Afwisselen tussen zitten en staan op kantoor is gezond, bewijst deze megastudie

Zitten is het nieuwe roken en staan is het nieuwe drinken. En het zit-sta-bureau, dan: rokend drinken? Neen: het blijkt de beste manier te zijn om je kantoorcarrière te overleven.

Dat blijkt uit een nieuwe metastudie van onderzoekers van de Universiteit van Pittsburgh. Ze keken hierbij naar 53 studies die zijn gedaan naar bureau’s met een liftmeganisme, zodat je er ook aan kunt staan.

Uit eerder onderzoek bleek al dat je productiever wordt door aan dit soort bureau’s te werken, maar uit de metastudie blijkt ook dat je bloeddruk er lager door wordt. Tijdens het staan verhoogt je hartslag met zeven tot dertien slagen per minuut, wat goed is voor de gezondheid van je hart.

Minder rugpijn

Werknemers met lichamelijke ongemakken, zoals rugpijn, hebben tevens profijt van de zit-sta-bureau’s. De onderzoekers ontdekten dat hun klachten hierdoor significant afnamen. Op de gemoedstoestand van medewerkers hadden de zit-sta-bureau’s geen negatief effect.

Dat je echter af zou vallen van het effectief gebruiken van een zit-sta-bureau, blijkt een mythe te zijn. Volgens de metastudie kan zo’n bureau je enigszins helpen om je gewicht op pijl te houden, maar val je er zeker niet van af – daar is meer voor nodig.

Een volgende slag in het onderzoek naar de zit-sta-innovatie zal zijn erachter te komen hoe lang je het beste achter elkaar kunt blijven staan, denken de onderzoeken. Het doel is volgens onderzoeksleider April Chambers dat werknemers zich optimaal voelen, zo vertelt ze aan Fast Company: “Het probleem is dat als je je niet op je gemak voelt, het moeilijk is om je weer op je gemak te voelen. Als we het bureau kunnen gebruiken om dat ongemak uit te stellen, is dat de echte sleutel.”

Lees ook: Dit apparaatje laat je rechtop zitten

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl