Zwolse tv-startup haalt miljoenen binnen; Eindhoven aan de zelfrijdende auto's

Ondernemersnieuws: TradeCast.tv uit Zwolle haalt twee miljoen euro op bij investeerders, Amber voorziet Eindhoven volgend jaar van zelfsturende auto's en een fittie tussen Thuisbezorgd en de Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

1. Miljoenen voor Zwolse startup TradeCast.tv

Zwolse startups vallen deze week goed de prijzen. Haalde iCasting van Esmée Pater maandag al een investering van een miljoen binnen, nu is de startup TradeCast.tv aan de beurt. Deze zogeheten cloud televisie-startup heeft in een nieuwe investeringsronde 2 miljoen binnen gehengeld. Het bedrijf ontving eerder al 3,2 miljoen euro. De Zwollenaren gaan het geld gebruiken om op te schalen, en hun technologie verder door te ontwikkelen. Tradecast biedt een platform voor het starten van een eigen online tv-zender. De startup wordt geleid door Yillmaz Schoen (boven), die momenteel in Los Angeles rondloopt op mediafestival de NAB Show om zijn bedrijf te presenteren aan de uitzendwereld. 

2. Amber brengt zelfrijdende auto's naar Eindhoven

Eindhoven gaat aan de zelfrijdende deelauto’s. In 2018 moet er een delegatie zelfsturende voertuigen in zowel Eindhoven als het nabijgelegen Helmond rijden. De startup laat aan Sprout weten dat het in januari 300 elektrische voertuigen naar de stad brengt. Aanvankelijk is slechts een klein deel zelfsturend, waarna dit aantal met de tijd opgehoogd zal worden. Na de Brabantse steden wil het bedrijf verder kijken in Nederland en Europa. De onderneming werkt momenteel samen met onder meer grote partijen als TomTom, KPN en TNO. De komende maanden zijn nog even spannend voor Amber. Het moet dan aantonen dat zijn deelauto’s veilig zijn. Lukt dat, dan mogen de zelfrijdende auto’s definitief de weg op.

3. Thuisbezorgd en horecaorganisatie maken ruzie

Een fittie tussen Thuisbezorgd.nl en de KHN. De horeca-organisatie geeft restaurants het advies niet in zee te gaan met websites als Thuisbezorgd.nl. KHN vindt het niet kunnen dat Thuisbezorgd zelf een minimumprijs bepaalt voor de ondernemer, waar deze dan niet onder mag zitten. De KHN is bang dat de marktmacht van Thuisbezorgd te groot wordt. Jitse Groen van Thuisbezorgd reageert via BNR dat hij nog nooit zulke grote onzin heeft gehoord. KHN zou volgens Groen simpelweg willen scoren. De strijd tussen Thuisbezorgd en de horeca duurt overigens al langer.

4. Forse omzetstijging voor HelloFresh

Ondanks alle kritiek over stilzwijgend verlengde abonnementen lijken we massaal te vallen voor de maaltijdpakketten van HelloFresh. Het voedselbedrijf maakte in 2016 een omzetstijging van wel 96 procent door, wat neerkwam op 597 miljoen euro. HelloFresh had een kleine miljoen klanten, en versleepte 91 miljoen maaltijddozen. Dit blijkt uit de dinsdag gepubliceerde jaarcijfers van het moederbedrijf Rocket Internet. Ondanks de omzetstijging groeide het verlies van HelloFresh naar 742 miljoen euro. HelloFresh wil snel winst gaan maken, maar moet constateren dat dit afgelopen jaar nog niet is gelukt.

5. Streaming levert muziekindustrie omzetstijging op

Streaming leverde de muziekindustrie afgelopen jaar voor het eerst meer omzet op dan fysieke producten. Streaming bleek goed voor 84,7 miljoen euro aan omzet. Dit blijkt uit de jaarcijfers van de NVPI. In totaal was er sprake van een omzetstijging voor de muziekbranche van 13,1 procent, naar 154,8 miljoen euro. Het is voor de tweede keer op rij dat de sector een omzetstijging meemaakt. Deze stijging valt toe te schrijven aan de opmars van streaming, dat wordt gefaciliteerd op platforms als Spotify en Apple Music. Downloaden deden we in 2016 daarentegen minder en ook kochten we minder vaak cd’s. We kochten daarentegen weer meer vinylplaten; deze tak maakte een omzetstijging mee van bijna 50 procent. De vinylhype is zo groot dat twee Leeuwardense ondernemers een nieuwe vinylfabriek bouwen.

6. En dat dit: Yahoo-ceo verdient miljoenen aan overname

Yahoo-baas Marissa Mayer kan aardig wat verdienen met de verkoop van haar bedrijf aan Verizon. The New York Times schat dat de ceo maar liefst 186 miljoen dollar kan cashen, wat neerkomt op 171 miljoen euro. Toch gaat Mayer vooral de geschiedenisboeken in als tegenvallende ceo. Bij haar aantreden waren de verwachtingen in de businesswereld hoog, maar ze slaagde er niet het bedrijf vooruit te brengen. Aandeelhouders brengen op 8 juni hun stem uit over de verkoop van Yahoo, waarmee in totaal 4,5 miljard dollar gemoeid is. Analisten verwachten dat de aandeelhouders toe zullen stemmen, waardoor Mayer dus flink wat kapitaal vergaart.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van woensdag 26 april. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.

Laat ons je helpen slimmer te ondernemen!

✓ Vergroot de vindbaarheid van jouw bedrijf met een seo-vriendelijk profiel op Sprout.nl
✓ Promoot jouw product bij ondernemers en investeerders met een gratis online advertentie
✓ Blijf up to date en ontvang Sprout Magazine op je deurmat én digitaal
✓ Ontmoet mede-ondernemers tijdens exclusieve kennis- en netwerkevents
✓ Direct contact met Sprout-members in de buurt met het online netwerk

Jelmer Luimstra is journalist voor Sprout en Management Team. Hij schrijft over startups, scaleups en nieuwe economie.