Giancarlo da Costa verovert Curaçao met lokaal gekweekte sla

De 38-jarige ondernemer Giancarlo da Costa ontwikkelde een slimme techniek om lokaal voedsel te produceren op zijn eiland Curaçao. Met Fresh Habits kan hij de importbranche van de voedselmarkt disrupten. ‘Ik kan alles vanaf mijn laptop regelen.’

Kun je zoiets groots als de voedselbranche disrupten? Absoluut, denkt Curaçaoënaar Da Costa. Momenteel wordt vrijwel al het voedsel op zijn eiland geïmporteerd, waardoor de prijs relatief hoog is. Dit kan zoveel slimmer, denkt Da Costa die naar eigen zeggen een “opportunity” zag “om erop te kapitaliseren”. Zo horen we het graag bij Sprout.

Fresh Habits

Zijn innovatie draagt de naam Fresh Habits. Da Costa recyclede containers en creëerde hiermee een zogeheten high tech farm. Door een zelfgemaakt ecosysteem van water en koeling, kan hij slasoorten verbouwen die je normaal alleen in een koud klimaat tegenkomt. Binnenkort breidt hij zijn assortiment uit met aardbeien en andere bladsalades.

Nu is er op Curaçao wel vaker geëxperimenteerd met het verbouwen van groenten in kassystemen, met tegenvallende resultaten. Da Costa meent echter dat hij de sleutel tot succes in handen heeft.

Curaçao loopt achter met duurzame energie

“Andere bedrijven hadden te maken met hoge water- en elektriciteitskosten”, verklaart de ondernemer. “De methodes op dit eiland zijn primitief en we lopen achter op het gebied van duurzame energie. Voorgangers probeerden het bijvoorbeeld met een put water, maar door de hitte en droogte kan zo’n put opdrogen. Als je eigen voorraad opraakt, worden je waterkosten heel hoog.”

Recycling

Niets van dat alles bij Da Costa. De ondernemer vertelt dat hij het water in zijn ecosysteem weet te recyclen. Doordat hij zijn planten op hydroponische wijze – dus zonder grond – laat groeien, blijft het gros van zijn watervoorraad intact.

Da Costa zegt bezig te zijn met het aanschaffen van zonnepanelen, om ook de kosten voor elektriciteit te elimineren. Verder werkt de ondernemer met slimme software, die monitort hoe de waterkwaliteit is en die het licht aan- en uitzet. “Ik kan alles rustig vanaf mijn laptop regelen.”

Doordat er bovendien geen insecten in zijn containers kunnen komen, hoeft Da Costa niet gebruik te maken van chemicaliën. Dat is een stuk beter voor zowel zijn product als het milieu.

Geen importkosten

Wij zijn goedkoper dan de Amerikanen

De sla van Fresh Habits ligt momenteel in de supermarkt op Curaçao. Da Costa is druk bezig zijn product naar horecagelegenheden te brengen. De ondernemer is er zeker van dat de lokale horeca interesse heeft. “Doordat we geen importkosten hebben, zijn we goedkoper dan Amerikaanse en binnenkort ook Europese producenten. De horeca betaalt nu tussen 5,50 en 7,50 Antilliaanse gulden per krop en wij kunnen het straks voor 4 gulden verkopen.”

Vanavond lokale tijd zal Da Costa op Curaçao pitchen tijdens de finale van startupwedstrijd Present Your Startup Caribbean. De ondernemer heeft 360.000 dollar nodig om zijn onderneming op te kunnen schalen. In de toekomst wil hij zijn kassystemen verkopen aan onder anderen Amerikaanse cannabisondernemers. “Die sector is zich flink aan het ontwikkelen.”

Jelmer Luimstra is journalist voor Sprout en Management Team. Hij schrijft over startups, scaleups en nieuwe economie.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!