Ondernemers krijgen vaker krediet

henk kamp

Het lukt ondernemingen de laatste tijd vaker om krediet aan te trekken. Dat schrijft minister Henk Kamp van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer na een enquête onder 1400 MKB-bedrijven.

In dat halfjaarlijkse onderzoek geeft 72 procent van de ondernemers aan dat zij hun kredietaanvraag geheel of deels gehonoreerd zagen, ten opzichte van 62 procent een half jaar eerder. Binnen het kleinbedrijf groeit het aantal gehonoreerde aanvragen ook, maar de ondernemers daar hebben het nog steeds lastig om hun bank over de streep te krijgen: 49 procent van de aanvragen wordt gehonoreerd, tegenover 44 procent een halfjaar geleden.

'Het is een positief signaal dat meer bedrijven aangeven krediet aan te kunnen trekken. Samen met VNO-NCW, MKB Nederland, banken en andere financiers blijven wij werken aan betere toegang tot financiering. Ondernemers moeten meer kansen krijgen om te investeren, te ondernemen en door te groeien. Dat is van groot belang voor het verdere herstel van de economie in 2015', aldus Kamp.

Om MKB-ondernemers te helpen bij het financieren van hun groeiplannen, kondigde het kabinet in juli het aanvullend actieplan MKB-financiering aan, met naast 155 miljoen euro aan investeringen 1 miljard aan extra garantiekapitaal.

Kleine en middelgrote bedrijven kunnen daardoor vanaf 1 december 2014 maximaal 250.000 euro in plaats van 150.000 euro aan microfinanciering krijgen bij Qredits. Met het Dutch Venture Initiative investeert EZ daarnaast in de doorgroei van innovatieve Nederlandse bedrijven. Indirect dan wel: 113 miljoen van de 150 miljoen is inmiddels toegekend aan investeringsfondsen.

Kamp noemt Sapiens en ProQR als bedrijven die hebben geprofiteerd van het extra kapitaal en een vervolgstap hebben kunnen maken. Sapiens werd deze zomer verkocht aan Amerikanen, ProQR ging naar de beurs. Beiden zijn deelnemingen van Gilde Healthcare. Voor volgend jaar staat nog een co-investeringsfaciliteit voor business angels op de rol.

 

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!