Pinterest 11 miljard waard; Nieuw leven voor afgedankte tuinstoel

7 need to knows donderdag

Ondernemersnieuws vandaag: Pinterest 11 miljard waard, miljoenendeal voor Nijmeegse medicijnenmaker, Ben & Jerry’s crowdfundt ondernemers en nieuw leven voor afgedankte tuinstoel. 

1. Pinterest 11 miljard waard

De oprichters van Pinterest zetten de komende weken hun handtekening onder een investering van 500 miljoen dollar, heeft de Wall Street Journal gehoord van ingewijden. Op basis van de nieuwe geldronde zou het sociale prikbord (70 miljoen gebruikers) op papier 11 miljard dollar waard zijn. Het tot nu toe geïnvesteerde kapitaal stijgt met de nieuwe geldronde naar 1,2 miljard dollar. Investeerders lijken te geloven in de belofte dat de site zich kan ontwikkelen tot een winstgevende etalage voor mode, apps en andere producten.

2. Miljoenendeal voor Nijmeegse medicijnenmaker

Het Nederlandse biotechbedrijf Lead Pharma heeft een 'miljoenendeal' gesloten met geneesmiddelenfabrikant Sanofi. Het Franse bedrijf krijgt daarmee het recht om de geneesmiddelen van Lead Pharma, tegen onder meer kanker en auto-immuunziekten, exclusief te gaan verkopen. Met het geld kan het Nijmeegse bedrijf nog meer producten ontwikkelen. Voor een nieuwe financieringsronde gaat Lead Pharma op zoek naar nog eens 10 miljoen euro durfkapitaal.

3. Ben & Jerry’s crowdfundt ondernemers

Join Our Core, de ondernemerscompetitie van ijsmaker Ben & Jerry’s, gaat een nieuwe jaargang in. De wedstrijd, met eerder (Nederlandse) winnaars als Vandebron en Peerby, richt zich op social entrepeneurs onder de 40 jaar. Die kunnen zich tot half maart inschrijven. Na een eerste selectieronde worden de beste 10 ondernemers in april klaargestoomd om vanaf mei volle bak te gaan crowdfunden. Ben & Jerry’s belooft al zijn 'fans' op te zullen roepen om geld te investeren, gesteund door netwerkpartners als Rockstart, BID network, Enviu en OnePlanetCrowd. Bij de beste 2 ondernemers legt de Amerikaanse ijsmaker zelf ook 20 procent in, tot een maximum van 10.000 euro per ondernemer.

4. Nieuw leven voor afgedankte tuinstoel

Webshop Tuinmeubelen.nl wil samen met afvalverwerker Van Gansewinkel jaarlijks 150.000 kilo afgedankt tuinmeubilair gaan recyclen. Honderdduizenden tuinstoelen, tuintafels en terrasloungesets belanden nu nog bij het grofvuil terwijl de gebruikte 'harde plastics' eigenlijk een aparte verwerking nodig hebben. Tuinmeubelen.nl neemt bij de aanschaf van nieuwe tuinmeubels het afgedankte meubilair in, waarna dat kan worden omgevormd tot grondstof voor bijvoorbeeld metalen producten en dakbedekking.

5. Fruitvlieg-ninja lokt ongedierte in de val

Op het bedrijf van Ferdinand van der Neut wemelde het afgelopen zomer van de fruitvliegjes, waarna hij een nieuw soort val begon uit te denken. Deze ‘Fruit Fly Ninja’, waarop Van der Neut patent heeft aangevraagd, staat inmiddels op Kickstarter om marketingbudget binnen te halen; het bescheiden doelbedrag van 1000 euro is dankzij enthousiaste 'backers' al ruimschoots verdubbeld. 

6. Jonge kijker keert zich af van televisie

Als de VS een indicatie is, daalt het aantal tv-uren hard. Amerikaanse millennials, oftewel kijkers in de leeftijd van 18 tot 34 jaar, keken tussen september en januari 10,6 procent minder traditionele tv dan een jaar eerder, blijkt uit cijfers van marktonderzoeker Nielsen. Die ‘eyeballs’ verschuiven naar smartphones en diensten als Netflix, Amazon en HBO Go. 

7. En dan dit: Internet of Barbies

Een nieuwe wifi-Barbie kan dankzij een internetverbinding met de cloud gesprekken voeren met kinderen. Speelgoedproducent Mattel heeft daarvoor een deal gesloten met de startup ToyTalk, die een spraakherkenningsplatform heeft ontwikkeld dat tot nu toe alleen in apps werd toegepast. De ‘Hello Barbie’ (video) leert na verloop van tijd van de gesprekken met het kind en past zijn antwoorden en verhalen daarop aan. Het is nog niet bekend wanneer de 75 dollar kostende pop in de winkel ligt.

Tot zover de Sprout update van donderdag 19 februari. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.

Nieuws inhalen? Lees de update van gisteren

Redacteur Sprout (online). Email: maarten@sprout.nl