Veel vacatures bij groeiend TechLeap.NL: ‘Talent vinden, blijkt lastig’

TechLeap.nl, het voormalige StartupDelta, kreeg eerder dit jaar 50 miljoen euro overheidsgeld om Nederlandse startups op de kaart te zetten. De geschikte mensen vinden voor deze klus, blijkt nog een hele opgave.

Het was groot startup-nieuws dit voorjaar: staatssecretaris van Economische Zaken Mona Keijzer besloot maar liefst 65 miljoen euro publiek geld uit te trekken om van Nederland een succesvoller startupland te maken.

TechLeap.NL

50 miljoen daarvan ging naar TechLeap.NL, het nieuwe StartupDelta. TechLeap.NL van startupprins Constantijn (foto boven) zou er marktonderzoek mee doen, er een expertisecentrum van financieren en er een nationaal groeiprogramma mee opzetten. Het overheidsbedrijf heeft nu vijftien mensen op de loonlijst, maar om de nieuwe doelen te bereiken wil het concern dat aantal ongeveer verdubbelen.

De juiste mensen vinden, blijkt tot dusver echter geen sinecure, vertelt directeur Nils Beers (foto rechtsboven). “Er is in Nederland een tekort aan getalenteerde mensen. Voor ons in het bijzonder.” Beers stelt goed te betalen voor de functies, maar niet de “hoofdprijs”. “We blijven de overheid.”

Dat is dan ook de crux voor TechLeap.NL. Het overheidsbedrijf zoekt voornamelijk mensen die zelf aan de knoppen zaten bij snelgroeiende private bedrijven. “Dat hoeven niet de founders te zijn, maar we zoeken mensen die ervaring hebben met het opschalen van bedrijven. De belangrijkste eigenschap is dat ze geloofwaardig zijn en dat ben je bijna alleen als je zelf ook iets hebt opgebouwd. We zoeken mensen met een drive om Nederland op de kaart te zetten. Er zijn binnen dit ecosysteem alleen niet zo heel veel mensen actief die een vrije rol hebben en erbij passen.”

Vier gezichten

Beers stelt twaalf tot vijftien nieuwe medewerkers te zoeken, het liefst voor het einde van het jaar. Vier van deze mensen moeten “het gezicht” worden van ieder een ander domein: talent, kapitaal, markt en ‘breaktrough technology’. Zij moeten ervoor zorgen dat Nederland op deze vlakken “nummer 1” wordt, stelt Beers. “Denk er bij het domein ‘talent’ aan hoe je ervoor zorgt dat startups over onbeperkt talent kunnen beschikken. Bij ‘kapitaal’ gaan we onderzoeken hoe Nederland bijvoorbeeld meer venture capital kan aantrekken.”

Daarnaast zoekt TechLeap.NL data-analisten en accountmanagers. “Er is heel weinig data beschikbaar over Nederlandse startups”, zegt Beers. “We weten bijvoorbeeld niet precies wat voor personeel onze bedrijven in dienst hebben, van welke subsidieregelingen ze gebruikmaken en van welke universiteiten de oprichters komen. Hebben we dat beter in kaart gebracht, dan kunnen wij beter analysen welke publieke en private interventies er moeten plaatsvinden om nummer 1 te worden.”

Accountmanagers zullen er volgens Beers vooral voor moeten zorgen dat het Nederlandse ecosysteem voor startups verbetert. “We zoeken naar mensen die toegang tot het ecosysteem en de startups hebben. Het is raar, maar we zijn in de Nederlandse startupwereld niet zo goed verbonden als in de landen om ons heen. In andere landen, gaat dat veel beter. In Silicon Valley kennen ondernemers elkaar bijvoorbeeld beter, kunnen ze elkaar gemakkelijker bereiken en hebben ze veel meer peer networks, waar ze elkaar kunnen opzoeken als ze ergens mee bezig zijn.”

65 miljoen

65 miljoen euro voor startup-beleid lijkt een hele smak met geld, maar dat is het volgens Beers niet. “Zonder heel oneerbiedig te zijn: we doen met een paar miljoen mee in een miljardenspel. Wat Frankrijk en Duitsland uitgeven, is veel meer. Wij hebben dus een paar slimme mensen nodig, die met beperkte middelen tóch van de andere landen winnen. Er wordt in de wereld veel geld inefficiënt uitgegeven. Als wij het geld wél efficiënt uitgeven, kunnen we met minder middelen een grotere impact maken.”

Jelmer Luimstra is journalist voor Sprout en Management Team. Hij schrijft over startups, scaleups en nieuwe economie.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!