Zzp-wet weer uitgesteld; Musk dumpt Trump

Elon Musk

Ondernemersnieuws: Zzp-wet weer uitgesteld, Uber bezorgt McDonald's in Amsterdam en Elon Musk heeft het gehad met Trump.

1. Zzp-wet weer uitgesteld

Opdrachtgevers van zelfstandige ondernemers hoeven zich nog zeker een jaar geen zorgen te maken over boetes of naheffingen door de Belastingdienst. De opschorting van de handhaving van de Wet DBA wordt verlengd tot 1 juli 2018, meldt staatssecretaris Eric Wiebes. "Sinds de start van de Wet DBA werd duidelijk dat de arbeidswetgeving niet meer past bij de huidige praktijk voor opdrachtgevers en opdrachtnemers", geeft het ministerie inmiddels ruimhartig toe. De handhaving van de vervanger van de VAR-verklaring was al opgeschort tot 1 januari 2018. Het omstreden dossier wordt nu definitief doorgeschoven naar een nieuw kabinet. 

2. Uber bezorgt McDonald's 

Uber stuurt zijn UberEats-koeriers vanaf volgende week ook langs een aantal McDonald's-restaurants in Amsterdam. Het gaat om een proef, die vanaf begin volgende maand wordt opgeschaald naar in totaal 8 McDonald's-vestigingen in de hoofdstad. Gebruikers (binnen het dekkingsgebied) bestellen hun fastfood via een app. Het restaurant krijgt een seintje om de bestelling te bereiden zodra die koerier op enkele minuten afstand van het restaurant is. In Nederland lijkt Uber de strijd om McDonald's te winnen; in Duitsland werkt de fastfoodketen samen met concurrenten Deliveroo en Foodora.

3. Ondernemers steken 250 miljoen in fonds voor Benelux-bedrijven 

Een groep Belgische ondernemers steekt 250 miljoen euro in een investeringsfonds voor hightech-(maak)bedrijven uit de Benelux. "Een economie met alleen maar diensten is niet gezond", zegt een managing partner Bart Cauberghe. Het fonds (met de vrolijke naam Smile Invest) is een initiatief van investeerder Urbain Vandeurzen. Andere deelnemers zijn Jan Toye (bierbrouwerij Palm) en en biotechmiljonair Rudi Pauwels. Het fonds krijgt ook een kantoor in Nederland. Cauberghe: "We zouden er graag nog enkele Nederlandse ondernemers-investeerders bij hebben."

4. Michael van de Kuit koop golfterrein

Vastgoedytcoon Michael van de Kuit heeft de exploitatierechten gekocht van Golfbaan Naarderbos (100 hectare), het nabijgelegen strand aan het Gooimeer en het openbare deel van het Naarderbos, meldt de eigenaar van Nedstede aan Quote. Nedstede neemt het gebied voor een onbekend bedrag over van een Zweeds vastgoedbedrijf. Van de Kuijt wil het strand uitbreiden met een aanlegstijger en hippe horeca. "Het moet voor de wijde omgeving aantrekkelijk zijn."

5. Omzetgroei bij architecten, ingenieurs en hoveniers

Binnen de zakelijke dienstverlening was de omzetgroei in het eerste kwartaal van dit jaar het grootst bij architecten (+8,1%), ingenieurs (6,8%) en hoveniers (10,3%), bericht het CBS. Architecten en ingenieurs verlengden daarmee een al langer durende groeiperiode, terwijl zij ook het hardste getroffen werden door de crisis. Al met al steeg de omzet van zakelijke dienstverleners in het eerste kwartaal met gemiddeld 6,9 procent. De groei is daarnaast sterker dan in de voorgaande twee kwartalen.

6. En dan dit: Musk dumpt Trump

Elon Musk is helemaal klaar met president Trump, nadat die uit het klimaatakkoord van Parijs is gestapt. Musk trad nog niet zo lang geleden toe tot twee adviescommissies van de regering, maar hangt die functie nu aan de wilgen (evenals Disney-baas Bog Iger). "Klimaatverandering is echt", schrijft Musk. "Uit Parijs stappen is niet goed voor Amerika of de wereld." Trump negeert behalve Musk een lange lijst prominente ondernemers. Ook Salesforce-oprichter Marc Benioff reageert teleurgesteld, Mark Zuckerberg noemt Trumps besluit slecht voor het milieu en de economie.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van vrijdag 2 juni. Tot dinsdag! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.

Fan van Sprout? Word lid en ontvang direct:

✓ Meer kennis toegang tot alle artikelen én de verdiepende bookazines
✓ Meer exposure laat jouw bedrijf zien met persberichten en online advertentie
✓ Meer relaties middels het ondernemersnetwerk met events en online forum

Redacteur Sprout (online). Email: maarten@sprout.nl