‘Quotum voor vrouwen in tech is kortetermijnoplossing’

Stichting LOEY nomineert dit jaar alleen vrouwen voor de titel ‘online ondernemer van het jaar’. Judith Eyck van Vakanties.nl is één van de genomineerden. Alhoewel ze te spreken is over het initiatief, denkt ze dat vrouwen in tech ook zélf meer ruimte voor hun carrière moeten opeisen. Ze deelt haar mening op Sprout.

Dat LOEY alleen vrouwen nomineert voor de talentaward, vind ik een slimme manier om aandacht te vragen voor het gebrek aan diversiteit in de technologiesector. Dat vrouwelijke ondernemers minder kans hebben op een investering, is een serieus probleem.

Slechts 1,6 procent van de startups waarin door Nederlandse investeringsfondsen wordt geïnvesteerd, staat onder leiding van een vrouw. Slechts 5,6 procent van de partners van een venture capital-fonds is vrouw. Met andere woorden: er is een serieuze gender bias bij de Nederlandse tech-startups. 

Een vrouwenquotum mag dan een paardenmiddel voor een betere balans op de korte termijn zijn, het is niet de oplossing voor de lange termijn. Willen we ervoor zorgen dat er meer vrouwelijke ondernemers in de spotlight komen te staan, dan moeten we ons realiseren: er is niet alleen een glazen plafond, maar ook een plakkerige vloer: vrouwen die besluiten hun eigen ambities niet na te jagen. 

Waarom stellen we onszelf bijvoorbeeld niet de vraag waarom vrouwen er massaal voor kiezen om parttime te werken? De Nederlandse vrouw is wereldkampioen parttime werken, ook voordat er kinderen in het spel zijn. Daar zijn we zélf verantwoordelijk voor.

Mannen, een ‘papadag’ is niet genoeg!

Maar ook mannen moeten in de spiegel kijken. Met zijn fulltime baan mét ‘papadag’ lijkt de moderne vader natuurlijk enorm betrokken bij het gezin. Dat steeds meer mannen parttime werken, is natuurlijk een goede eerste stap. Toch kopte de Volkskrant dit weekend niet voor niets: “De schijn-betrokkenheid van de man in het gezin: we moeten anders gaan denken over zorgtaken, werk en gendernormen.” 

Wie onderhoudt er namelijk contact met de crèche, neemt kinderen mee naar de dokter en ruimt de was op? Het is nog altijd vaak de vrouw die voor deze onbetaalde arbeid opdraait. Als de man al parttime werkt, is de rolverdeling nog te vaak ouderwets.

Verandering begint vandaag

Laten we hopen dat de aandacht voor het gebrek aan diversiteit helpt om de vastgeroeste vooroordelen de wereld uit te helpen. Begrijp me niet verkeerd: ik vind die vooroordelen een serieus probleem en wil dat die bestreden worden. Ik wil vrouwen daarentegen juist oproepen zélf hun kansen te creëren. Vecht voor je ambitie en eis je plek op! Uit onderzoek van BCG blijkt trouwens dat startups met vrouwelijke founders meer omzet genereren. Diversiteit is dan ook beslist geen liefdadigheid. 

Ik zou graag zien dat er binnen 5 jaar geen quota meer nodig zijn om een gelijk aantal vrouwelijke en mannelijke ondernemers op een podium te krijgen. Die verandering zou vandaag in gang gezet moeten worden en begint ook bij ons: vrouwen die afdwingen dat ze voldoende krijgen voor hun ambities. 


Alle genomineerden voor de LOEY Award vind je hier. Op 10 september weten we wie de uiteindelijke winnaar is.