The Office: hoe ShopWorks het voormalige hoofdkantoor van Bol.com nieuw leven inblaast

Shopworks

Samen met andere digitale ondernemers nam internetbedrijf ShopWorks vorig jaar bezit van het voormalige hoofdkantoor van Bol.com in Utrecht. ‘Het team had behoefte aan ruime werkplekken, veel groen en mogelijkheid tot overleg en ontspanning.’

ShopWorks maakt vanuit Utrecht webshops en websites (gebaseerd op Shopware, Drupal en WordPress), en helpt bedrijven op het gebied van online content. Opdrachtgevers tot nu toe waren onder andere Marktplaats, War Child, Volkswagen Pon en Ajax.

Het bedrijf werd in 2011 opgericht door Tomas Hesseling en Gijs Epping, destijds collega's bij het voormalige eFocus (nu Valtech). In oktober 2017 verhuisde het team van 25 ShopWorkers van Amersfoort naar Utrecht. 

Het kantoor is gevestigd in het monumentale hoofdkantoor van de vroegere Utrechtse elektriciteitsproducent PEGUS. Jarenlang had Bol.com hier haar hoofdkantoor, maar sinds oktober 2018 werd het complex omgedoopt tot Campus Werkspoor. Een verzamelgebouw voor diverse creatieve bedrijven, met zwaartepunt in de digitale mediasector.

Kan je de ruimte omschrijven?

“ShopWorks heeft haar kantoor op de tweede verdieping in een rechthoekige open ruimte met aparte vergaderruimte en game room", vertelt marketeer Réhsmi Eikhout. “De ruimte is opgedeeld in verschillende delen: een social zone met zitjes en bar, twee work areas aan weerszijden van de ruimte, een aparte en meerdere open vergaderruimtes, een game room en dakterras. Met een tussenwand, onze vele planten en kas in het midden van de ruimte is het gelukt om in een open ruimte verschillende hoeken te creëren.”

“Het team had behoefte aan ruime werkplekken, veel groen en mogelijkheid tot overleg en ontspanning. De werkplekken zijn allemaal gevestigd bij de ramen. Zo is er voor iedereen de mogelijkheid om naar buiten te kijken. Aan de ene zijde kijken we uit over de binnentuin van het Campus Werkspoor. Een prachtig aangelegde tuin met veel grote bomen en waterpartij. Aan de andere zijde kijk je uit over het Werkspoorkwartier en het terras van Base Camp (restaurant onder ons kantoor). De beide zijden van de werkplekken worden gescheiden door een strook groene planten en een grote kas. Dit zorgt voor veel sfeer, geeft doorkijkjes, maar toch ook een onderbreking in de grote ruimte.

Shopworks

“Om te voorzien in de behoefte voor een gezamenlijke plek is een grote barruimte gemaakt. Hier wordt wekelijks de week begonnen met evaluatie en overleg met het hele team. Daarnaast is het de plek waar verjaardagen en opleveringen van projecten worden gevierd en is een wekelijkse borrel. Verder hebben we er een groot scherm hangen om demonstraties aan opdrachtgevers te geven en bijvoorbeeld sportwedstrijden op te tonen.”

“Om rustig te kunnen overleggen en gasten te ontvangen hebben we een vergaderruimte met dakterras ontworpen. De vergaderruimte kijkt uit over de binnentuin en is erg licht. Achterin het kantoor is een wand geplaatst met hexagon motief. Hierin zijn aan weerszijden stilte werkplekken gemaakt, welke tevens worden gebruikt als afgesloten kolfruimte. In het midden is plaats voor drie open overleg cabines. Een tafel met aan weerszijden banken bieden een mooie nis om even rustig te overleggen met collega’s.”

Shopworks

Wat maakt jullie kantoor uniek?

Jouw bedrijf ook in The Office? Stuur een mailtje met pitch naar redactie@sprout.nl (liefst alvast met een paar foto's).

“De kleine groene oase in het midden van het kantoor geeft een mooie doorbreking van de ruimte en vooral veel sfeer. Ook de kas is een echte eyecatcher. Uit het plafond zijn de systeemplaten verwijderd, waardoor alle buizen bloot liggen en een industriële sfeer geven. We hebben een keukengedeelte met bar waar graag gezeten en gehangen wordt met een kop koffie of een borrel aan het einde van de week. Tomas en Gijs wilden een sfeer in het kantoor die bij hen past en uitstraalt wat ze belangrijk vinden: gezelligheid, familie en vrienden, spelletje doen, samen borrelen. Dat gevoel van thuis, de geborgenheid en gezelligheid waren onderdelen die terug moesten komen in het kantoor. Met deze gedachte is gekozen voor rustige kleuren, sfeerverlichting en decoratie.”

“Het kantoor maakt deel uit van Campus Werkspoor in het Werkspoorkwartier in Utrecht. Alle gebouwen op het terrein zijn verbouwd en geven plek aan verschillende creatieve en digitale bedrijven. Een van de bekendere gebouwen is het Werkspoorkathedraal, waar, naast de aanwezige kantoren, ook beurzen en evenementen worden georganiseerd. In het midden van Campus Werkspoor zit Base Camp, het restaurant waar we elke dag terecht kunnen voor de lunch.”

Shopworks

Waarom vinden jullie een unieke werkruimte zo belangrijk?

“Een bijzondere werkruimte geeft een goede sfeer en prettig gevoel. Het is belangrijk om werknemers goed te faciliteren op de werkvloer zodat zij hun werk kunnen doen op een manier die voor hen werkt. Er zijn ruimtes om te socializen, vergaderen, om te werken met elkaar maar ook om in alle rust alleen te werken. Zo is er voor iedereen en ieder moment wat wils.”

Shopworks

“Daarnaast gebeurt het regelmatig dat opdrachtgevers op locatie werken. Wanneer ze hier komen willen we dat zij hier op hun gemak kunnen werken en makkelijk blenden met de rest. Alle werkplekken zijn dus ook flexplekken. De open vergaderruimtes zijn voorzien van schermen waardoor ook deze als flexibele werkplekken te gebruiken zijn.”

“In het kantoor staan veel bureaus die verstelbaar zijn en er kunnen aparte toetsenborden, muizen en ander materiaal worden aangevraagd. Ergonomisch verantwoord werken vinden we belangrijk omdat we veel zitten bij ons werk. Doordat we voorzien in dergelijke materialen is er aanzienlijk minder verzuim.”

Shopworks

Hoe kwam de ruimte tot stand?

“Het kantoor werd opgeleverd als compleet kale, industriële ruimte. Het was een blanco canvas waar we alle wensen volledig in kwijt konden. Het kantoor is ontworpen met de hulp van Studio Überdutch. Met hen hebben we diverse enquêtes en onderzoeken gedaan onder het team om tot een gedegen plan te komen voor de indeling van het kantoor.”

“Voor het bouwen van de diverse onderdelen is een houtbewerkingsbedrijf ingeschakeld. Zij hebben op maat alle overlegruimtes achterin het kantoor en de bar gebouwd. Studio Überdutch heeft verder diverse kleinschalige partijen geregeld voor het vervaardigen van bijvoorbeeld de stalen kolommen rondom de bureaus en de kas. De lampen van karton zijn ook handgemaakt en hangen in drietallen boven de bureaus. Daarnaast zijn er wat dingen door Tomas en Gijs zelf gedaan: wat schilderwerk, de hexagons achterin de ruimte bevestigen en het in elkaar zetten van de keuken.”

Shopworks

Hoe reageren bezoekers?

“Mensen voelen zich hier welkom en op hun gemak. We willen warmte uitstralen met het interieur en dat is gelukt. Veel bezoekers vinden dat ondanks dat het een open office is, de ruimte rust uitstraalt en dat we efficiënt met de ruimte om zijn gegaan.”

Shopworks

Wat zijn jullie ervaringen: wat werkt er goed, en wat werkt er minder goed?

“Wat goed werkt:
  • Betrek mensen bij de inrichting: afhankelijk van de rollen, bij ons veel developers die vrijwel altijd op kantoor zijn. Zij zitten aan de kant waar geen zonlicht komt zodat zij daar geen last van hebben. Voor de inrichting is gekeken hoe de zon draaide. Plafond was ook belangrijk, dat maakt een ruimte groter of kleiner ogen.
  • Planten: daar worden mensen gelukkig van (kwam letterlijk uit de enquête)
  • Architect/designbureau in de arm nemen
  • Alles wat we hebben ingericht aan deelruimtes, gedacht aan multifunctionaliteit. Dus ruimte hebben meerdere functies.
  • Er is een lichtplan: niet alles op een centrale schakelaar, om sfeerlicht te kunnen creëren

Wat minder goed werk: de lift loopt soms vast. Er hebben wel eens mensen in vast gezeten.”

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl