Waarom deze ondernemers met flexibel personeel werken

Ondernemers staan voor andere keuzes in hun personeelsbeleid dan pak ‘m beet tien jaar geleden. Neem je nog mensen in dienst, of huur je je mankracht flexibel in? Is dat nu eigenlijk een voor- of nadeel? En hoe zorg je ervoor dat je iedereen op één lijn krijgt, óók die freelancers? En zijn ze eigenlijk wel goedkoper dan vaste medewerkers?

Hugo Heldenbergh is eigenaar van reclamebureau The Dutch Pay Off. Hij werkt vaak en graag met freelancers. “We staan met z’n vieren op de loonlijst, verder huren we iedereen in als freelancer of op projectbasis. Dat werkt goed voor ons. De markt is veranderd, zeker voor reclamebureaus. Klanten binden zich minder snel aan je, maar ze willen wel direct geholpen worden."

"Door een groot freelancersbestand te hebben, zijn we flexibeler. We kunnen nu eenvoudig opschalen om meer werk gelijktijdig te realiseren. Terwijl, als het werk weer afneemt, we niet zitten met kosten van boventallig personeel. Op deze manier beschikken we over een ongekend uitgebreide menukaart; we kunnen alles bieden, zonder de nadelen.”

Cover

 

 

Dit artikel komt uit Sprout Magazine. Members ontvangen hem gratis.
Word Sprout Member!

 

 

 

Een ander voordeel is volgens Heldenbergh dat freelancers zelf meestal ook flexibeler zijn dan vaste krachten. “Freelancers zijn zelden ziek en werken  makkelijker buiten kantoortijden. En een ander groot voordeel: je kunt de beste persoon voor the job selecteren. Het nadeel daarvan is wel dat de besten natuurlijk ook door anderen geboekt worden.”

Uurtje factuurtje

Dat laatste merkt ook Jan-Govert van Gilst, eigenaar van het innovatieve NNRGY Crops - dat olifantsgras teelt op braakliggende gronden. Hij is zo ­enthousiast over de inzet van free­lancers dat zijn bedrijf zelfs alleen uit zzp’ers bestaat. Hij noemt het een ‘virtuele organisatie’ van landschaps-architecten, projectmanagers, consultants, diverse loonbedrijven en boeren op locatie.

Van Gilst: “Niet iedereen is altijd beschikbaar. Dat is jammer, maar begrijpelijk. De echt goede zzp’ers in dit vakgebied zijn continu druk, dus dat vind ik zelfs bijna een selectiecriterium. En ach, meestal valt aan die beschikbaarheid ook wel weer een mouw te passen. Freelancers zijn namelijk zelf ook ondernemers, waardoor ze kansen in de markt zien en vaak erg flexibel zijn. De consultant die werkt volgens het ‘uurtje factuurtje’-principe mijd ik zoveel mogelijk.” 

Volgens Van Gilst maakt het qua loyaliteit geen verschil of een werknemer in vaste dienst is of niet. “Ik heb jarenlang leiding gegeven binnen grote organisaties, en het viel mij op dat het totaal niet uitmaakt of iemand vast in dienst is of is ingehuurd voor een klus. Hoe loyaal iemand is, hangt van de persoon af.” Daarbij kun je zzp’ers ook aan je binden, waardoor er vanzelf meer loyaliteit ontstaat, meent Van Gilst. “Door uitdagende klussen te bieden en te zorgen voor een goede en leuke sfeer kun je mensen zeker vasthouden.” 

De gunfactor

Volgens Heldenbergh is het belangrijk een warme band te onderhouden met je freelancers, ook - of juist - in tijden dat er even wat minder werk is. “Wij staan altijd in contact met onze freelancers, en houden al onze zzp’ers op de hoogte van de ontwikkelingen in het bedrijf. Zo nu en dan geven we een feestje en nodigen we onze favoriete zzp’ers ook uit; personeelsfeestjes zijn er dus niet alleen voor de vaste werknemers. Zo voelen de freelancers ook dat ze er toe doen voor ons. En dat is belangrijk. Verder geef ik freelancers zowel veel vrijheid als verantwoordelijkheid.”

Door zzp’ers overal bij te betrekken, gaan ze zelf meedenken, zegt Heldenbergh. Sterker nog: ze halen zelfs klanten voor hem binnen. “Vorige week hadden we nog een presentatie bij een klant, die was aangedragen door een freelancer. Het gebeurt steeds vaker: de ondernemende zzp’er haalt zo ook werk voor zichzelf, binnen.” 

Commissie of een extra beloning hiervoor krijgen ze niet van hem. “Het is een kwestie van gunnen. De gunfactor is waar het allemaal om draait. Door iemand extra te belonen, krijg je alleen maar scheve verhoudingen. Ik ben net zo blij met een freelancer die gewoon heel goed werk levert.” 

Van Gilst denkt daar anders over. “Als ik een bepaalde zzp’er voor langere tijd in mijn bedrijf zou willen houden, zou ik hem of haar wel extra rechten en incentives verschaffen. Want het is natuurlijk naast gunnen ook zeker een kwestie van geven en nemen.”

Goedkoop of duurkoop?

Is het nou daadwerkelijk goedkoper om zzp’ers in te huren, ook op lange termijn? Boekhouder Harry van Ditmarsch kan hier alleen maar beamend op antwoorden. “Het is eigenlijk altijd goedkoper voor een bedrijf. Het scheelt een ondernemer geld, tijd, energie en een hoop administratielasten. Zzp’ers zijn gemotiveerd: die weten dat elke opdracht hun laatste kan zijn. Het ziekteverzuim is daarom ook praktisch nul. Je bent alleen goedkoper uit met vaste medewerkers als ze nooit ziek zijn, geen pensioen willen en nooit op vakantie gaan.”

Volgens de boekhouder gooit alleen de overheid nu roet in het eten. Die stimuleerde het zelfstandig ondernemerschap eerst, om dit nu weer te bemoeilijken met allerlei regels. “Met bijvoorbeeld vage VAR-vereisten. Er moet meer duidelijkheid komen."

"Want door die politieke onzekerheid worden niet alleen de zelfstandigen, maar ook de inhurende ondernemingen tegengewerkt. De overheid zou zich als een consequente ouder dienen te gedragen, die niet elke keer de regels verandert.”

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!