Oranje-Australië: spijbelen en lager stroomverbruik

Er is geen ontkomen aan: de WK-wedstrijd van Oranje tegen Australië zet het land op zijn kop. Werknemers 'snipperen' massaal uurtjes en het stroomverbruik zal vanavond een flinke dip te zien geven.

10 procent minder stroom zal Nederland vanavond verbruiken, als Oranje vanaf 18:00 uur aftrapt tegen Australië. Doordat veel mensen samen naar de wedstrijd Nederland - Australië zullen kijken, blijven computers en televisie die normaal gesproken wel aan zouden zijn uit, meldt energieleverancier Eneco. 'Als mensen bij de buren of in het café gaan kijken, staat de tv thuis natuurlijk ook niet aan. Bovendien worden ook veel wasmachines, vaatwassers en stofzuigers niet gebruikt tijdens de wedstrijd.'

Spijbelaars

Intussen merken werkgevers ook goed dat hun personeel bevangen is met Oranjekoorts: om op tijd thuis te zijn voor het duel werkt een op de zes werknemers vandaag korter. Zonder officieel vrij te nemen, laten ze weten in een onderzoek van ING. Driekwart van de respondenten (76 procent) werkt gewoon de volle dag, blijkt uit de enquete onder 50.800 respondenten.

Kroegen controle

Kroegbazen moeten vanavond ook weer uitkijken voor controle op de juiste licentie. Tijdens Nederland-Spanje bleek de helft van 1100 door Videma gecontroleerde kroegen daar niet over te beschikken. Vanavond gaan de speurders weer op pad namens wereldvoetbalbond FIFA. 'We hadden het aantal cafés zonder juiste licentie op 20 procent geschat, maar de helft van de kroegen hadden wij niet verwacht. We zetten de controles dan ook door. Gelukkig zijn er ook heel veel horecaondernemers wel netjes.' aldus een woordvoerder tegen HartvanNederland.

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!