Sabine Berendse opent de oorlog tegen plastic op Curaçao

Sabine Berendse maakt zich druk over plasticvervuiling op haar eiland Curaçao. Met Green Phenix ontdoet zij de lokale stranden van bergen plastic, die ze weer omzet in nieuwe producten. ‘Plasticvervuiling vormt een bedreiging.’

Met de zogeheten Sea Turtle Conservation ziet Berendse toe op het behoud van zeeschildpadden op Curaçao. Daarnaast richtte zij Green Phenix op, een startup waarmee ze aangespoeld plastic recyclet naar nieuwe producten.

Grote bedreiging

Plastic vergaat nooit

Tijdens haar tochten voor Sea Turtle Conservation over de Curaçaose natuurgebieden viel het Berendse op dat veel regio’s bezaaid liggen met plastic. Zonde, vindt Berendse: “Plasticvervuiling is een van de grootste bedreigingen voor zeeschildpadden. Een orkaan zorgde er eens voor dat oud plastic uit de zee op het strand belandde. We vonden een petfles uit 1986! Plastic vergaat nooit.”

De 36-jarige Berendse kwam 12 jaar geleden naar Curaçao. Aanvankelijk als stagiair, maar ze bleef er wonen uit liefde voor het eiland. Wie van het eiland houdt, heeft er vanzelfsprekend moeite mee wanneer dit geteisterd wordt door aangespoeld plastic. Met Green Phenix organiseert ze daarom schoonmaakacties in de regio. “Het eerste jaar kregen we meteen hulp van defensie. Ze kwamen met helikopters aanzetten om ons te helpen.”

80.000 gallon plastic

Drie keer per week gaan de vrijwilligers van Berendse naar het dichtbij gelegen eiland Klein Curaçao. Terwijl ze er onderzoeken of er nog nieuwe schildpadden zijn geboren, rapen de vrijwilligers ook meteen het aangespoelde plastic op. Berendse begon in 2015 met het initiatief en inmiddels is er voor 80.000 gallon aan plastic van de standen gehaald. 

Veel mensen maken zich zorgen over plasticvervuiling

Berendse gebruikt het plastic om er nieuwe producten mee te maken, zoals sleutelhangers in de vorm van kleine zeeschildpadden. “Veel mensen maken zich zorgen over plasticvervuiling. Ze zien ons vervolgens rondlopen en kopen daarom een souvenir.” Ook de 3D printing-branche kan gebruik maken van de kamriolen van berendse en haar team. Het zogeheten filament waarmee de machines printen, bestaat uit plastic.

Opschalen

Maar goed, met een vrijwilligerscentrale kun je de wereld natuurlijk niet veroveren. Dat weet ook Berendse. “Als een paar vrijwilligers ziek worden, staat Green Phenix stil”, zegt ze. Met meer vast personeel kan ze uitbreiden naar andere eilanden. 

Vanavond lokale tijd zal Berendse daarom voor 600.000 dollar pitchen tijdens startupwedstrijd Present Your Startup op Curaçao. Lukt het haar om dit kapitaal bij investeerders te krijgen, dan wil Berendse opschalen naar Aruba, Bonaire en als het even kan ook Barbados. Boyan Slat (The Ocean Cleanup) heeft er een waardige collega bij.

Jelmer Luimstra is journalist voor Sprout. Hij schrijft over startups, Silicon Valley en nieuwe economie.