WeWork naar de beurs; Spotify scoort 100 miljoen betalende gebruikers

WeWork

Ondernemersnieuws: WeWork wil naar de beurs, Spotify tikt 100 miljoen betalende gebruikers aan en Indiegogo verbant anti-vaccinatiecampagnes.

1. WeWork kondigt beursgang aan

WeWork is de nieuwste techgigant die zich bij de Amerikaanse toezichthouder SEC heeft gemeld voor een beursgang, bevestigt het bedrijf van Adam Neumann en Miguel McKelvey in een persbericht. Volgens de New York Times diende WeWork de plannen afgelopen december al in. De negen jaar oude werkplekkenverhuurder (sinds kort actief onder de naam The We Company) werd afgelopen januari gewaardeerd op 47 miljard dollar. Tegenover een omzet van 1,8 miljard dollar in 2018 stond een nettoverlies van 1,9 miljard dollar. Een lichtpuntje is de bezettingsgraad van 90 procent. De hippe vastgoedgigant telt nu 425 vestigingen in 100 steden in 27 landen. 

2. Spotify groeit naar 100 miljoen betalende gebruikers

Spotify heeft voor het eerst de grens van 100 miljoen betalende gebruikers gehaald, blijkt uit de eerstekwartaalresultaten van het Zweedse bedrijf. Het aantal mensen dat maandelijks geld overmaakt naar Stockholm groeide met 32 procent vergeleken met een jaar geleden. De muziekdienst ging twee maanden geleden live in India, waar zich tot nu toe al twee miljoen gebruikers (gratis en betaald) aanmeldden. In de VS werd de groei gestuwd door bij elk premium-abonnement een Google Home of Hulu-abonnement weg te geven. De dienst wordt sinds kort voorgeïnstalleerd op miljoenen Samsung-telefoons.

3. Indiegogo verbant anti-vaccinatiecampagnes

Crowdfundingplatform Indiegogo verbiedt voortaan campagnes die vaccinatie willen voorkomen, laat het bedrijf weten aan BuzzFeed. Het platform verbant ook andere 'onwetenschappelijke' campagnes. Aanleiding is een via Indiegogo gefinancierde documentaire die onterecht stelt dat vaccinaties autisme kunnen veroorzaken. Indiegogo sluit zich aan bij een groeiende lijst internetbedrijven die de anti-vaccinatie-trend de wind uit de zeilen willen nemen, waaronder Pinterest, Facebook en YouTube. In de VS heerst momenteel de ergste uitbraak van mazelen sinds de ziekte in 2000 officieel uitgeroeid werd verklaard. 

4. Funding Circle: wij dragen bij aan economische groei

Bedrijven die vorig jaar geld hebben geleend bij peer-to-peermarktplaats Funding Circle hebben het afgelopen jaar in de vier landen waar de Britse dienst actief is (VK, VS, Duitsland en Nederland) gezorgd voor 115.000 nieuwe banen, 7,4 miljard euro aan toegevoegde waarde en 2,2 miljard euro aan belastinginkomsten. Dat stelt een rapport dat Funding Circle liet opstellen door economische voorspeller Oxford Economics. In Nederland gaat het om respectievelijk 2.000 banen, een bijdrage van 140 miljoen euro aan de economie en 50 miljoen euro extra belastinginkomsten. De cijfers benadrukken volgens Funding Circle-oprichter Samir Desai “het groeiende belang van online leningen aan kleine ondernemingen”.

5. Bankier niet bestraft voor spieken in de trein

Een Franse bankier die lucht kreeg van een ophanden zijnde overnamepoging van 15 miljard euro door mee te spieken bij een mede-treinpassagier deed niets strafbaars, bericht Bloomberg. UBS-bankier Alexandre Zaluski stapte vijf jaar geleden in een Eurostar-trein, waar hij nietsvermoedend plaatsnam naast een bankier van Lazard. Die was net bezig met een druk chat-gesprek over een overnamepoging door het Franse telecombedrijf Iliad van de Amerikaanse tak van T-Mobile. Dat Zaluski die informatie vervolgens binnen UBS deelde is niet ongeoorloofd, oordeelt de Franse Autoriteit Financiële Markten nu.

6. En dan dit: geweld op kerstborrel kost 80 uur werkstraf 

Een 21-jarige man die tijdens en bedrijfsborrel een kopstoot uitdeelde en iemand in zijn bovenbeen beet krijgt een werkstraf van 80 uur, heeft de rechtbank in Assen bepaald. De werkgever van de man, een bedrijf uit het Drentse Nieuw-Roden, organiseerde afgelopen december een borrel in een café. Na het nuttigen van de nodige glazen drank begon de man te schelden en tieren. Een collega die hem daarop aansprak, moest dat bekopen met een kopstoot. Toen de dronken Groninger de kroeg werd uitgezet beet hij een man in zijn bovenbeen en gooide hij een fiets. De man was al op non-actief gesteld. Of hij ook wordt ontslagen, is nog niet duidelijk.  

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van dinsdag 30 april. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl