WhatsApp voor artsen scoort 4,5 miljoen; bomenplanter Land Life krijgt 3,5 miljoen

Siilo

Ondernemersnieuws: WhatsApp voor artsen Siilo haalt 4,5 miljoen op, bomenplanter Land Life Company krijgt 3,5 miljoen en Senz maakt doorstart. 

1. WhatsApp voor artsen krijgt 4,5 miljoen

Siilo, een Nederlandse WhatsApp voor medisch personeel, haalt 4,5 miljoen euro groeigeld op bij EQT, het investeringsfonds van Booking.com-oprichter Kees Koolen. Siilo-oprichter Joost Bruggeman bedacht de dienst die hij zelf miste toen hij een opleiding voor chirurg volgde. De twee jaar geleden gelanceerde app claimt inmiddels 100.000 gebruikers, die elke maand zo'n 7,5 miljoen berichten uitwisselen. Het groeigeld is vooral bedoeld voor uitbreiding naar het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. “De gezondheidszorg is vastgeroest in antieke technologieën", stelt EQT. “De real-time berichtendienst van Siilo kan de efficiëntie en patiëntenzorg aanmerkelijk verbeteren zonder de patiëntengegevens in gevaar te brengen.”

2. Bomenplanter Land Life Company haalt 3,5 miljoen op

Land Life Company, dat bomen plant in droge gebieden, krijgt 3,5 miljoen euro groeikapitaal. De challenger van Jurriaan Ruys en Eduard Zanen plant op grote schaal bomen met behulp van een biologisch afbreekbare cocon. Het kapitaal is bedoeld voor het inzetten van nieuwe technologie, zoals het op afstand monitoren van bomen en het gebruik van blockchain-techniek. Tegelijk met de investering maakt Land Life projecten bekend in de VS, Spanje en Mexico, waar komende herfst in totaal 300.000 bomen worden geplant. De investering volgt op de 2,4 miljoen die vorig jaar al werd binnengehaald, en de 500.000 euro die het bedrijf incasseerde met het winnen van de Postcode Loterij Green Challenge.

3. Senz maakt doorstart 

Maker van stormparaplu's Senz maakt een doorstart, zegt interim-manager Peter Albrecht tegen RTL Z. De belangrijkste werkmaatschappij Senz Umbrellas, die de paraplu’s in licentie verkocht, werd vorige maand failliet verklaard. Maar de houdstermaatschappij van Senz, met daarin alle rechten op de techniek en het beeldmerk, viel niet onder het faillissement. Het grote probleem waren de winstmarges, zegt Albrecht, die moeten omhoog door scherper op de kosten te letten. Oprichters Philip Hess, Gerard Kool en Gerwin Hoogendoorn waren al een tijdje niet meer actief als bestuurders, en zijn alleen nog betrokken als aandeelhouders.

4. Kabinet wil 100.000 deelauto’s

Het kabinet wil meer deelauto’s op de weg, van 41.000 nu naar 100.000 stuks in 2021. Dat is de (hernieuwde) ambitie in een nieuwe 'Green Deal' die de overheid heeft ondertekend met 40 partijen waaronder gemeenten, provincies, leasebedrijven en deelauto-aanbieders. Deelauto’s helpen de Randstad bereikbaar houden, zegt staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat). De Green Deal behelst een aantal projecten, waaronder eentje in Utrecht, waar de gemeente autodelers 'beloont' door parkeerplekken op te heffen en bewoners in ruil daarvoor te laten kiezen uit groen of een speeltuin.

5. Rotterdam geeft deelsteps groen licht

Rotterdam lijkt Amsterdam de loef af te gaan steken met elektrische deelsteps, de hype die momenteel overwaait vanuit de VS. De havenstad wil het Amerikaanse Bird en het Nederlandse Sweels2Go toestemming geven elektrische deelsteps in de stad te exploiteren. Klein detail: de steps moeten eerst nog goedgekeurd worden door de RDW, een proces waarvan de uitkomst nog niet vaststaat. Rotterdam gaf eerder groen licht voor een vloot van 324 elektrische deelscooters van Felyx, de startup die in Amsterdam begon. Wat deelsteps betreft is Rotterdam toegeeflijker, zei Swheels2Go-oprichter Jair van der Reis Cohen eerder tegen Sprout. 

6. En dan dit: ‘App van KLM is wél het downloaden waard’

Apps van luchtvaartmaatschappijen kun je meestal overslaan, maar KLM geeft je wel een reden om er eentje te downloaden, schrijft Fast Company. De Nederlandse luchtvaartmaatschappij haakt namelijk slim in op de nieuwe Augmented Reality-technologie van Apple. Reizigers kunnen met de app zien of hun bagage klein genoeg is als handbagage, door hun eigen koffer of tas te vergelijken met een virtuele KLM-koffer van het maximale formaat: 

7. Quote van de dag:

If opportunity doesn't knock, build a door. - Milton Berle (edited)

Tot zover de Sprout update van vrijdag 5 oktober. Tot maandag!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Redacteur Sprout (online). Email: maarten@sprout.nl