Zelfrijdende Tesla ‘bijna klaar’; Meer vrouwen in top bedrijfsgroep

Elon Musk

Ondernemersnieuws: Tesla is ver met ontwikkeling zelfrijdende auto, horeca beleeft doemjaar en corporate diversiteitsgroep bereikt nieuwe mijlpaal.

1. Zelfrijdende Tesla is bijna klaar, aldus Elon Musk

Volgens Elon Musk zal zijn bedrijf Tesla dit jaar nog met een zelfrijdende auto komen. Hij deed deze uitspraak in een videoboodschap op de World AI Conference in Shanghai, meldt Bloomberg. ‘Ik heb er vertrouwen in dat we nog voor het einde van het jaar de basisfunctionaliteit zullen hebben van autonoom rijden’, aldus een opgewekte Musk. ‘Er zijn geen fundamentele uitdagingen meer.’ Overigens staat Musk wel bekend om zijn iets te optimistische tijdsinschattingen. Musk herziet overigens ook zijn steun aan rapper Kanye West, die president van de Verenigde Staten wil worden. Dat West tegen abortus en vaccineren is, stuit Musk tegen de borst.

Tip om snel wakker te worden: luister onderaan deze update hoe een Nederlandse punkgroep het leven van Elon Musk bezingt.

2. ING: horeca maakt dit jaar 30- tot 40 procent minder omzet

Ook al zijn we weer uit de lockdown, de horeca stevent dit jaar af op een omzetverlies van 30- tot wel 40 procent. Die voorspelling doet de ING donderdag. De redenen voor de daling van het omzetvolume zijn de coronamaatregelen en de economische terugval, meldt de bank. Zogeheten ‘fastservice’-zaken, zoals cafetaria’s en lunchrooms, worden het minst geraakt. Café’s en andere uitgaansgelegenheden zitten daarentegen juist het meest in de hoek waar de klappen vallen. Wel is er volgens de ING sprake van herstel in de branche, maar ook in de tweede helft van 2020 zal de omzet ‘beduidend’ lager zijn dan normaal.

In totaal hebben bedrijven, in alle sectoren, nu een kleine 10 miljard euro noodsteun aangevraagd.

3. Rouwende werknemers moeten meer aandacht krijgen, vindt CNV

Werken terwijl je door een rouwproces heengaat, is niet ideeal, maar één op de tien mensen levert het zelfs een burn-out op. Tot die schrikbarende conclusie komt vakbond CNV, dat hierover onderzoek deed onder 1.100 respondenten. De vakbond roept werkgevers daarom op om meer aandacht te geven aan werknemers die recent hun partner of een kind hebben verloren. Van alle respondenten had 44 procent de afgelopen 10 jaar een dierbare verloren. Een kwart meldde zich kort ziek, 10 procent voor een langere periode en 16 procent nam vanwege de rouw extra vrije dagen op en ruim een kwart stelde weer te snel naar het werk te zijn gegaan.

4. ACM wil bedrijven makkelijker laten samenwerken aan duurzaamheid

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) pleit ervoor dat bedrijven onderling afspraken kunnen maken op het gebied van verduurzaming. De mogelijkheden hiertoe zouden in ons land vergroot moeten worden, schrijft de organisatie donderdag, omdat het ons dichterbij het behalen van de klimaatdoelen brengt. Concurrerende bedrijven die onderling afspraken maken, lopen doorgaans al snel tegen de mededingingswet aan. Op die manier wordt kartelvorming een halt toegeroepen. De ACM vindt daarentegen dat bedrijven best onderling mogen afspreken de CO2-uitstoot te verlagen, met als bij-effect dat de prijs van producten iets hoger wordt.

5. Meer vrouwen in de top van groep bedrijven

Het is een consortium van 275 bedrijven in Nederland voor het eerst gelukt om gemiddeld genomen meer dan 25 procent vrouwen in de top te hebben. De ondertekenaars van het charter Talent naar de Top hadden vorig jaar gemiddeld 26,7 procent vrouwen in de top, ten opzichte van 24,6 procent het jaar ervoor, meldt het FD. Het gaat hier om het aandeel vrouwen in de raad van bestuur, de raad van commissarissen en de twee lagen daaronder. In de zogenoemde subtop steeg het aandeel vrouwen van 28,8 procent naar 29,5 procent.

6. En dan dit: Efteling vindt Monieur Cannibale niet racistisch

De Efteling reageert op een online petitie voor het weghalen van de attractie ‘Monsieur Cannibale’ op het evenementenpark. De attractie toont een grote, zwarte kannibaal met een lepel door de neus. Racistisch, vinden de aanklagers. De Efteling kijkt er anders tegenaan, meldt de Telegraaf: ‘In ons park maken we uitvergrotingen van karakters uit verhalen, mythes en sages. Of dit nu gaat over de kannibalen uit Afrika of over Roodkapje, het is absoluut niet zo dat we willen generaliseren. De Efteling denkt niet dat alle stiefmoeders slechte mensen zijn, alle meisjes met rode kleren geen richtingsgevoel hebben of alle mensen met obesitas veel papier eten.’

Wat we ook lazen:

  • Brr, kogelvrij glas bij de ingang van je bedrijf. (The New York Times)
  • Nederlandse techbedrijven ziet kans schaars techtalent naar Nederland te halen nu de VS de grens langer gesloten houdt. (Het FD)
  • Is dit het Van Agt Casanova van 2020? De Nederlandse punkgroep Hang Youth meent in de kersverse song Elon Musk dat de SpaceX-oprichter niet zelf in zijn raket naar de maan zou durven vliegen. Dolkomische song, hieronder te beluisteren via de play-knop van Daniel Ek.
  • De beweringen van Hang Youth lijken echter niet te kloppen. Elon Musk is namelijk gek genoeg: hij stelde al in 2018 te overwegen naar de maan te gaan en zei al eens: ‘I’d like to die on Mars, just not on impact’. Die kan op een tegeltje!

Tot zover de Sprout-update van 10 juli. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.

Jelmer Luimstra is journalist voor Sprout en Management Team. Hij schrijft over startups, scaleups en nieuwe economie.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!