Medewerker met een burn-out? Waarom een vaststellingsovereenkomst de beste optie is voor startups

Burn-out

Een startup is niet de juiste omgeving om te re-integreren bij een burn-out, schrijft advocaat Frank Laurens Jansen. Daarom is een vaststellingsovereenkomst voor zowel de werkgever als de werknemer de beste optie om een akkoord te bereiken over de voorwaarden van ontslag.

De gemiddelde kosten voor een werknemer die met een burn-out 6-9 maanden thuis zit, zijn al snel 50.000 euro. Natuurlijk wil je als werkgever dat je werknemer zo snel mogelijk weer aan de slag gaat. En natuurlijk wil je dat als werknemer ook. 

Een burn-out gaat niet vanzelf over. Zowel werkgever als werknemer zullen moeten werken aan een herstelprogramma. Om de privacy van je werknemer niet te schenden  is het niet de bedoeling te vragen naar de aard of oorzaak van de ziekte. Uit de probleemanalyse van de bedrijfsarts volgt al snel waar je in het plan van aanpak rekening mee moet houden. En daar zit de grote hobbel. 

Burn-out

Een burn-out is een werkstress-gerelateerde ziekte. Wellicht dat bepaalde stressfactoren simpelweg weggenomen kunnen worden, maar voor het grote deel geldt dat een startup-omgeving zich hier niet voor leent. Let’s face it: De middelen zijn schaars, de werkdruk is hoog en de uitkomst is onzeker. Wil je er een succes van maken dan is het bikkelen geblazen en is het alle hens aan dek.

En dan is re-integratie bij de gemiddelde startup nou niet de meest voor de hand liggende optie. Als werkgever wil je middelen zo goed mogelijk inzetten: No pain. No gain. En als werknemer wil je niet gokken met je gezondheid.

Als re-integreren niet de oplossing is. Wat dan wel? 

Detachering

Er is de mogelijkheid om te re-integreren bij een andere werkgever, terwijl de werknemer bij je in dienst blijft. Voordeel is dat je van  de andere werkgever een vergoeding kunt vragen. Nadeel is dat je wel financieel het risico blijft dragen voor de werknemer. Die je maximaal twee jaar moet doorbetalen.

De vaststellingsovereenkomst

Met een vaststellingsovereenkomst snijden jullie de banden helemaal door. Je maakt hierbij afspraken over hoe en wanneer de werknemer uit dienst treedt. Het voordeel voor de werkgever is dat je geen financieel risico meer loopt voor de toekomst. En als werknemer kun je beter focussen op je toekomst. Door nette afspraken te maken kun je energie steken in de ‘core business’. 

De voordelen op een rijtje:

Snelheid: Het uitonderhandelen van een vaststellingsovereenkomst duurt gemiddeld 2 dagen. Procederen duurt gemiddeld 2 maanden.

Efficiënt en effectief: Het is niet alleen sneller maar ook eenvoudiger waardoor de kosten velen malen lager zijn.

Zekerheid: Je weet waar je aan toe bent. De afspraken in een vaststellingsovereenkomst  staan in beginsel vast. De uitkomt bij een procedure niet.

Geen reputatieschade: Beide partijen moeten akkoord gaan en tekenen doorgaans voor geheimhouding.

Verschillende afspraken: In een vaststellingsovereenkomst heb je de vrijheid afspraken te maken over een veelal van onderwerpen: denk aan de uitkering van bonussen, vakantiegeld,  de overname van contracten ( bijv. telefoon en/of auto), getuigschrift, concurrentiebeding etc.

Kortom, dee vaststellingsovereenkomst is de perfecte manier om afscheid van elkaar te nemen. En met een juiste vaststellingsovereenkomst doe je recht aan zowel de belangen van de werknemer en de werkgever.

Frank Laurens Jansen is de oprichter van Arbeidsrechtzaken.nl. Hij is als advocaat gespecialiseerd in het arbeidsrecht en het overeenkomstenrecht. Frank heeft ondernemingsrecht en civiel recht gestudeerd aan de Universiteit van Tilburg (2008). 

Na werkzaam geweest te zijn bij de Nederlandsche Bank als toezichthouder op grote financiële instellingen heeft hij zich toegelegd op de juridische advisering. Frank heeft ervaring in het bijstaan van opdrachtgevers, opdrachtnemers, werknemers en werkgevers in de ICT-, gaming- en reclamesector en de detailhandel . Verder heeft hij ondermeer gewerkt voor startups en investeerders. Frank is als procesadvocaat verbonden aan Hendrikse Renes advocaten te Amsterdam.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!