'Wildgroei aan onveilige IoT-apparaten'; Uber blokkeerde computers bij invallen

Internet of Things, IoT

Ondernemersnieuws: cybersecurity-raad waarschuwt voor wildgroei Internet of Things, Uber leidde inspecteurs om de tuin bij invallen en Pieter Schoen investeert mee in geldronde (30 miljoen) voor nieuwe factoringdienst.

1. Cybersecurity-raad waarschuwt voor Internet of Things-chaos

Met de groei van het aantal online apparaten zoals koelkasten, verlichting en tv’s ontstaat een wildgroei van onveilige apparaten en toepassingen, waarschuwt de Cyber Security Raad, een onafhankelijk adviesclub van het kabinet. De kwaliteit van de huidige software laat vaak te wensen over, schrijft het adviescollege, en de update-mogelijkheden van nieuwe apparaten ontbreken of zijn zeer beperkt. Ook waarschuwt de adviesraad voor de groeiende berg Internet of Things-data die door criminelen kunnen worden misbruikt. De overheid zou daarom moeten toezien op betere certificering, keurmerken en toegangseisen voor producenten die de Europese markt op willen. 

2. Uber sloot computers op afstand af bij inval

Terwijl Uber onder een nieuwe ceo schoon schip probeert te maken, blijven er lijken uit de kast rollen. Om zich te weren tegen invallen van lokale autoriteiten blijkt de taxidienst in 2015 en 2016 via een geheim programma (‘Ripley’) tientallen keren de computers van buitenlandse vestigingen, waaronder die in Amsterdam, te hebben afgesloten zodra er inspecteurs aan de deur klopten, bericht Bloomberg. In het geval van zo’n ingecalculeerde inval werden lokale managers geïnstrueerd om via een speciale chat-lijn contact te maken met het hoofdkantoor in San Francisco. Daar logde een speciale afdeling vervolgens alle computers in de betreffende vestiging op afstand uit, waardoor inspecteurs geen bewijs konden verzamelen. 

3. Pieter Schoen investeert in nieuwe factoringdienst 

De nieuwe financieringsmaatschappij Dutch Finance Lab heeft 30 miljoen opgehaald om zichzelf te financieren. Oprichter van de Nederlandse Energie Maatschappij (NLE) Pieter Schoen is een van de geldschieters. Het grootste deel van het geld is bedoeld als werkkapitaal voor andere bedrijven die een beroep doen op een van de twee labels van Dutch Finance Lab, zegt medeoprichter Louis Hofmeijer tegen Sprout. Naast Impact Factoring is dat BizPay, waarmee webshops realtime de kredietwaardigheid van zakelijke klant kan bepalen, waarna die op krediet kan bestellen. Met de investering wil Dutch Finance Lab ook op overnamepad in factoringland.

4. Aantal faillissementen op laagterecord

In 2017 zijn 3290 bedrijven (exclusief eenmanszaken) failliet gegaan, een kwart minder dan in 2016, blijkt uit CBS-cijfers. Daarmee gingen sinds het jaar 2000 niet zo weinig bedrijven kopje onder. Het aantal faillissementen piekte in mei 2013, waarna ze onder invloed van een oplevende economie vier jaar op rij afnamen. In absolute cijfers is de daling in de financiële dienstverlening het sterkst. Het aantal faillissementen nam afgelopen december iets toe.

5. Ex-minister Ben Bot werkte bij frauderende vermogensbeheerder

Ex-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot was president-commissaris bij een vermogensbeheerder die nu wordt verdacht van belastingfraude ter waarde van 45 miljoen euro, bericht de Telegraaf. De FIOD deed deze week een inval bij de Utrechtse vermogensbeheerder, Finles, waarbij laptops en administratie in beslag werden genomen. Finles belegt geld van onder meer ondernemers, rijke families en institutionele beleggers. Ben Bot, van 2003 tot 2007 BZ-minister namens het CDA, stapte vorig jaar na 10 jaar op bij Finles, samen met de rest van de commissarissen. 

6. En dan dit: Ikea laat zwangere vrouwen over advertentie plassen

Een Zweeds reclamebureau geeft de techniek achter de zwangerschapstest een originele twist: zwangere vrouwen die op een nieuwe magazine-advertentie van Ikea plassen, onthullen daarmee een kortingscode voor een babyledikant. De advertentie bevat een onzichtbare strip met antilichamen die reageren op zwangerschapshormonen, in feite een zwangerschapstest dus, die na het plassen zichtbaar wordt in vorm van een aanbieding. Ikea legt het concept (discreet) toe in deze video:

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van vrijdag 12 januari. Tot maandag! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.

Fan van Sprout? Word lid en ontvang direct:

✓ Meer kennis toegang tot alle artikelen én de verdiepende bookazines
✓ Meer exposure laat jouw bedrijf zien met persberichten en online advertentie
✓ Meer relaties middels het ondernemersnetwerk met events en online forum

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl