Oprichters YoungCapital leggen uit waarom zij vacaturesite Jobbird overnemen

De kogel is door de kerk: Jobbird krijgt een tweede leven. Uitzendbureau YoungCapital neemt de failliete vacaturesite over. ‘Het blijft merkwaardig: eerst zeggen dat je de wereld gaat veroveren om vervolgens failliet te gaan.’

Jobbird ging 2 weken geleden plotseling failliet. Het faillissement verraste de zakenwereld, aangezien de vacaturesite begin dit jaar nog met grootse plannen kwam om verder te groeien, hiervoor nieuw personeel aantrok en naar een groter kantoor in het centrum van Amsterdam verhuisde.

YoungCapital blijkt Jobbird nu onder zijn vleugels te nemen. Gisteren zette het bedrijf een handtekening onder de overnamepapieren. Hoeveel het bedrijf van ondernemers Hugo de Koning, Bram Bosveld en Rogier Thewessen heeft betaald voor Jobbird maakt het dan ook niet bekend. Thewessen, die namens YoungCapital de overname leidde, zegt dat het om een “heel goede deal” gaat.

Jobboard

Wij zijn ooit zelf begonnen als jobboard

“We doen met YoungCapital drie dingen: uitzenden en detacheren, mensen opleiden en we hebben een jobboard-gedeelte”, zegt Thewessen. “Hier willen we ook mee groeien en dat hopen we met Jobbird te kunnen doen. We hebben nu 22 verschillende jobboards, zoals Uitzendbureau.nl, Studentjob.nl en allerlei niches. Bijvoorbeeld een jobboard voor de IT-branche. Nooit hadden we echter een algemeen jobboard waar iedereen op af kon, onafhankelijk van het type dienstverband. Met onze technologie denken we een enorm bereik te kunnen genereren.”

De Koning: “Vergeet niet dat wij ooit begonnen zijn als een jobboard. Mensen matchen aan een goede baan, dat zijn wij. Die techniek zit in ons DNA. We willen nu vol groeien met Jobbird. Ik ben benieuwd naar wat de status is van hun internationalisering. Wij zien potentie om hun platform op te schalen naar andere Europese landen waar wij ook actief zijn, zoals Engeland, Oostenrijk en Frankrijk. Hiermee willen we doorpakken. Er is niets schaalbaarders dan Jobbird.”

Jobbird.nl blijft een separate site en wordt dus niet omgetoverd tot een subpagina van Youngcapital.nl, zegt Thewessen, die stelt dat de merknaam één van de redenen was dat YoungCapital interesse had in Jobbird. “Ze hebben heel veel in het merk geïnvesteerd. Mensen kennen Jobbird gewoon.”


YoungCapital-oprichters Rogier Thewessen, Hugo de Koning en Bram Bosveld.

Artificial intelligence

Jobboards lijken door de tijd te worden ingehaald, hoor je weleens vanuit de industrie. Artificial intelligence (AI) en data-oplossingen zorgen ervoor dat sollicitanten veel meer op maat geleverde vacatures kunnen bekijken. Thewessen heeft hieraan geen boodschap. “Vorig jaar riep iedereen dat bots alles zouden overnemen en dit jaar zegt men hetzelfde over voice. Er is echter niet één kanaal dat alles overneemt, je krijgt steeds meer kanalen. Er is altijd ruimte voor een jobboard, denk ik. AI is niet meer dan een slimme manier om te zoeken. Het is echter complex, het zijn uiteindelijk maar algoritmes en die werken niet altijd zoals je zou willen. Neem Amazon. Dat bedrijf koos ook voor een AI-recruitment tool, maar stopte hiermee omdat het algoritme mannen bleek voor te trekken bij technische functies.” 

Er blijft altijd behoefte aan het bij elkaar brengen van vraag en aanbod

Ook De Koning kan weinig met het argument dat jobboards verouderde concepten zouden zijn. “Het doet me denken aan al die partijen die zeiden dat ze de makelaars wel even zouden disrupten. Desondanks verdrievoudigde de makelaarsbranche. Er blijft altijd behoefte aan het bij elkaar brengen van vraag en aanbod. Daarom geloof ik heilig in de toekomst van jobboards. Een jobboard is in feite een marktplaats en internet is uitgevonden voor marktplaatsen. Tel daarbij op dat wij veel nieuwe technologie in huis hebben zoals deep learning en machine learning, die we gebruiken om werknemers beter te matchen.”

Bij Jobbird werken nog zo’n vijftien mensen, nadat enkele maanden geleden bijna de helft van het personeelsbestand van 25 medewerkers werd geschrapt. Hoeveel van deze banen behouden kunnen blijven, kan Thewessen nog niet zeggen. “Wij nemen de activa en de debiteuren over. We moeten nu in het dossier duiken om te zien hoeveel medewerkers we kunnen behouden.” 

Concurrentie

YoungCapital staat niet bekend als zeer enthousiaste partij als het om overnames gaat. Binnen het bedrijf heerst er bijvoorbeeld enige scepsis wat betreft het integreren van andere bedrijfsculturen. YoungCapital was daarnaast bij lange na niet de enige overnamekandidaat, bevestigt Thewessen aan Sprout. Al mocht de curator niet zeggen wat de concurrentie was, Thewessen weet dat “grote partijen” interesse toonden.

Druk van concurrenten speelde geen rol bij de overname

Was het overnemen van Jobbird dan ook niet slechts een manier om te voorkomen dat een andere partij een te groot marktaandeel zou krijgen? Zowel Thewessen als De Koning bestrijden dat beeld.“De concurrentie speelde niet mee”, benadrukt Thewessen. “Hadden we deze overname niet gedaan, dan waren we wel verder gegaan met een vergelijkbaar initiatief onder een andere naam dat we al eerder gestart waren.”


De grote afwezige op het overnamefeest: Jobbird-oprichter Jan-Peter Cruiming.

Verdwenen oprichter

Jobbird-oprichter Jan-Peter Cruiming is niet bij de doorstart betrokken, bevestigen Thewessen en De Koning aan Sprout. Volgens Thewessen was Cruiming de afgelopen weken niet meer op kantoor, wat past in het beeld dat de wereld de afgelopen tijd van Cruiming kreeg. Al voor de overname was de oprichter van Jobbird voor collega’s in geen velden of wegen te bekennen. Cruiming bleek stilletjes aan het faillissement te werken. Thewessen: “We hebben alleen contact met de curator gehad. Jan-Peter is out of the picture.”

Lees ook: Verdwenen oprichter Jobbird verrast medewerkers met faillissement

Dit geldt volgens Thewessen tevens voor Cruimings vrouw en voormalig Jobbird-ceo Marlot Cruiming. Ook een interne groep medewerkers die werkte aan eigen doorstartplannen is uit beeld.

Jan-Peter is out of the picture

Ook De Koning stelt geen contact met Cruiming te hebben gehad: “Ik lees in de media, op Sprout en Business Insider, dat ‘ie spoorloos is. Meer weet ik ook niet. Ik hoop ooit dat ik ooit antwoord krijg op vraag hoe je het begin van het jaar nog kunt roepen dat je de wereld gaat veroveren om het eind van het jaar opeens failliet te zijn. Als ondernemer vind ik dat uiterst merkwaardig.”

Cruiming laat via WhatsApp aan Sprout weten blij te zijn met de overname. Hij noemt YoungCapital een “prachtig innovatief bedrijf”, dat door Jobbird aan te kopen “slim inspeelt op de marktontwikkeling dat traditionele uitzendbureaus en de nieuwe digitale platformen meer naar elkaar toegroeien”. De vraag waarom hij en zijn vrouw geen deel meer uitmaken van de organisatie, laat hij onbeantwoord.

Jelmer Luimstra is journalist voor Sprout en Management Team. Hij schrijft over startups, scaleups en nieuwe economie.