4 inspirerende kantoren

Afgestompte werknemers? Doe iets aan dat zielloze bedrijfspand van je. Zwembaden, kermisattracties, luxe relaxstoelen en gemotoriseerde bedrijfssteps. Laat je inspireren door deze sprankelende kantoren.

Meer gratis Sprout in je mailbox?

 

Google

Wat: relaxen in de badkuip Waar: Californië en Zürich

 

Googles eigen P&O-afdeling heeft er een dagtaak aan. Naar verluid ontvangt het bedrijf ongeveer 1300 cv’s per dag. Stuk voor stuk afkomstig van mensen die er alles voor over zouden hebben om maar voor deze zoekgigant te mogen werken. Natuurlijk, daar is allereerst het commerciële succes verantwoordelijk voor. Toch zou die enorme vraag naar een werkplekje best ook iets te maken kunnen hebben met het kantoor waar Google haar mensen huisvest.

Uw mond valt namelijk open van verbazing wanneer u een kijkje neemt op 1600 Amphitheatre Parkway in Californië. Dit is het adres van Googleplex, het Amerikaanse hoofdkantoor van de zoekreus. In de pauze even beachvolleyballen op de binnenplaats of een frisse duik in het zwembad tijdens warme zomerdagen; niets lijkt hier te gek. Overal in het gebouw staan zelfs gemotoriseerde bedrijfssteps om snel van de ene naar de andere afdeling te komen.

Net zo speels gaat het er aan toe op het Europese hoofdkantoor in Zurich, waar ontwerpers zich naar hartenlust hebben kunnen uitleven. De kantine hier is onder meer toegankelijk via een glijbaan en een heuse brandweerpaal. Medewerkers kunnen pakken waar ze trek in hebben en hun portemonnee op zak laten. Het eten en drinken is voor nop. En wie na een zware vergadering even helemaal wil bijkomen, zetelt zich in de relaxruimte in een van de lege badkuipen om vanuit daar minutenlang naar het enorme aquarium te staren. Googles strategie lijkt duidelijk: werken moet vooral leuk zijn.

Ogilvy & Mather

Wat: carnavaleske toestand Waar: Guangzhou, China

 

Van een reclamebureau mogen we best een beetje creativiteit verwachten natuurlijk. Bij de Chinese tak van Ogilvy and Mather namen ze die uitdaging echter wel al te letterlijk. Het ruim twee jaar geleden geopende kantoor in de Chinese provincie Guangzhou heeft meer weg van een kermis dan van een gebouw waarin productie geleverd moet worden. Vergaderen? Dat doen ze hier in de draaimolen. Niet eentje die draait gelukkig, anders is de hele board of directors bij agendapunt twee al dronken van misselijkheid. Even bijkletsen of een verslag doornemen kan even verderop in een karretje uit het reuzenrad. De directeur heeft duidelijk een voorliefde voor traditionele kermisattracties.

Ogilvy and Mathers denkt met deze omgeving in ieder geval de creativiteit van hun Chinese medewerkers optimaal te kunnen stimuleren. Niet voor niets kreeg ontwerpbureau Mo Moser and Associates de opdracht om met het thema Carnival of Ideas’ aan de slag te gaan. Het bureau ontving in ieder geval een prestigieuze Chinese design award voor het gewaagde ontwerp.  

Red Bull

Wat: pijlsnel kantoor Waar: Soho, Londen

 

De Red Bull Airrace laat al zien dat Red Bulls topman Dietrich Mateschitz niet vies is van een beetje uitdaging en snelheid. Iets dat we ook terugzien op het kantoor van de energiedrank in Soho, Londen. Wie buiten op straat tegen het drie verdiepingen tellende kantoor aankijkt, kan weinig bijzonders ontdekken. Pas echt leuk wordt het wanneer u de voordeur opendoet. Strakke lijnen, heldere kleuren en een frisse look zetten direct de toon. Zelfs de meest hippe nachtclubs van Amsterdam halen het niet bij het cutting edge design van dit kantoor.

Neem bijvoorbeeld de receptioniste. Zij zetelt zich achter een bureau dat gebouwd is in de vorm van een…eh... skatebaan. Red Bull heeft dus duidelijk geen boodschap aan Britse saaiheid. De vergaderzaal is daar eveneens een goed voorbeeld van. Voor een plekje op een van de bureaustoelen dienen medewerkers zich eerst van een meterslange baan te laten glijden. Bijzondere manier van binnenkomen natuurlijk. Ruimte om te ontspannen is er uiteraard ook. Overal in het gebouw staan luxe relaxbanken opgesteld met grote flatscreens, waar medewerkers even kunnen bijtanken.

De vrijdagmiddagborrel bij Red Bull geschiedt uiteraard niet in een saaie kantine of al staand met een drankje rondom een van de bureaus. In plaats daarvan zetten medewerkers koers naar het dakterras waar ze worden getrakteerd op een spectaculair uitzicht over Westend, hét uitgaanscentrum van Londen. Een meer inspirerende werkplek als bij Red Bull in Londen zult u waarschijnlijk nergens aantreffen.

Volkswagen

Wat: een glazen fabriek Waar: Dresden, Duitsland

 

Autofabrieken kennen we toch vooral als grote, saaie productiehallen. Laten we dat eens anders doen, moet men bij Volkswagen gedacht hebben. Het resultaat van die gedachtespinsel mag er zijn. De Glazen Fabriek in Dresden is in alles een uiterst ongewone autofabriek. De productiehal kent niet de gebruikelijke betonvloeren, maar is uitgerust met parket. Maar liefst 25.000 vierkante meter. De wanden zijn voornamelijk van glas en daar dankt de fabriek dan ook haar naam aan.

In de futuristische fabriekshal produceert Volkswagen zijn topmodel, de Phaeton. Ook de eindmontage van de Bentley Continental Flying Spur vindt hier plaats. Een voor een worden de carrosserieën op geschubde banden door de verschillende productiehallen geleid. In wit geklede monteurs monteren de onderdelen met handschoenen in de wagen.

Eveneens bijzonder: belangstellenden kunnen achter het glas met eigen ogen zien hoe de auto’s in elkaar worden gezet. Een bezoek aan de glazen fabriek is voor de autoliefhebber dan ook het ultieme dagje uit. Naast een rondleiding kan de bezoeker in de lounge zijn persoonlijke Phaeton samenstellen, in de simulator ervaren hoe zijn nieuwe auto rijdt en de dag afsluiten in het restaurant. Een ding mag duidelijk zijn: geen fabriek ter wereld waar automonteurs liever aan de slag zouden willen.