Whatsapp-betalen bij ABN; Moyee stapt in ijskoffie

Ondernemersnieuws: koffie-challenger Moyee stapt via overname in ijskoffie, ABN start met betalen via Whatsapp en zevendaagse werkweek bij Docdata.

1. Zevendaagse werkweek bij Docdata

Docdata, afhandelaar van de logsitiek achter vele webshops, start vanaf augustus met een zevendaagse werkweek. Een keer in de maand moeten medewerkers na een week ook een weekeind werken om zo op tijd alle pakketten de deur uit te krijgen, meldt het Eindhovens Dagblad. Aanleiding is de zondagbezorging waarmee Post.nl dan start. Volgens de Arbeidstijdenwet is het toegestaan personeel zeven dagen achter elkaar te laten werken, maar vakbond FNV vraagt zich alvast af of de drastische stap wel noodzakelijk is, gelet op 'menselijke belangen'.

2. Moyee stapt in ijskoffie

Guido van Staveren van Dijk stapt met zijn duurzame koffiemerk Moyee in koude koffie. Daarvoor neemt hij LeFroid over, een Delftse startup die de technologie heeft ontwikkeld om bij lage temperaturen koude koffie te zetten. Met behulp daarvan levert het concentraat, dat we binnenkort als Ethio in een soort bierflesjes terug zullen zien. Volgens Sprout Challenger Moyee werd het tijd om na het leveren van Ethiopische bonen en maling ook in te springen op de 'vierde golf' in de koffiemarkt, na de opkomst van bonen met een duidelijke herkomst.

3. Betalen via Whatsapp bij ABN Amro

ABN Amro maakt als eerste old school bank gebruik van WhatsApp om geld over te laten maken, via de betaalapp Tikkie. Met Tikkie kunnen klanten een rekening in de kroeg of de kosten van een cadeau delen met vrienden, familie of collega’s door een betaalverzoek met een WhatsApp-bericht te sturen. De link met het betaalverzoek kan via iDeal worden ‘afgetikt’. Daarmee lijkt ABN Amro een concurrent in de markt te zetten van betaalapps als die van Bunq.

4. Dixons wordt verhuursite

Onder zijn nieuwe eigenaar Relevant Holdings keert Dixons terug als verhuurder van wit- en bruingoed. Dat meldt de site zelf: 'Bij het nieuwe Dixons koop je geen spullen, je huurt ze: je wasmachine en je droger, je tv, je laptop en je tablet. Want steeds meer mensen willen huren in plaats van kopen. En dat is slim.' Dixons vraagt wel 84 maanden maal 34 euro voor een Miele wasmachine. Maakt 2.856 euro, ongeveer drie keer de nieuwprijs. De huurcontracten worden afgesloten met Elbuco, een bedrijf dat al jaren actief is in de verhuur van consumentenelektronica.

5. ACM onderzoekt valse reviews

De Autoriteit Consument & Markt gaat onderzoeken hoe betrouwbaar onlinerecensies zijn. Volgens de ACM is het belangrijk dat consumenten een goede keuze kunnen maken op basis van online reviews en aanbevelingen. In andere landen doken al bedrijven op die fake reviews plaatsen. Die kunnen consumenten misleiden en bedrijven benadelen, vindt de ACM. Het is de eerste keer dat de toezichthouder een informatieoproep doet om zo in kaart te brengen of er in Nederland sprake is van een probleem. De ACM vraagt adverteerders, reviewwebsites, marketingbureaus, branche- en consumentenorganisaties om een vragenlijst over het onderwerp in te vullen.

6. En dan dit: Barqo laat Deliveroo voorrijden

Schuitje varen, dinertje laten bezorgen: de jongens van Barqo hebben een deal met Deliveroo gesloten, waarbij de fietsbezorger komt voorrijden met een maaltijd van een restaurant naar keuze. Wie nu een sloep via het botendeelplatform huurt, kan de catering via Deliveroo met een paar klikken extra regelen.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van donderdag 23 juni. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.

Laat ons je helpen slimmer te ondernemen!

✓ Vergroot de vindbaarheid van jouw bedrijf met een seo-vriendelijk profiel op Sprout.nl
✓ Promoot jouw product bij ondernemers en investeerders met een gratis online advertentie
✓ Blijf up to date en ontvang Sprout Magazine op je deurmat én digitaal
✓ Ontmoet mede-ondernemers tijdens exclusieve kennis- en netwerkevents
✓ Direct contact met Sprout-members in de buurt met het online netwerk

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!