Hoe een sterk team je je vrijheid als ondernemer teruggeeft

Team

Terwijl je bedrijf groeit, en je een team om je heen verzamelt, kun je als vrije ondernemer ongemerkt belanden in een rol van brandjes blussende manager. Mariska Wijbenga legt uit hoe je die valkuil vermijdt. 

Afgelopen weken sprak ik de ene na de andere ondernemer die ondanks het succes van zijn of haar bedrijf aan die groei ook bijna een burn-out overhield. Wat was steeds de gemene deler?

De omzet groeide, ze konden het niet langer alleen, er kwamen mensen bij in hun team, ze stapten in de valkuil van managen en waren binnen de kortste keren hele dagen brandjes aan het blussen, oplossingen aan het bedenken, dingen aan het recht breien. Maar daar waren ze natuurlijk geen ondernemer voor geworden. Want ze wilden juist vrijheid. Deze situatie kostte veel energie en op een gegeven moment verging de lol. Ze zijn niet de enigen. Waar ging het mis en wat kan je er aan doen om dit voor te zijn? 

Groeien en opschalen

Groei en succes, dat is natuurlijk prachtig. Dat is wat je graag wilde. En inmiddels heb je ook wel geleerd dat bij elke nieuwe fase er weer nieuwe uitdagingen horen. Een van de uitdagingen die je al snel krijgt, is het leiden van een team. Zeker als je dit nog nooit gedaan hebt, kan het soms pittig zijn.

Leidinggeven is een vak op zich. Als je die rol erbij krijgt, is het verstandig om hierin te investeren. Anders liggen er een aantal valkuilen op de loer waar je, vaak onbewust, intrapt. Net als de ondernemers die ik afgelopen weken sprak. 

Zo vertelde Thijs dat hij al snel een bedrijf had met 10 man in dienst. Voordat hij het wist was hij alleen nog bezig met operationele taken. Hij was dagelijks brandjes aan het blussen, vragen aan het beantwoorden, oplossingen aan het bedenken en van alles aan het regelen. Daarnaast liep het in zijn team niet echt lekker. De samenwerking liet te wensen over en het kostte hem veel energie om dingen voor elkaar te krijgen.

Hij was al een tijd niet meer happy. Het bedrijf wat hij met bloed, zweet en tranen had opgebouwd, vond hij steeds meer een last. Tot zijn lichaam op een dag ook nog eens stop zei. 

Van vrije ondernemer naar veredelde manager

Van vrije ondernemer ging Thijs naar veredelde manager, een rol die hij totaal niet ambieerde. De omzet stagneerde en mensen waren niet gelukkig in hun baan. Hij was zelf dus niet blij, de mensen in zijn team waren niet blij en het bedrijf liep niet meer zoals voorheen. Het kon zelfs fout gaan nu Thijs ook nog uit de running was.

Wat ging er mis?

Waar ging het mis? Bij Thijs, en de andere ondernemers die ik sprak, lag het vooral aan het feit dat ze nooit hadden stilgestaan bij hun veranderende rol en hadden hier dus ook geen bewuste keuzes in gemaakt. Ze waren gewoon doorgegaan en belandden in de managersrol. Ze hadden zich niet verder verdiept in leiderschap en teamontwikkeling. Hun focus lag vooral op hun product of dienst en het maken van genoeg sales.

Ze wisten niet hoe ze nou aan de juiste mensen kwamen voor hun team, waar ze op moesten letten, hoe ze hun team mee moesten nemen en moesten faciliteren én dat wat ze vooral wel zelf moesten doen en wat vooral ook niet. Ze lieten bijna alles via henzelf lopen waardoor ook alle energie vanuit hen moest komen om het bedrijf draaiende te houden. Maar daarmee maak je het jezelf en je bedrijf erg lastig.

Wat kan je doen om het op te lossen?

Een van de dingen die verandert als je een team krijgt, is dat jíj niet meer het belangrijkste bent, maar je team het belangrijkste wordt. Dit betekent jezelf een andere vraag stellen, namelijk: hoe kan ik mijn team het beste laten presteren? Want zij moeten het gaan doen. En de sterkte van je team bepaalt het succes. Dit vraagt dus een andere mindset van je als ondernemer en een andere manier van werken. Ben je je hier bewust van, dan heb je al een voorsprong. 

Ken jezelf goed

Daarnaast is belangrijk dat je jezelf goed kent. Ben je bewust van je talenten en waar jouw toegevoegde waarde zit voor het bedrijf. Wat is echt ‘jouw ding’? En hoort managen daar niet bij, wat bij veel ondernemers zo is, dan kan je dat dus uitbesteden. Blijf vooral doen waar jij energie van krijgt en waar je waarde mee toevoegt.

Zorg dat je tijd hebt om AAN je bedrijf te werken en dat je vooral ook een inspirator en richtinggever voor je team bent. Als je jezelf goed kent, kun je je leiderschap invullen zoals jij dat wilt. Er komt dus zeker een andere rol bij, maar dat je operationele zaken moet managen is onzin. Dat kan iemand anders ook. Verzamel juist de passende mensen om je heen voor JOUW beste team. Wat me gelijk brengt op het volgende punt.

Jouw sterke team geeft je vrijheid en resultaten

Zorg dat je jouw beste team om je heen verzamelt. Zorg dat dat mensen zijn die jou aanvullen, die super goed zijn in wat ze doen, die passen bij jullie visie en missie en vooral ook bij jouw energie. Weet dus wie je nodig hebt.

Durf ook afscheid te nemen van mensen die hier niet bij blijken te passen. Zorg dus dat je jouw sterkste team vormgeeft, want dan kan je ook verwachten dat ze zelfstandig en verantwoordelijk en in lijn met je bedrijf zullen werken.

Je zult hierin moeten investeren, en blijven investeren, maar als je team zo weet vorm te geven en te ondersteunen, kun jij ook met een gerust hart loslaten. Kun je ze ook echt de verantwoordelijkheid geven. En daarmee krijg jij als ondernemer ruimte en vrijheid terug. Dit vraagt persoonlijke groei. Want hoe beter jij bent in je leidersrol, hoe beter je team is. Maar als je hier in investeert, krijg je je vrijheid weer terug en is ondernemen weer net zo leuk als toen je startte.

Mariska Wijbenga is organisatiepsycholoog en expert op het gebied van leiderschap en teamontwikkeling. Met haar bedrijf Purple. Leiderschapsontwikkeling helpt ze ondernemers met personeel om een sterk team te creëren en het voor henzelf makkelijker te maken in hun rol. Ze blogt en spreekt over hoe je je team succesvol laat zijn en wat voor rol leiderschap daarin speelt en coacht en traint ondernemers om meer uit hun team te halen. Daarnaast is de oprichter en mede-eigenaar van Hoestartikeenteam.nl waarmee ze ambitieuze zzp-ers helpt een succesvol team op te starten.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!