Ondernemer betaalt in regeerakkoord

Ondernemersnieuws vandaag: Regeerakkoord is rond, minder nieuwe ondernemers en Spotify is beste startup (!).

1. Regeerakkoord is rond; bedrijfsleven betaalt

VVD en PvdA zijn eruit. Het nieuwe regeerakkoord is naar het Centraal Planbureau gestuurd. Begin volgende week kunnen de fracties in de Tweede Kamer worden geïnformeerd en vervolgens het publiek. Dit bevestigen bronnen rond onderhandelaars Mark Rutte en Diederik Samsom. Het akkoord is nog niet helemaal afgetimmerd. Het CPB moet bij enkele onderwerpen nog meerdere   formatie zijn vanzelfsprekend de hervormingen in de zorg, de woningmarkt en de arbeidsmarkt.
Enkele voornemens: Het bedrijfsleven wordt vermoedelijk jaarlijks voor ruim €1 mrd extra aangeslagen. De maandelijkse zorgpremie die iedereen aan zijn verzekeraar betaalt, wordt gehalveerd en de andere helft wordt inkomensafhankelijk geheven. Wellicht staat bedrijven ook nog extra zorglasten te wachten.

2. Minder Nederlanders starten eigen bedrijf

Eerst kwamen er veel ondernemers bij dankzij de crisis, nu is de economische situarie blijkbaar zo slecht dat ondernemerschap niet de keus is van veel Nederlanders. In de eerste drie kwartalen van dit jaar zijn 104.600 ondernemingen bijgeschreven in het Handelsregister. Dit is 4,4% minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Van startende zzp’ers is na 4 jaar nog slechts  30% actief. Dit blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel.
Van de starters is 61% man en 39% vrouw, en dat betekent dat het aandeel vrouwen flink is toegenomen. Na vier jaar is 62% van de gestarte bedrijven nog actief. Bij zzp’ers ligt dit percentage beduidend lager: na vier jaar is slechts een kleine 30% nog actief als ondernemer. 

3. KvK vangt bot bij rechter

De Kamer van Koophandel mag starters geen ondernemingsplan aanbieden dat concurreert met het aanbod van marktpartijen. Dit heeft de rechter in hoger beroep bepaald in een zaak die was aangespannen door de aan elkaar gelieerde bedrijven Easystart en Visionplanner uit Woerden. Volgens de uitspraak van vorige week kan Easystart een schadevergoeding van de KvK eisen.
Easystart biedt startende ondernemers een online dienst aan waarmee tegen betaling een ondernemingsplan opgesteld kan worden. Het bedrijf zegt dat het concurrentie is aangedaan door de overheidsinstelling KvK.

4. Spotify is beste Europese startup

Bijna zeven jaar oud inmiddels, maar voor Emerce ben je dan nog steeds starter: Tijdens de  Emerce eDay is de Zweedse muziekdienst Spotify uitgeroepen tot Best European Startup 2012. De Emerce’ Best European Startups 2012 is een terugkerende prijs en wordt volgend jaar wederom op Emerce eDay uitgereikt.
Spotify is in 2006 opgericht, bereikte in 2011 een omzet 244 miljoen euro en heeft vijftien miljoen actieve klanten wereldwijd. Momenteel is Spotify actief in vijftien landen, waaronder twaalf Europese landen, de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland. Nummer twee is het ook al niet meer zo kleine Franse vente-privee.com met een omzet van 1,073 miljard euro in 2011. Zalando is verkozen tot de nummer drie

5. Van den Ende heeft een opvolger

Hoewel de 70-jarige televisie- en theaterproducent Joop van den Ende nog lang niet van plan is te stoppen met werken, heeft hij met dochter Iris vrijwel zeker een net zo gedreven opvolger in (eigen) huis. In de biografie over haar vader, die vanaf vandaag in de winkels ligt, zegt ze op termijn een eigen productiemaatschappij te ambiëren. Al is het 'nog lang niet zo ver', haast de 23-jarige productiemedewerkster van Talpa's The Voice of Holland zich te zeggen.
Iris van den Ende studeerde aan de Nederlandse Film en Televisie Academie en werkt nu bij Talpa aan de productiekant van The Voice. Vader Joop liet al eens eerder weten 'veel respect te hebben voor de manier waarop dit programma wordt gemaakt', maar is zoals bekend minder te spreken over programma's als Big Brother en Oh Oh Cherso.  'Ja, die programma's vindt papa banaal en plat. Maar ik zou er wél voor werken als het me werd gevraagd. Alleen al om daarin ervaring op te doen. Zo'n productie is moeilijker dan het lijkt.'

6. Microsoft maakt voor het eerst een computer

Microsoft heeft vandaag zijn nieuwste besturingssysteem Windows 8 gepresenteerd. Ook de tablet Surface, die met de iPad van Apple moet gaan concurreren, werd voor het eerst aan het publiek getoond. Het is de eerste keer dat de softwaregigant ook een computer op de markt brengt. Het bedrijf wordt al jaren niet meer in het rijtje Google-Facebook-Amazon-Apple genoemd, en hiermee wil topman Steve Ballmer die positie terug veroveren. 'Met Windows 8 hebben we het beste van alle werelden samengebracht, de PC en de tablet, je werk en je leven', zei Ballmer bij de officiële presentatie. Het nieuwe besturingssysteem moet het bedrijf helpen verloren terrein terug te winnen op concurrent Apple. Volgens Ballmer heeft Microsoft zijn belangrijkste product opnieuw uitgevonden. Windows 8 kan op gewone computers en laptops worden gebruikt, maar ook op tablets. Het gaat donderdag om middernacht (Amerikaanse tijd) officieel in de verkoop.

7. En dan dit: Griekse minister van Financiën uitgeput

Eigenlijk is het nieuws dat we al veel eerder verwachtten. De Griekse minister van Financiën is donderdag niet komen opdagen in het parlement. Yannis Stournaras voelde zich grieperig en was erg moe en was daarom even naar het ziekenhuis. De minister kreeg het advies goed uit te rusten, maar wilde later donderdag nog wel even naar premier Antonis Samaras. Stournaras heeft een roerige week achter de rug. Hij maakte het vaak laat, omdat hij druk was met het rondkrijgen van een akkoord over een pakket aan bezuinigingen van miljarden euro's. Stournaras blunderde woensdagmiddag door te melden dat er een overeenstemming was bereikt met de internationale schuldeisers van zijn land over een pakket bezuinigingen, terwijl dit niet zo was.

Tot zover de Sprout update van 26 oktober. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.

Nieuws inhalen?

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!