PvdA, SP, GL: omzeilen uitzendcao aanpakken

DEN HAAG (ANP) - PvdA, SP en GroenLinks in de Tweede Kamer willen dat het kabinet zo snel mogelijk de toenemende ontduiking van de uitzendcao aanpakt. Wat de SP betreft moet minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) dit bij wet verbieden.

John Kerstens (PvdA), Paul Ulenbelt (SP) en GroenLinks-leider Bram van Ojik maken zich grote zorgen over de ontwikkelingen. Aanleiding is een FNV-rapport waaruit blijkt dat het omzeilen van de uitzendcao toeneemt. Bedrijven zouden miljoenen verdienen door cao-werknemers te ontslaan om vervolgens via een contractor, vaak een dochter van een uitzendbureau, toch weer mensen in te huren. Bij deze vorm van 'contracting' is het bedrijf veel minder geld kwijt aan loonkosten.

Kerstens wil dat Asscher dit aanpakt en 'gelijk loon voor gelijk werk' garandeert. Hij wil dinsdag in het vragenuurtje een reactie van Asscher op het FNV-rapport.

Gemeen

Volgens SP'er Ulenbelt is contracting ,,de meest gemene vorm van ondermijning van de cao''. Hij stelt dat Asscher hier juist eerder al iets aan had kunnen doen, bij de behandeling van zijn recent aangenomen wet die schijnconstructies aanpakt. Als Asscher nu kritiek heeft op de contracting zijn dat ,,krokodillentranen'', aldus Ulenbelt, die met de minister een Kamerdebat wil over de kwestie.

GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik: ,,We zien dat werkgevers steeds nieuwe manieren bedenken om de kosten van salaris en premies zo laag mogelijk te houden. GroenLinks wil dat minister Asscher uitbuiting van werknemers via dit soort constructies stopt.''

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!