Goed pitchen? De kracht van spontaniteit zit in een goede voorbereiding

Werk

De kracht van een goede, 'spontane' pitch zit in een goede voorbereiding, schrijft Sprout-expert Lorraine Vesterink. Met deze twaalf stappen presenteer je een pitch die je publiek raakt.

Om pitch ready te zijn is de eerste stap het belang inzien van een elevator pitch. Maar waarom zou je überhaupt van te voren een bedacht verhaal bedenken? Dat is toch nep en niet spontaan?

Als je niets hebt voorbereid, dan verzin je terplekke maar wat. Is dat wat anderen verdienen? Een verhaal dat niet de kern raakt van wie je werkelijk bent en wat je kan betekenen voor de ander, raakt niemand. Maar spontaan zijn, dat is toch juist goed?

Onthoud; de kracht van spontaniteit zit in een goede voorbereiding!

Hoe bereid je een elevator pitch voor? Hier twaalf stappen om een geweldige elevator pitch te maken die resoneert bij jezelf én anderen! Gebaseerd op mijn ervaring met mediatrainingen voor ondernemers.

1. Wees overtuigd van je missie

Als je je missie nog niet precies weet. Accepteer dan dat dit zo is. Weet dat wat je nu doet uiteindelijk bijdraagt aan jouw werkelijke missie. Dus ook al weet je zelf nog niet precies, presenteer het alsof dat wel zo is. Want... als je het zelf niet gelooft. dan gelooft niemand je.

2. Begin met een ruwe schets

Schrijf op een vel papier steekwoorden met wat jij met jouw bedrijf voor anderen kunt en wilt betekenen. Wat maakt jou uniek? Wat is onderscheidend ten opzichte van andere ondernemers? Is dat je doelgroep, je product, de combinatie van jouw ervaring en talenten?

3. Creëer je verhaal

Maak van die steekwoorden een verhaal. Dit is nog niet je uiteindelijk pitch. Dus schrijf vanuit je gevoel, zonder erover na te denken. Het hoeft nog niet perfect te zijn.

4. Begin with the end in mind

Nu gaat het echte werk beginnen. Bedenk nu de laatste zin van je elevator pitch. Vaak is dit een call to action. Of een cliffhanger die nieuwsgierig maakt.

5. Hoe korter, hoe beter. Less is more.

Je hebt de laatste zin opgeschreven. Zorg dat deze zin maximaal zeven à acht woorden is. In spreektaal en positief geformuleerd. Door de informatie overload gebruik je het beste korte zinnen.

6. Maak nu je pitch

Schrijf nu de eerste 6 tot 15 zinnen van je pitch. Afhankelijk van hoelang je pitch mag duren. Ook weer in korte zinnen en spreektaal. De openingszin kan een vraag zijn. Bv... heb jij dat ook weleens? of herken je dat? Of je begint met je missie. Om daar op voort te borduren.

7. Maak je elevator pitch nog scherper

Omcirkel per zin het belangrijkste woord in de zin. Zorg dat het omcirkelde woord per zin een ander woord is (dus niet in twee zinnen achter elkaar hetzelfde woord klemtoon geven).

8. Oefen, oefen, oefen

Oefen je pitch een aantal keer voor de spiegel. Zorg dat je één woord per zin klemtoon geeft en dat je wat hoger begint en lager eindigt met je stem.

9. Analyseer, verbeter, verfijn

Neem nu je elevator pitch op met je mobiel. Analyseer je pitch zelf of laat hem door een professional analyseren.

10. The finishing touch

Maak nu de definitieve pitch en herhaal je pitch zo vaak mogelijk zodat je er niet meer over na hoeft te denken.

11. Ready to rock 'n roll

Je bent klaar voor je pitch. Schrijf je eerste zin en je laatste zin en eventueel wat steekwoorden op een stevig kaartje. Mocht je het in het begin nog nodig hebben, dan hou je die erbij, maar liever niet natuurlijk...

12. Je pitch in de praktijk

Gebruik je elevator pitch zo vaak mogelijk. Op elke gelegenheid. Want het is belangrijk dat je altijd en overal pitch ready bent. Ga nu aan de slag met het spontaner worden tijdens je pitch. Wie is je luisteraar of je publiek en pas je elevator pitch daar op aan.

Een goede elevator pitch is kortom nog best wat werk, maar je bedrijf valt of staat ermee. Het is het begin van elk gesprek. Als mensen niet begrijpen wat jij doet, dan kan je je business niet opbouwen. Essentieel dus om hiermee aan de slag te gaan. Succes!


Kom ook naar het NK Pitchen

Wil jij van andere pitchers afkijken hoe je een goede pitch geeft? Kom dan op 26 maart 2017 naar het NK Pitchen voor Ondernemers in de Jaarbeurs. Als partner van dit evenement krijgen 25 Sprout Members de kans om gratis naar dit evenement te gaan. Meer weten? Kijk op onze eventpagina voor de mogelijkheden.

Lorraine Vesterink spreekt en schrijft over ondernemerschap, met 9 ondernemersboeken, en als columnist bij AD en als presentator bij RTL 4. Haar missie: meer geld, groei en geluk door het inzetten van je natuurlijke talent. Haar bedrijf De Unieke Ondernemer begeleidt financieringstrajecten en geeft de Masterclass Ondernemerschap & Public Speaking voor ambitieuze groeiondernemers.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!