Peter Thiel verkoopt aandelen Facebook

De bekende Silicon Valley-investeerder Peter Thiel, één van de business angels die al sinds 2004 in Facebook zit, heeft zijn aandelen verkocht. Hij is in totaal meer dan een miljard dollar rijker.

Thiel, die ook toezichthoudend directeur is bij Facebook, verkocht om precies te zijn 20,1 miljoen aandelen in het bedrijf op 16 en 17 augustus. Dat blijkt uit gegevens van de Securities and Exchange Commission (SEC), de Amerikaanse toezichthouder op financiële markten. Hij verdiende met de verkoop 395,8 miljoen dollar. Bij de beursgang in mei verkocht hij ook al 'een plukje' en haalde daarmee 640,1 miljoen dollar op, waarmee hij in totaal een 'exit' heeft weten te realiseren van meer dan een miljard dollar. De Silicon Valley-investeerder heeft een hoog rendement weten te halen als je bedenkt dat zijn investering in 2004 niet meer dan 500.000 dollar bedroeg.

Toch moet het een beetje zuur zijn geweest. Hij heeft aanvankelijk flink kunnen cashen tijdens de gehypte beursintroductie van Facebook. De social netwerksite ging in mei naar de beurs tegen een prijs van 38 dollar per aandeel en tikte even de 45 dollar aan. Thiel heeft echter, net als andere aandelenhouders, toe moeten kijken hoe de bij de beursgang gedroomde miljarden vervolgens in rook opgingen. Het aandeel Facebook daalde de afgelopen maanden en kwam vorige week onder de 20 dollar uit. Thiel zat vast aan een zogeheten lock up-periode waardoor hij zijn resterende aandelen niet eerder dan vorige week mocht verkopen.

PayPal-maffia

Thiel is de medeoprichter van betaaldienst PayPal. In 2002 verdiende hij veel geld met de verkoop van de betaaldienst aan eBay. Met zijn kapitaal is hij vervolgens gaan beleggen. Hij heeft een venture capital-fonds opgericht: Clarium Capital. In 2005 heeft hij ook het Founders Fund opgericht, waarin andere Silicon-Valley investeerders, zoals Sean Parker (Napster-oprichter) en Ken Howery (PayPal-medeoprichter) partner in zijn geworden. Hij heeft onder meer seed-investeringen gedaan in LinkedIn en Yammer. 

Thiel wordt gezien als de spin in het web van ondernemers/investeerders dat bekend is komen te staan als de PayPal-maffia. De 'leden' zijn ondernemers die allemaal aan Stanford hebben gestudeerd en eind jaren negentig veel geld verdiend hebben aan de internetbubble.