Met deze 13 vragen bepaalt Google welke managers het beste presteren

Manager

Managers beoordelen hun teamleden, maar hoe evalueer je de managers zelf? Google vraagt het aan medewerkers, die twee keer per jaar deze lijst met 13 vragen invullen. 

Als ondernemer hoef je het wiel lang niet altijd zelf uit te vinden, bijvoorbeeld op hr-gebied. Corporates zoals Google hebben immers jarenlange ervaring en bergen data van duizenden medewerkers. De zoekmachinegigant startte in 2008 een project om vast te kunnen stellen wat goede managers eigenlijk ‘goed’ maakt (Project Oxygen), op basis van enquêtes onder medewerkers.

Uit deze vragenlijst (die je zelf kan tweaken) haalde Google de gemeenschappelijke kenmerken van managers die hun teams optimaal laten presteren (zie de afbeelding onderaan dit artikel). De vragen leggen veel nadruk op soft skills (maar één vraag raakt aan de expertise van de manager). Dat sluit weer aan bij de behoefte aan psychologische veiligheid, die Google beschouwt als hét doorslaggevende element in succesvolle teams.

Google-medewerkers vullen de vragenlijst twee keer per jaar in, waarna hun manager de data anoniem te zien krijgt (mits ingevuld door minimaal 3 medewerkers, om de anonimiteit te waarborgen). 

Andere omgeving 

Let wel, dat iemand bij Google een topmanager is, wil niet zeggen dat hij of zij dat in een andere omgeving ook is. Stel jezelf daarom eerste deze drie vragen, adviseert Google:

Kunnen managers überhaupt wel een verschil maken binnen je bedrijf? Vraag bijvoorbeeld aan medewerkers wat managers betekenen voor hun prestaties en welzijn. 
Als managers ertoe doen, wie moet je dan overtuigen en hoe ga je dit doen? Als rechtgeaard softwarebedrijf gebruikte Google interne data om ontwikkelaars en andere medewerkers ervan te overtuigen van het belang van managers.
Wat maakt een manager binnen jouw bedrijf goed? Google destilleerde 10 karakteristieken van succesvolle managers, maar misschien heeft jouw bedrijf er maar twee, drie of twaalf.

Dit is de vragenlijst van Google, die begint met 11 gesloten vragen (op een schaal van 1 tot 5):

- Mijn manager geeft mij actiegerichte terugkoppeling die helpt om mijn prestatie te verbeteren.

- Mijn manager doet niet aan “micromanagen”.

- Mijn manager toont begrip en medeleven voor mij als een persoon.

- Uit acties van mijn manager blijkt dat zij/hij mijn inbreng in het team waardeert, ook als dit verschilt van haar/zijn eigen idee.

- Mijn manager houdt mijn team gefocused op de belangrijkste doelen.

- Mijn manager deelt regelmatig relevante informatie van haar/zijn managers en het senior management.

- Mijn manager had de afgelopen zes maanden een betekenisvol gesprek met mij over mijn carrièremogelijkheden.

- Mijn manager communiceert duidelijke doelstellingen voor mijn team.

- Mijn manager beschikt over de inhoudelijk technische expertise om mij effectief te managen.

- Ik zou mijn manager aanbevelen bij andere medewerkers.

- Ik ben tevreden over mijn managers algemene prestatie als manager.

En tot slot twee open vragen: 

- Wat zou jij je manager aanbevelen om te blijven doen?

- Wat zou jij je manager anders laten doen?

Dit zijn wat Google betreft de eigenschappen van een goede manager:

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl