The Office: klassieke luxe bij Nederlandse sigarenmaker Royal Agio Cigars

In de rubriek The Office belicht Sprout de mooiste, hipste, gaafste kantoorruimtes van Nederland. In deze aflevering: het klassiek-warme gevoel binnen de muren van Royal Agio Cigars. 

Met een lening van 200 gulden startte Jacques WIntermans in 1904 de voorloper van sigarenmaker Agio. Het begon in Duizel, een klein dorp in Brabant, en het is nu de op drie na belangrijkste sigaren producent ter wereld. Ook vandaag de dag is Duizel nog altijd de thuisbasis van het familiebedrijf.

754_tych_royal-agio_20161124-HDR.jpg

Het ontwerp van het pand is gebaseerd op "een helder organisatorisch en logistiek concept dat de continuïteit in de toekomst kan waarborgen", zegt een woordvoerder van het bedrijf. "Er is ontworpen vanuit harmonie en natuur."

De entreehal voelt als een ruimte die zowel buiten als binnen kan zijn met een bijzondere trap als statement tegen een 'stenen' wand die van buiten naar binnen loopt. Het kantoorpand heeft een open karakter door toepassing van transparante binnenwanden. Dit geeft een buitengewoon werkcomfort. Als die van een geluidstudio; rustig en stil."

Hoe is deze ruimte tot stand gekomen?

"Het bestaande complex in Duizel heeft als oudste kern een deel van het oorspronkelijke kantoor en de fabriek die nog stammen uit 1934. Door de gestage groei werden in de loop der tijd diverse uitbreidingen en aanpassingen gebouwd. De laatste grote uitbreiding van de productiehal is van 1964, waarna later nog twee magazijnen werden toegevoegd."

"Het werd steeds duidelijker dat het complex sterk verouderd is, gebreken vertoont en niet meer op z’n huidige taken is berekend. Geen wonder, want de verschuiving van oorspronkelijk nog grotendeels ambachtelijk handwerk naar volledige mechanisatie, de schaalvergroting en het verplaatsen van de productie naar het buitenland stellen nu eenmaal andere functionele eisen aan de gebouwen dan waar destijds in was voorzien."

"Zo bleek bijvoorbeeld dat de oude, dunne vloeren niet sterk genoeg waren om de heftrucks te kunnen dragen, wat op termijn tot onveilige situaties zou kunnen leiden. Ook vertoonden de sheddaken lekken, en steeg door de lichte dakconstructie in de zomer de binnentemperatuur teveel. Terwijl in de winter juist warmteverlies optrad, wat de stookkosten aanzienlijk opdreef."

Zelfs een drastische renovatie zou nog steeds geen optimaal gebouw opleveren. Tijd dus om voor de nieuwbouw optie te kiezen. Ook al bestond tegelijkertijd de wens om een karakteristiek deel van de oude fabriek in de plannen mee te nemen. 

305_tych_royal-agio_20161124.jpg

Welke elementen 'maken de ruimte' of ben je trots op?

Het heldere organisatorisch- en logistiek concept  dat in harmonie met de omgeving en natuur continuïteit in de toekomst kan waarborgen. Maar vooral, een werkplek waar alle medewerkers zich vanaf de eerste dag thuis voelen en met veel plezier elke dag weer naar toe gaan. 

943_tych_royal-agio_20161124-HDR.jpg

Waarom vinden jullie een unieke werkruimte zo belangrijk?

"Het maken van sigaren is een ambacht. Een vak waarbij liefde voor het product, genieten en beleving centraal staan. Toen Jacques Wintermans in 1904 als ondernemer begon, werden sigaren nog volledig met de hand gemaakt. Tegenwoordig worden er ook machines gebruikt."

"Maar sigaren zijn natuurproducten en laten zich niet standaardiseren. Het zijn nog altijd mensen die het verschil maken. Alles draait om de kennis en de liefde voor het product die van generatie op generatie worden doorgegeven."

"Door vooruit te kijken, ondernemerschap te tonen en als één team samen te werken zijn we na ruim 110 jaar gekomen waar we nu staan. Al onze 2500 werknemers spelen daarin een centrale rol. Een werkomgeving waar ons personeel prettig kan werken, die ontmoetingen stimuleert was bij de bouw van het nieuwe hoofdkantoor en productielocatie dan ook een vanzelfsprekendheid."

842_tych_royal-agio_20161124.jpg

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!