Yoghurt Barn aan copycat: meld je nu voordat we je faillissement aanvragen

Wouter Staal, Yoghurt Barn

Horeca-keten Yoghurt Barn vraagt waarschijnlijk deze week het faillissement aan van een copycat uit Leeuwarden. Maar daar is oprichter Wouter Staal niet per se op uit, zegt hij tegen Sprout. 'Als hij over de brug komt, dan heeft hij nog een kans om het te redden.'

Wouter Staal wist niet wat hij zag toen hij enige tijd geleden een Twitter-bericht zag van een Yoghurt Barn-fan uit Leeuwarden. "Gaaf dat jullie ook naar Leeuwarden komen!", was de strekking van de tweet. Klein detail: Staal had nog helemaal geen plannen voor de Friese hoofdstad.

Staal vroeg de fan een foto te sturen, waaruit bleek dat een lokale ondernemer een winkel aan het bouwen was die als twee druppels water leek op een vestiging van Yoghurt Barn, dat elf dependences heeft. Behalve de naam 'Yoghurt Farm', prijkte de leus 'Loei Lekker' op de etalage, een term die Yoghurt Barn al vijf jaar geleden liet registreren als woordmerk.

Het kopiëren ging tot in de kleinste details: de ondernemer in Leeuwarden gebruikte als profielfoto voor zijn Facebook-pagina een foto die Yoghurt Barn had laten maken voor zijn website. Dat bleek afgelopen september bij de uitspraak van een zaak die Staal aanspande tegen Yoghurt Farm, en die hij glansrijk won.

Aanpassen

Eigenaar van Yoghurt Farm Youssef Azghoughi kreeg van de rechter te horen dat hij 24 uur de tijd kreeg om zijn etalage en website aan te passen, op straffe van een dwangsom van 1000 euro voor iedere dag dat hij in gebreke bleef.

Dat bedrag is inmiddels opgelopen tot de maximale 20.000 euro. Daarnaast moet Azghoughi de proceskosten (bijna 9000 euro) nog betalen.

Om een rechtszaak te vermijden probeerde Staal Azghoughi eerst persoonlijk te benaderen. "We zitten hier helemaal niet op te wachten", zegt hij over het juridische wapengekletter. "Het liefst kom je er op een ander manier uit. Met een samenwerking, of dat hij franchisenemer wordt - ik zeg maar iets." 

Kijk ook: hoe Wouter Staal Yoghurt Barn groot maakt (video)

Spoorloos

Er zit niks anders op dan 'm failliet te verklaren als schuldeiser

Azghoughi verscheen vervolgens - tot verbazing van Staal - wel bij de rechtszaak, maar is sindsdien spoorloos. "Hij reageert nergens op. Alle brieven en boetes, er komt geen reactie op. Dan zit er niks anders op dan 'm failliet te verklaren als schuldeiser."

De copycat schijnt nu tijdelijk in Marokko te zitten, vernam Staal. "Maar zijn schoonvader zit in Groningen. Dan heeft hij waarschijnlijk ook een vrouw in Nederland. En hij heeft nog andere bv's in Leeuwarden."

Huurcontract

Deze week ontdekte Staal nog een schuldeiser, nadat hij er op een opmerkelijke manier achter kwam dat Azghoughi de huur van zijn pand eenzijdig heeft opgezegd, per 1 december. De makelaar van Staal bood Yoghurt Barn het pand per toeval aan.

Daarmee lijkt Azghoughi zijn Yoghurt Barn-kloon stiekem al op te doeken. Maar Staal heeft nog 29.000 euro tegoed, en die eist hij op. De proceskosten schoot hij voor. De rest van het geld "weerspiegelt de moeite en energie die we erin hebben gestoken". Want de zaak kost de onernemer behalve tijd "een hoop negatieve energie".

Bloed, zweet en tranen

Inmiddels heeft Yoghurt Barn Leeuwarden wel degelijk op het oog. Na een kapitaaljectie eerder dit jaar staan behalve die stad ook Zwolle en Groningen op de rol. Maar die plannen waren niet de hoofdreden achter het besluit om stappen te zetten tegen Yoghurt Farm.  

Profiteer niet van alles waar wij bloed, zweet en tranen in hebben gestopt

Staal: "We juichen iedereen toe die yoghurt verkoopt, maar doe het wel op je eigen manier. En profiteer niet van alles waar wij bloed, zweet en tranen in hebben gestopt."

Expansie

De ondernemer is ondertussen druk bezig met expansie. Een nieuwe vestigiging van Yoghurt Barn in Rotterdam gaat 18 december open. "En voor volgend jaar zijn we met een aantal panden bezig. Dat gaat volgens planning."

Het is nu weer afwachten of en hoe Azghoughi reageert. "Onze advocaat is nu weer aan zet," zegt Staal over de faillissementseis.

Hij hoopt niet dat het zover komt. "Als hij over de brug komt, dan heeft hij nog een kans om het te redden. Mijn oproep aan hem is: neem contact op."

Redacteur Sprout (online). Email: maarten@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!