Rellen in fabriek van Apple-partner

Ondernemersnieuws vandaag: rellen bij Apple-partner, Hema en Zeeman breiden uit in Frankrijk, problemen Apple Maps bestaan mogelijk nog een lange tijd.

1. Apple-partner heeft personeel niet in de hand

Het lijkt voor het Taiwanese Foxconn een te lastige opgave te zijn om zowel Apple als haar medewerkers tevreden te houden. De Chinese fabriek van Foxconn, dat onderdelen van Apple-producten fabriceert, sloot zondagavond voor onbepaalde tijd de deuren. De aanleiding zijn gevechten onder tweeduizend werknemers, meldt Bloomberg. In een slaapzaal zouden rivaliserende groepen slaags zijn geraakt en de bewaking hielp hulp in van de politie om de gevechten te stoppen. Vanuit Foxconn's hoofdkantoor in Taipei is besloten de bijna tachtigduizend arbeiders een periode te geven om “af te koelen”. Naar verluidt worden bij Foxconn op het moment onderdelen voor de Apple iPhone 5 gemaakt. Eerder kwam de fabriek al in opspraak vanwege slechte arbeidsomstandigheden.

2. Europese IT-bedrijven verliezen terrein op Aziaten

In Europa gevestigde bedrijven genereren slechts tien procent van de omzet van de wereldwijde ict-sector, terwijl Europa wel verantwoordelijk is voor een kwart van de totale it-consumptie. Dat meldt de Financial Times aan de hand van onderzoek van AT Kearney. Europese ondernemingen zouden meer en meer terrein verliezen ten opzichte van de verkoopcijfers van Aziatische concurrenten. De redenen laten zich raden: AT Kearney ziet dat ontwikkelaars te duur zijn in Europa. Een gemiddeld jaarsalaris voor een Europese developer is 76.000 dollar, terwijl een Indiase developer ongeveer 27.000 dollar per jaar opstrijkt en een Chinese ontwikkelaar zelfs slechts 17.000 dollar. Het andere probleem: waar in Europa 'maar' 17 op de 100 studenten afstudeert als computertechnicus, is dat in China 31 procent en in Zuid-Korea 35 procent.

3. Hema en Zeeman breiden uit in Frankrijk

Twee grote Nederlandse prijsvechters, de Hema en Zeeman, hebben grootse plannen op de Franse markt. Beide discounters willen in de toekomst het aantal winkels in het land uitbreiden. Dat meldt de Franse vakwebsite voor detailhandel AC-franchise zondag. Zeeman had al flinke stappen op de markt gezet. De kledingketen bezit 242 winkels in Frankrijk, en zou daar volgens AC-franchise nog twintig extra winkels aan willen toevoegen. Hoe groot Hema wil uitpakken, is onduidelijk. Het bedrijf heeft nu tien Franse winkels.

4. 'Problemen Apple Maps erger dan bedrijf toegeeft'

De introductie van Apple Maps bleek vrijdag faliekant verkeerd verlopen te zijn. Het moest Apple's vervangende versie van Google Maps zijn, maar de kaarten bevatten vele fouten. Hoe kon dat gebeuren? Op de Amerikaanse techsite Venturebeat verscheen zondag een samenvatting van een goed gelezen blog van oud geografie-professor Mike Dobson. Hij concludeert dat de fouten in Apple Maps niet aan softwareproblemen liggen, maar aan een gebrek aan goede gegevens. De reden dat volgens hem Google Maps zo goed functioneert, is omdat het al jarenlang zijn gebruikers de mogelijkheid geeft om kaartgegevens te perfectioneren en te updaten. Dat is een proces over jaren geweest, en Apple dacht ten onrechte dat het wel even snel zijn achterstand op kaartgebied kon inlopen. Dobson wijst daarom Apple's suggestie van de hand dat het dit zogenaamde softwareprobleem snel zal fixen. "It will be difficult to address all of the errors for quite some time." 

5. Geen extra belasting voor privé-gebruik lease-auto's

De overheid gaat leaserijders die erg veel privé rijden, voorlopig toch niet extra belasten. Dat blijkt uit een analyse van Prinsjesdagstukken door het Financieele Dagblad. In 2011 gaf het ministerie van Financiën nog aan dat het automobilisten die meerdere keren per jaar met de auto ver op vakantie gaan, extra bijtelling wilde laten betalen. Maar in de jongste Miljoenennota is niets meer over dat idee te lezen. ‘Het gaat inderdaad nu niet door’, bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Financiën naar de krant toe. Reden: het ministerie zegt momenteel al zijn aandacht te geven aan de forensentaks. "Dat heeft onze aandacht opgeslokt. Maar dat wil niet zeggen dat de aanpassing ­niet later alsnog terug kan komen.’

6. Wil VVD verder met De Jager?

Als het aan VVD-senator Heleen Dupuis ligt, wordt Jan Kees de Jager zonder CDA-regeringsdeelname toch weer minister van Financiën.. "De Jager geniet steun in een groot deel van de Kamer en kent bovendien de dossiers van de eurocrisis en de wegen en netwerken in Brussel zeer goed", zei ze zaterdag in het Radio1-programma Tros Kamerbreed. Volgens haar is het staatsrechtelijk mogelijk om een minister in een kabinet te houden terwijl zijn partij niet in de regering zit. PvdA-Eerste Kamerlid en oud-minister Guusje ter Horst zei in dezelfde uitzending niets voor het idee van Dupuis te voelen.

7. En dan dit... Binnenkort bellen tijdens het vliegen

Eindelijk kunnen we straks bellen in Boeing-vliegtuigen. Boeing meldt de introductie van een systeem waarmee je tijdens vluchten kan bellen met je mobiel. Eind volgend jaar nemen de nieuwe types 747-8 en 777 het systeem in gebruik. Ook bestaande 737- en 787-toestellen krijgen waarschijnlijk het systeem. Bellen in vliegtuigen is normaal gesproken verboden, vanwege de veiligheid. Hoe het aankomend systeem dit probleem verhelpt, is nog niet duidelijk.

Tot zover de Sprout update van 24 september. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.

Nieuws inhalen?