Van beoordelen tot ontslag: dit zijn de 5 personeel­s­zaken waar ondernemers het meest naar op zoek zijn

Veel ondernemers doen hun personeel­s­zaken (grotendeels) zelf, van medewerkers zoeken en inwerken tot motiveren, maar ook ontslaan. De website Ondernemen met personeel (OMP) vernieuwde zijn website, en weet precies welke thema's blijvend populair zijn.

Ondernemen met personeel, een website die net als Sprout valt onder de vlag van uitgever MT Mediagroep, heeft net een hagelnieuwe website gelanceerd. De kennisbank voor alle (kleine) werkgevers in Nederland trok sinds de lancering vijf jaar geleden al 5 miljoen bezoekers.

Waar waren al die ondernemers met personeel de afgelopen 5 jaar eigelijk naar op zoek? Dt is de top 5, inclusief links naar de antwoorden op de belangrijkste vragen:

1. Personeel­s­kosten

Wat kost het? Dat willen we als Hollanders graag weten. Ook als het gaat om personeel is dit de hamvraag. Heb jij alle kosten rondom personeel al in kaart?  Het minimumloon wordt ieder halfjaar aangepast en is daarom een vaste publiekstrekker. Maar je werknemers zijn meer waard dan hun salaris. Het whitepaper over personeel­s­kosten bevat een handig overzicht en nuttige bespaartips voor ondernemers in het MKB.

2. Functioneren en beoordelen

Werknemers motiveren om verder te groeien, hoe doe jij dat? Een belangrijke manier om meer uit je mensen te halen is het voeren van gesprekken. Het functioneringsgesprek is nog altijd zeer populair onder werkgevers. En om te bepalen of een werknemer zijn doelen haalt, kan ook het beoordelingsgesprek niet ontbreken. Veel ondernemers gebruiken daarbij het beoordelingsformulier van OMP.

3. Ontslagbrieven

Tja, soms moet je de samenwerking helaas beëindigen. Hoe kun je een werknemer eervol ontslaan? Een belangrijk onderdeel van de ontslagprocedure is het maken van een ontslagbrief. Via OMP vind je voorbeelden van ontslagbrieven. Veel werkgevers hebben daar de afgelopen vijf jaar dankbaar gebruik van gemaakt.

4. Loonsverhoging

Om een werknemer wel geprikkeld te houden kun je hem een loonsverhoging geven. In welke gevallen doe je dat? Wat is gepast? Veel ondernemers zitten met die vraag. Naast een loonsverhoging kun je trouwens ook kiezen voor andere vormen van prestatiebeloning. Het is belangrijk om een goed beloningssysteem te hanteren dat gekoppeld is aan je bedrijfsdoelen. Dan zal je investering in personeel zich ook sneller uitbetalen.

5. Atv-dagen, vakantie en verlof

Wanneer moet je werknemers vrij geven? Veel ondernemer klopten de afgelopen jaren bij OMP aan. Wat zijn atv-dagen? Wat zijn de regels rond vakantiedagen en vakantiegeld? Welke vormen van verlof zijn er? En op welke feestdagen is mijn personeel verplicht vrij? Ieder jaar weer vragen talloze ondernemers zich dit af. Logisch, al die verschillende regelingen zijn ook onmogelijk te onthouden. Gelukkig kan OMP je vragen beantwoorden. 

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!