YouTube Music start in NL; Delftse startup houdt Zwitsers horloge fit

Ondernemersnieuws: YouTube Music lanceert vandaag in Nederland, nog maar één gegadigde voor failliete Vrijbuiter en Nowi levert eeuwige stroom voor Zwitserse smart watches.

1. Alles of niets voor failliete Vrijbuiter

Het wordt spannend of kampeerhal de Vrijbuiter een doorstart kan maken of niet. Van de twintig overnamekandidaten is er nog één serieuze kandidaat over, meldt curator Matthijs Sturms aan  RTV Drenthe. Begin deze maand werd de Vrijbuiter failliet verklaard. De driehonderd medewerkers van het bedrijf werden ontslagen, maar zijn nog wel aan het werk omdat de winkels voorlopig open blijven. Van de vele kandidaten is nog één serieuze partij over. "Die is nu druk aan het rekenen", aldus Sturms. "Het is alles of niets."

2. Google lanceert muziekdienst in Nederland

Spotify en Apple krijgen nu ook in Nederland Google als concurrent: vandaag lanceeren de Amerikanen hun nieuwe muziekservice YouTube Music in Nederland en België. YouTube Music werd in mei al in de VS gelanceerd en draait inmiddels in zeventien landen. Er is een gratis versie met advertenties en een versie voor 9,99 euro per maand, waarbij ook muziek te downloaden valt voor offline gebruik. Daarnaast biedt voor 2 euro extra het Premium-abonnement toegang tot reclamevrije YouTube-video’s en alle originele producties van YouTube. Google biedt verder een gezinsbundel waardoor vijf anderen op hetzelfde adres het abonnement mogen gebruiken.

3. Eindhovense bedrijfscampus gaat van het gas af

Huishoudens moeten zo snel mogelijk van het gas om het milieu en Groningen te sparen, maar in Eindhoven wordt nu ook een bedrijventerrein aangelegd dat niet wordt aangesloten op het aardgasnet. De Brainport Industries Campus (BIC) bestaat straks uit 5 gebouwen en wordt door energiebedrijf Engie voorzien van warmte- en koude opslag, warmtepompen en 8.800 zonnepanelen, waardoor het zijn eigen energie kan opwekken.

4. Zwitserse uurwerken ‘powered by’ Nowi uit Delft

De Zwitserse horlogemaker MMT ontwikkelt met de Delftse energy-harvesting-startup Nowi een hybride smartwatch dat nooit aan de lader hoeft. MMT maakt de binnenkant van dergelijke smartwatches, die een analoge wijzerplaat combineren met notificaties en slaap- en bewegingsregistratie. Nowi, de startup van Simon van der Jagt en Omar Link, heeft technologie die kleine stroompjes efficiënt kan opwaarderen naar een bruikbare spanning en zo nodig kan opslaan. Handig voor IoT-sensoren, maar dus ook voor horloges.

5. Half miljoen voor legaltech startup Ligo

Legaltech startup Ligo heeft bij een informal investor 500.000 euro opgehaald voor zijn platform, waar startende ondernemers hun bedrijf kunnen oprichten en direct de benodigde contracten op maat kunnen maken en downloaden. Oprichter Wendy Bogers stelt in een persbericht dat haar omzet sinds de start in 2015 jaarlijks groeit met meer dan 300%. “De komende twaalf maanden gaan we met name investeren in het versnellen van de groei, het verder versterken en uitbreiden van het team en het slimmer maken van onze juridische dienstverlening met behulp van machine learning.”

6. En dan dit: Trump verwijt Google ‘linkse’ zoekresultaten

De Amerikaanse president Trump beschuldigt zoekmachine Google van moedwillige manipulatie van zoekresultaten. Niet alleen zou de gigant gebruikers ‘Fake New Media’ serveren, ook zouden Google en andere internetbedrijven linkse media (zoals CNN ;)) een platform bieden terwijl conservatieve informatie en nieuws worden verborgen. Zijn bewijsvoering: als hij ‘Trump News’ intikt, verschijnen als resultaat op de eerste pagina alleen maar fake news media. Dat experiment blijkt overigens niet herhaalbaar.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van woensdag 29 augustus. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.