Waarom nieuwe medewerkers te snel vertrekken, en wat je daaraan kan doen

Met het goed inwerken van nieuwe medewerkers, of onboarding in startup-speak, voorkom je dat nieuwe mensen binnen een half jaar weer gevlogen zijn. Geef daarbij realistische verwachtingen, kristalheldere richtlijnen en een inwerkproces dat langer duurt dan alleen de eerste week.

Bij het inwerken van nieuwe mensen en het voorkomen van een fors verloop hoef je je niet druk te maken over een gratis lunch en andere voordeeltjes, is de uitkomst van een enquête van BambooHR, een Amerikaanse hr-dienst. Nieuwe aanwinsten willen vooral een degelijke training, een goede kennismaking met het beleid (van de dress code tot verlof) en hun nieuwe collega's en een buddy die ze wegwijs maakt.

Een goede onboarding kan het verschil maken tussen iemand die het bedrijf na een paar weken alweer gedag zegt en iemand die jarenlang betrokken blijft. Dat begint met een sollicitatieproces waarin een nieuwe rekruut glashelder te weten komt hoe de functie er van dag tot dag uitziet. Medewerkers willen zo snel mogelijk hun beste werk kunnen laten zien, en zich verbonden voelen met hun nieuwe collega's. Met duidelijke verwachtingen en verantwoordelijkheden kun je het enthousiasme van het eerste gesprek doortrekken naar de uiteindelijke baan.

Kost een hoog verloop jouw bedrijf ook duizenden euro's per jaar? Dan kan ook een handboek voor nieuw personeel en een degelijk training- en mentorprogramma een goede investering zijn, leert de infographic die BambooHR bij de enquête maakte: 

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl