Zzp'ers mogen prijsafspraken maken; Bynder-oprichter investeert in leerplatform

ZP

Ondernemersnieuws: zzp’ers mogen prijsafspraken maken, Bynder-oprichter Chris Hall investeert in leerplatform 5miles en direct to consumer-merken goed voor 80 miljoen omzet.

1. Zelfstandigen mogen prijsafspraken maken

Zzp’ers mogen voortaan met elkaar minimumuurtarieven afspreken of een collectieve arbeidsovereenkomst afsluiten. Dat staat in een nieuwe leidraad die toezichthouder ACM dinsdag publiceert, waar het FD alvast over bericht. De toezichthouder loopt vooruit op de invoering in 2021 van een minimumtarief voor zzp’ers van 16 euro per uur. De ACM beschouwt zzp'ers zoals maaltijdbezorgers, taxichauffeurs en postbezorgers, die zij-aan-zij werken met werknemers en amper van hen te onderscheiden zijn, niet meer als ondernemers, waardoor zij niet meer onder het kartelverbod vallen. "Markten werken niet goed als zzp’ers door lage uurtarieven onder het bestaansminimum komen", zegt bestuursvoorzitter Martijn Snoep.

2. Bynder-oprichter investeert in leerplatform 5miles

Een groep informals waaronder Bynder-oprichter Chris Hall investeert 750.000 euro in 5miles, een online leerplatform waarmee werknemers van grote bedrijven in 5 minuten per dag hun data-, analytische- en presentatie-vaardigheden bijspijkeren. Het bedrijf van Chris van Voorden en Sjoerd Boonstra strikte onder meer ABN AMRO, Aegon en KPN als klant. Hall: "De snelle groei van 5miles is bewijs dat de propositie aanslaat, en geeft me het vertrouwen dat ze een echt probleem oplossen. Ik verheug me op het supporten van het team in de volgende groeifases!”

3. Direct to consumer-merken goed voor 80 miljoen omzet

Bedrijven verkochten in Nederland vorig jaar voor 80 miljoen aan koffiecups, muesli en andere voedingsmiddelen direct aan de klant, oftewel zonder tussenkomst van een supermarkt, becijferden analisten van ABN Amro. Die direct to consumer-markt is daarmee nog maar een fractie van de totale Nederlandse markt van 1,5 miljard euro, maar groeit wel. Voordeel van het D2C-model is de rechtstreekse interactie met de consument en veel meer informatie over koopgedrag. Ook kunnen D2C-ondernemers sneller nieuwe producten testen en herhalingsaankopen stimuleren. Maar vooral door de logistieke kosten is het model lastig rendabel te krijgen.

Lees ook: 4 voorwaarden waar je als direct to consumer-merk aan moet voldoen

4. Main Capital lijft supply chain-scaleup Optimizers in

Private equity-investeerder Main Capital wordt voor een onbekend bedrag de nieuwe eigenaar van Optimizers, een Nederlandse leverancier van supply chain-software met kantoren in Nederland, Zweden en de VS. Het bedrijf uit Nijkerk levert in 24 landen aan 750 groothandels en retailers waaronder Quooker en woonwinkel Riverdale. Die kunnen met de apps van Optimizers orders en facturen maken, voorraden real-time checken en voertuigen volgen. Onder de vleugels van Main Capital wil het bedrijf de grootste supply chain-softwarespeler in Europa worden. 

5. ‘Niet afgeleverde pakketen kosten 749 miljoen per jaar’

Mislukte afleveringpogingen en verloren pakketten kosten webshops, bezorgdiensten en klanten jaarlijks 749 miljoen euro per jaar aan verborgen kosten, schatten bedrijfseconoom Walther Ploos van Amstel en MYPO, een leverancier van pakketbrievenbussen. De rekenaars baseren zich op de 242 miljoen online aankopen die vorig jaar in Nederland werden gedaan, waarvan tussen 8 en 10 procent niet succesvol werd geleverd bij de eerste poging. Eenzelfde percentage dient te worden opgehaald op een afhaalpunt. Webshops lijden met 548 miljoen euro de meeste schade.

6. En dan dit: Google helpt Gronings 

Google investeert in Groningen behalve in datacenters en windenergie ook in de Groningse taal, bericht RTV Noord. Het bedrijf uit Silicon Valley steekt een bescheiden bedrag van 30.000 in het taalproject Van Old noar Jong van Centrum Groninger Taal & Cultuur (CGTC). Dat wordt gebruikt voor een app die kinderen in twintig dorpen spelenderwijs kennis laat maken met het Gronings. Als de app volgend jaar klaar is, komt de broncode ook beschikbaar voor andere streektaalorganisaties.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van dinsdag 23 juli. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl