Zeewier-startup weer naar de crowd; 'gecashte' Swinkels (NLE) start filmhuis

Ondernemersnieuws: Seamore wil via crowdfunding meer groene sliertjes aan de man brengen, 'gecashte' Harald Swinkels (NLE) start eigen filmhuis en Amazon-speaker lacht gebruikers ongevraagd uit.

1. Zeewier-startup Seamore brengt aandelen naar crowd

Seamore is een tweede crowdfundingcampagne gestart en de teller staat al op 51 procent. Via de crowd wil de zeewier-startup 250.000 euro ophalen om sneller door te groeien: meer winkels, meer producten en ook meer zeewier. Het bedrijf van Willem Sodderland brengt al producten als zeewierpasta en -bacon aan de man en over een paar weken ook zeewier-wraps. Sodderland ontdekte op vakantie de groene sliertjes in zijn salade, werd gegrepen en is nu op missie om het duurzame voedsel te promoten. "We halen slechts twee procent van ons eten uit de zee", aldus de Seamore-oprichter. "Als we van het land blijven eten, hebben we in 2050 vier planeten nodig om iedereen te kunnen voeden."

2. 'Gecashte' Swinkels (NLE) start eigen filmproductiemaatschappij

Harald Swinkels, onder andere oprichter van de Nederlandse Energie Maatschappij (NLE), wil met een eigen filmproductiemaatschappij de Nederlandse filmindustrie flink opschudden. Samen met zijn broer gaat hij aan de slag met zijn ideeën voor het produceren van internationaal drama. De Nederlandse filmindustrie ligt volgens Swinkels, die begin dit jaar 200 miljoen euro cashte met de verkoop van NLE, grotendeels op zijn rug. "Als je googlet op 'de beste Nederlandse speelfilm' krijg je allemaal films uit de jaren tachtig", zegt hij in BNR Zakendoen. "We kijken of we de Nederlandse filmindustrie nog een zwengel kunnen geven."

3. Kamer wil onderzoek naar schimmige Buurtzorg-geldstromen

De Tweede Kamer wil meer weten van de omstreden geldstromen tussen thuiszorginstelling Buurtzorg en privébedrijven van ondernemer Jos de Blok, schrijft RTL Z. Kamerleden van CDA en VVD vragen minister Hugo de Jonge om opheldering over de constructies en de geheime belastingdeal die Buurtzorg erover sloot. Buurtzorg heeft ruim één miljoen euro betaald aan een Nederlands privébedrijf waarin De Blok een meerderheidsbelang heeft. Ook heeft Buurtzorg leningen verschaft aan buitenlandse bedrijven, die in handen van De Blok zijn of waren. "Wij vinden dat publiek geld in de zorg moet blijven", zegt CDA-Kamerlid Evert Jan Slootweg. "Dan heb je dit soort schimmige constructies niet nodig."

4. Insectenkweker Protix stopt miljoenen in voer uit larven

De Nederlandse insectenkweker Protix Biosystems gaat in Bergen op Zoom 'tientallen miljoenen' investeren in een nieuwe fabriek, meldt directeur Kees Aarts aan Het Financieele Dagblad. De Sprout Challenger van 2013 wil in de nieuwe fabriek hoogwaardige eiwitten maken van insecten voor vis- en veevoeder. Protix verwacht in Bergen op Zoom circa 80 à 100 werknemers in dienst te nemen, aldus Aarts. De uitbreiding is mogelijk door een flinke zak groeigeld die het bedrijf van oprichters Kees Aarts en Tarique Arsiwalla vorig jaar kreeg; 45 miljoen euro van de Utrechtse investeringsmaatschappij Aqua-Spark, Rabobank, de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM) en private investeerders.

5. Bedrijf miljardenclaim Staatsloterij naar beurs

De miljardenclaim tegen de Staatsloterij gaat naar de beurs. Het bedrijf Litigation Investments, dat de claim namens gedupeerden aanvocht, wil zo geld ophalen om de kosten van de rechtszaken te dekken. De claim wordt via een zogeheten omgekeerde overname naar de beurs gebracht. Welk beursfonds bereid is gevonden om de claim in onder te brengen wil Litigation-topman Frederick Matthaei nog niet kwijt. "Er zijn al veel dingen niet goed gelopen bij claimclubs en bij de Staatsloterij", aldus Matthaei. "Het moet nu duidelijk worden wie wat krijgt en waarom." Verdere informatie brengt Litigation pas eind deze maand naar buiten.

6. En dan dit: Amazon-speaker lacht gebruikers uit

De slimme assistent in Amazon's Echo-luidspreker lacht gebruikers ongevraagd uit. The Verge spreekt zelfs van een strange and creepy laugh. Amazon is op de hoogte van het probleem en werkt aan een oplossing. Assistent Alexa beantwoordt normaal gesproken alleen stemcommando's van gebruikers, maar nu maakt het op willekeurige momenten een korte lachsalvo...

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van donderdag 8 maart. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op onze gloednieuwe Linkedin-pagina

Fan van Sprout? Word lid en ontvang direct:

✓ Meer kennis toegang tot alle artikelen én de verdiepende bookazines
✓ Meer exposure laat jouw bedrijf zien met persberichten en online advertentie
✓ Meer relaties middels het ondernemersnetwerk en 12 x live events

Schrijft voor Sprout over startups, investeringsgeld en snelle groeiers.