Winst voor Dille & Kamille; schuldeisers duiken op failliet uitvaartimperium

Dille & Kamille

Ondernemersnieuws: winst voor Dille & Kamille, Schuldeisers duiken op failliet uitvaartimperium en individuele spaarpot voor bouw-zzp'ers.

1. Winst voor Dille & Kamille

Winkelketen Dille & Kamille heeft vorig jaar 1,2 miljoen euro winst geboekt, schrijft Retailtrends op basis van het jaarverslag. Dat is een fractie meer dan vorig jaar. De brutomarge klom van 15,7 naar 17,9 miljoen euro. De omzet van de old school snuisterijenwinkel blijft onvermeld. Dille & Kamille telde aan het einde van het afgelopen jaar 29 winkels in Nederland en België, en had 192 mensen in dienst. Het bedrijf wil de komende tijd groeien naar 35 vestigingen, waaronder ook in Duitsland en Frankrijk. 

2. Schuldeisers duiken op failliet uitvaartimperium

Het regent beslagen bij het eind juni failliet gegane uitvaartimperium Bogra/RSN, bericht de Telegraaf. Op de woningen van eigenaren Arno en Linda Damhuis is beslag gelegd, inclusief een “luxe penthouse” op de boulevard van Bloemendaal aan zee. Beslaglegger is een werknemer van RSN die een half miljoen euro uitleende aan Damhuis. Onder de schuldeisers zit ook MKB Impulsfonds, een investeringsfonds van Pensioenfonds Detailhandel en Pensioenfonds Wonen, dat vorig jaar een krediet van 750.000 euro versterkte aan het bedrijf. Pensioenfonds Meubel claimt een premie-achterstand van 1,5 jaar

3. Bouw-zzp'ers sparen individueel

In de bouw start binnenkort een proef met een individuele spaarregeling voor zzp’ers, schrijft NU.nl. De regeling zorgt voor een extra buffer bij werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of pensioen. Charles Verhoef, voorzitter van belangenorganisatie Zelfstandigen Bouw, noemt de zzp-spaarpot een antwoord op de weerstand bij zzp’es om zich aan te sluiten bij een pensioenfonds. Zelfstandige bouwers kunnen de inleg aftrekken van hun bruto inkomen; belasting wordt uiteraard wel geheven op het moment dat het geld wordt uitgekeerd. 

4. Nerdalize verwarmt nog eens 50 huizen met servers

Nerdalize, dat huizen verwarmt met serverwarmte, heeft 750.000 euro gecrowdfund op Symbid. Met de investering kan de Delftse startup (Eric Schmidt is fan) 50 huizen voorzien van gratis warmte en worden er 2 nieuwe programmeurs aangenomen. Bedrijven en kennisinstituten zoals het Leids Universiteit Medisch Centrum (LUMC) gebruiken de Nerdalize-servers om complexe berekeningen uit te voeren, bijvoorbeeld voor nieuwe medicijnen. De kosten zijn daarbij lager dan bij Amazon en Microsoft, omdat Nerdalize bespaart op huisvesting en koeling. 

5. Thaise startup winst competitie LA

De Thaise startup Siam Organic haalde donderdagavond 400.000 dollar groeigeld op tijdens de finale van sociale startuprace Chivas Venture in Los Angeles. Dit bedrijf wil de financiële situatie van boeren in Thailand verbeteren met een merk voor biologische rijst. De Nederlandse deelnemer African Clean Energy viel buiten de prijzen en wist net niet tot de top 5 te schoppen. Ceo Judith Walker is echter trots. "We zijn een van de dertig finalisten. Dat is gewoon tof." African Clean Energy levert rookloze kooktoestellen op zonne-energie aan mensen in ontwikkelingslanden, en bindt daarmee de strijd aan met koken op open vuren.

6. En dan dit: Zeeman wordt 50

50 jaar geleden opende Jan Zeeman zijn eerste textielwinkel in Alphen aan de Rijn. Zijn keten zit nu met 1300 winkels in 7 landen. Het geheim? Een bescheiden organisatie met grote volumes. De Telegraaf nam een kijkje in een distributiecentrum, waar containers met shirts en onderbroeken arriveren uit het Verre Oosten:  

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van maandag 17 juli. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.

Fan van Sprout? Word lid en ontvang direct:

✓ Meer kennis toegang tot alle artikelen én de verdiepende bookazines
✓ Meer exposure laat jouw bedrijf zien met persberichten en online advertentie
✓ Meer relaties middels het ondernemersnetwerk met events en online forum

Redacteur Sprout (online). Email: maarten@sprout.nl