrijk is dat zo'n verbod passend is”, zei ze tegen de NOS.

2. 'Thierry Baudet maakt gebruik van verboden internetdienst'

Thierry Baudet van de politieke partij Forum voor Democratie heeft, zo schrijft Follow The Money, toegegeven dat hij gebruikmaakt van de diensten van internetbedrijf Cambridge Analytica. Cambridge Analytica gebruikt gekochte persoonsgegevens om persoonlijkheidsprofielen op te stellen. Vervolgens krijgen mensen verkiezingsadvertenties te zien, die zijn toegespitst op hun profiel. Het bedrijf zou een belangrijke rol hebben gespeeld bij Trumps verkiezingsoverwinning en het Brexit-referendum. Volgens SOLV-advocaat Micha Schimmel zijn de diensten die dit bedrijf levert in strijd met de Europese privacywetgeving, omdat mensen wier gegevens worden geanalyseerd hiervoor geen toestemming hebben gegeven. Eerder deze week bleek dat Baudet op twijfelachtige wijze een Europese subsidie heeft gekregen.

3. 10 nieuwe startups voor Web & Mobile-programma van Rockstart

Startupaccelerator Rockstart verwelkomt 10 nieuwe bedrijven in zijn 150 dagen lange Web & Mobile-programma. Van de 10 bedrijven komen er twee uit Nederland, te weten chatbotmaker BotBoys en bouw7, dat cloudsoftware ontwikkelt voor de bouwsector. In ruil voor een aandelenbelang van 8 procent, krijgen de startups 15.000 euro investering, toegang tot een netwerk van 200 investeerders en ondersteuning van 100 mentoren. Rockstart is een van origine Nederlandse ‘multi-verticale’ startupaccelerator die bedrijven de eerste 1000 dagen van hun bestaan bijstaat. 

4. Bij TMG blijven ze uitzwaaien

De overnamestrijd bij de Telegraaf Media Groep zorgt voor nogal wat vertrekkers en nieuwkomers aan de top. De geschorste TMG-topman Geert-Jan van der Snoek wordt opgevolgd door Hans Bakker. Dat zeggen bronnen tegen RTL Z. Van der Snoek werd net als topman Leo Eskamp geschorst, omdat hij niet wilde instemmen met het overnamebod van het Belgische Mediahuis. En het FD meldt dat de kritische uitgeefdirecteur Harry de Wit opstapt bij TMG. Ook hij is tegen de overname door de Belgen. Volgens de krant wordt zijn vertrek vrijdag officieel aangekondigd. En voor de echte volgers: op donderdag verweert TMG zich in de Ondernemingskamer in de zaak die overnamekandidaat Talpa heeft aangespannen. De twee geschorste topmannen van TMG voegen zich in die zaak bij Talpa en vechten zo hun schorsing aan. To be continued. 

5. Nu ook geld versturen via je Gmail-app

Heb je de Gmail-app op je Android telefoon? Dan zou je vanaf nu ook geld moeten kunnen versturen via die app. Dat maakt Google bekend in een blogpost. Geld versturen moet net zo simpel zijn als het verzenden van een bijlage. Je klikt op een icoontje, krijgt een pop-up en vult daar in welk bedrag je wilt versturen. Als je zelf geld ontvangt via de app, kun je instellen dat het direct wordt overgemaakt naar je bankrekening. Je hoeft Google Wallet er niet voor te installeren en het kost geen geld. Volgens TechCrunch neemt Google het met deze stap op tegen snelle betaalapps zoals PayPal of Square Cash. 

6. En dan dit: schamele 22 miljoen euro voor Yahoo-baas Marissa Mayer

Na de verkoop van Yahoo krijgt vertrekkend ceo Marissa Mayer ‘maar’ 23 miljoen dollar mee. En dat  bedrag is veel lager dan de aanvankelijk berekende 57 miljoen dollar. Dit blijkt uit documenten die Yahoo heeft ingediend bij de Securities and Exchange Commission, meldt RTL Z. Mayer moet het met zoveel minder geld doen omdat er onlangs een paar grote hacks bij Yahoo aan het licht kwamen. Door die hacks kwamen de gegevens van tientallen miljoenen mensen op straat te liggen. Het gebeurde allemaal terwijl Mayer verantwoordelijk was voor de gegevensbeveiliging bij Yahoo. Dit lekschandaal zorgde ervoor dat de verkoopprijs van Yahoo met 350 miljoen dollar daalde. De verwachting is dat Mayer hierna aan de slag gaat bij Yahoo-koper Verizon, zodat ze de 34 miljoen dollar die ze mis is gelopen weer snel kan terugverdienen. 

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van woensdag 15 maart 2017. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.

Laat ons je helpen slimmer te ondernemen!

✓ Vergroot de vindbaarheid van jouw bedrijf met een seo-vriendelijk profiel op Sprout.nl
✓ Promoot jouw product bij ondernemers en investeerders met een gratis online advertentie
✓ Blijf up to date en ontvang Sprout Magazine op je deurmat én digitaal
✓ Ontmoet mede-ondernemers tijdens exclusieve kennis- en netwerkevents
✓ Direct contact met Sprout-members in de buurt met het online netwerk